Медичний огляд ВЛК військовослужбовців: на що особливо звернути увагу?

Клята війна триває, сотні військовослужбовців щодня отримують поранення, що можуть безпосередньо або опосередковано впливати на ступінь придатності до військової служби.

Після проходження лікування кожний військовослужбовець проходить медичний огляд ВЛК для визначення придатності.

Згідно з п 1.1 Розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

Відповідно до пункту 6.9 глави 6 Розділу II Положення ВЛК при медичному огляді військовослужбовців метод індивідуальної оцінки придатності їх до військової служби повинен застосовуватись у кожному випадку. ВЛК враховує їх вік, освіту, військовий фах, підготовку, досвід, фактичну працездатність, спрямованість до подальшого проходження військової служби, думку командування і начальника медичної служби військової частини, викладені у службовій та медичній характеристиках, та можливість подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на посаді, яка найбільше відповідає стану його здоров’я.

Доволі велика кількість військовослужбовців після проходження медичного огляду ВЛК отримують висновки про обмежену придатність до військової служби. До речі, свою думку про скасування такого висновку записав у своєму телеграм-каналі.

Однак після визнання військовослужбовця обмежено придатним ВЛК не зазначає ступінь придатності до військової служби за спеціальністю, що є надважливо. Прописують стандартні речі:

"непридатні до служби у Десантно-штурмових військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення). Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, ТЦК та СП, установах, організаціях, навчальних закладах".

Але згідно з Положенням 402 одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК приймає постанову про придатність до військової служби за військовою спеціальністю, чого не відбувається на практиці.

Чому це так важливо?

Бо потім після проходження ВЛК, маючи умовно кажучи спеціальність "гранатометник", військовий і далі може продовжувати перебувати на відповідній посаді та може залучатися до участі у бойових діях. З переведенням не завжди все проходить так, як хотілося б.

Тому важлива порада: при проходженні військово-лікарської комісії завжди звертайте увагу та наголошуйте (для обмежено придатних) на тому, аби у довідці ВЛК було зазначено про придатність до військової служби за військовою спеціальністю. Із таким формулюванням особа може претендувати на легшу посаду або взагалі на доволі реальний перевід.

Закон визначає, що у разі визнання ВЛК військовослужбовця обмежено придатним до військової служби та непридатним до військової служби за військовою спеціальністю, командир (начальник) від командира окремої військової частини, йому рівних та вище, перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду, для визначення можливості військовослужбовця за станом здоров’я на посаді виконувати обов’язки військової служби, може направити його на медичний огляд ВЛК із обов’язковим зазначенням у направленні мети медичного огляду ВЛК - визначення придатності до військової служби за військовою спеціальністю (із зазначенням посади, на яку переміщується військовослужбовець, виду, роду військ (сил)).

З повагою!


Рейтинг: 4.4 - 28 голосов

Автор статьи


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, г. Чернигов

Возраст: 6 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 18050 Платных консультаций: 3101

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

586 отзывов

Комментарии