Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 лютого 2024, питання №101395

Зарплатний критерій відстрочки для викладачів/науковців

Питання щодо роз'яснення положення для права відстрочки для науковців, якщо він працює на щонайменш 0,75 ставки. Податкова має окремі коди для заробітної плати та цивільно-правового договору - 101 та 102, відповідно. Чи зберігається право на відстрочку, якщо під час отримання зарплати з гранту (ЦП договір - код 102), зарплата за кодом 101 була зменшена до 0,5 ставки для економії бюджету установи, якщо кінцевий розмір фактичного отриманого доходу значно перевищував еквівалент повної основної ставки? Чи в такому випадку грає роль саме тип статті доходу й необхідно, щоби критерій про 0,75 стосувався саме основної зарплати?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анатолію!

    Не розумію, при чому тут коди і податкова. Ви працюєте або на повну ставку, або на 0,75, або на 0,5 ставки тощо. Від того залежитеме і Ваша відстрочка. Інформацію Ви можете отримати у бухгалтерії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анатолій Клієнт 3 місяці тому

      Якщо порівняти тільки суму ставки й фактично виплачену суму, то буде більше ставки, бо були грантові кошти. Відповідно, відділ кадрів дав довідку, що ставка повна й повний робочий день. Проблема в тому, що при запиті в податкову, у Відомості з Держреєстру фіз.осіб - платників податків є окремо пункт доходу "Заробітна плата" і окремо "Дохід за цивільно-правовим договором". І якщо брати до уваги лише п. "Заробітня плата", то там еквівалент 0,5 ставки. Якщо ж брати до уваги також дохід за ЦП-договором тієї ж установи, то там еквівалент навіть більше повної ставки. Таким чином, як вірно розуміти ст. 23, що "...в наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки". Це стосується еквіваленту доходу у порівнянні до суми ставки, чи виключно до п. "Заробітня плата"?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Довідки ВК цілком достатньо для отримання відстрочки, бо тут йдеться саме про години викладання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України