Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 января 2024, вопрос №100564 250₴

Повістка для уточнення даних

Добрий день, підскажіть будь-ласка, як стати на облік якщо ніде не прописаний і на блокпосту видали повістку для уточнення даних!(
Як правильно поступити, бо пишуть, що без прописки на облік не ставлять! Дякую

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так без прописки на облік не ставлять.тому вам треба спочатку отримати реєстрації місця проживання, щоб стати на військовий облік. Можливо на разі, вас поставлять і без. Зараз, аби було бажання нести службу.

    Тому , якщо бажання не має, викиньте її і все. За неявку за повісткою, передбачає штраф 3100 гривень, поважна причина не явки лікарняний, штраф можуть накласти лише у вашій присутності протягом двох місяців з дня не явки.

    Не маючи підстав для відстрочки, зазначені ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, рекомендую уникати відвідування ТЦК.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день, підскажіть будь-ласка, як стати на облік якщо ніде не прописаний і на блокпосту видали повістку для уточнення даних! Як правильно поступити, бо пишуть, що без прописки на облік не ставлять!

    Чому Ви не маєте місця реєстрації? Без "прописки" можуть поставити на військовий облік, як буває у випадках, коли особа змінює місце реєстрації. Вона спочатку стає на військовий облік за новим місцем проживання, а потім змінює місце реєстрації.

    Можливо варіант у оформленні статусу ВПО?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Андрію!

    В будь якому випадку у разі Вашої явки до ТЦК, навіть якщо у Вас не має місця реєстрації в цьому регіоні України, Вас можуть направити на проходження ВЛК та водночас вручити мобілізаційне розпорядження. Після того, якщо у Вас не має підстав для відстрочки, передбачених статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Вас можуть мобілізувати.

    Неявка за повісткою може потягнути за собою адмінистративний штраф у відповідності із статтею 210 КУпАП України:

    "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Тому рекомендую Вам у разі небажання з'являтись у ТКЦ мати для того поважну причину. До останньої можна віднести, наприклад, хворобу, підтверджену лікарняним або лікування у стаціонарному відділенні. В той самий час Вам прийдеться направити на адресу ТЦК заяву, в якій повідомити останньому про поважну причину неявки, та додати до неї підтверджувальні документи. Направити заяву потрібно буде Укрпоштою, замовним листом з описом вкладення.

    Це все може статися незалежно від того, чи прописані Ви там, де отримали повістку чи ні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Без відмітки про взяття на військовий облік у військово-обліковому документі Ви не зможете зареєструвати Ваше місце проживання.

    Згідно вимог щодо реєстрації місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних), військового квитка (для резервістів).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки про взяття (зняття) призовника, військовозобов’язаного або резервіста на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник, військовозобов’язаний або резервіст направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.

    Тому, для рєстрації місця проживання у Вашому випадку Вам спочатку потрібно звернутися до ТЦК, а потім в ЦНАП.

    Але, якщо прибудете до ТЦК - Вас можуть направити на ВЛК (медогляд).

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане Andrey! Це повна нісенітниця, що без реэстрації не ставлять на облік. Таке враження, що в останні 10 років ніхто ніколи не ставав на облік у ТЦК / воєнкоматі та навіть елементарного уявлення не має як це робиться. На облік в ТЦК приймають ПЕРЕД, а не після реєстрації місця проживання. Тобто Ви можете стати на облік (якщо Вам це потрібно) за місцем фактичного знаходження... після цього ніхто не буде перевіряти чи зареєстрували Ви своє місіце проживання чи ні...

    Всі казки, які написані в Постановах Кабінету Міністрів України:

    Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування) - Постанова КМУ від 7 лютого 2022 р. № 265

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2022-%D0%B...

    Порядокорганізації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів - Постанова КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...

    - не діють в умовах воєнного стану... і ТЦК приймає і знімає з обліку з дозволу керівника ТЦК в умовах воєнного стану так як і приймали протягом 2014 - 2022 років. Тобто ПЕРЕД реєстрацією місця проживання. І без ПОПЕРЕДНЬОЇ відмітки у військово-обліковому документі з ТЦК - жоден ЦНАП не здійснить реєстрацію місця проживання чи зняття з реєстрації місця проживання військовозобов"язаного від 18 до 60 років. Можете перевірити і спитати в ЦНАПі за місцем фактичного проживання.

    Якщо вже так проблематично, Ви можете зареєструватися як Внутрішньо переміщена особа, що дасть Вам можливість встати на облік ТЦК без питань.

    Але знову-таки повторюсь... що в постановах КМУ дуже часто написано багато красивих слів про обміни даними, Реєстри, автоматизацію, але по факту це все віртуальна реальність на майбутнє і ніяких реєстрів повноцінно діючих і ніяких обмінів інформацією з ЦНАПами у ТЦК немає і ще мінімум пів року не буде... тож більшість військовозобов"язаних не можуть без "дозволу воєнкома" ні знятися з місця реєстрації, ні задекларувати / зареєструвати його.

    Проте, одразу попереджаю, що відсутність місця реєстрації не зупинить ТЦК у бажанні Вас мобілізувати.

    Тоже непогано потурбуватись про наявність права на відстрочку, бо істотні шанси, що Вас ТЦК забезпечить не лише військово-обліковим документом, а й роботою і місцем проживання до кінця воєнного стану... тобто мобілізує у лави ЗСУ.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України