Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 07 апреля 2024, вопрос №105044

Блокировка счетов за коммунальные долги

Я живу в квартире, и прописана в ней. Собственник квартиры мой свёкр. Осбб подали в суд за долг по коммунальным платежам. Долг 50000грн( я плачу каждый месяц по 5000грн). В ДІЇ свекру пришло уведомление ,что суд в конце апреля. Подскажите, пожалуйста, могут ли заблокировать карты и счета мне?( я не являюсь собственником, но прописана в квартире ).
Я являюсь ФОП, стоит ли мне беспокоиться по поводу этого (блокировки счетов и тд.?)
Нужно ли присутствовать в суде ?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анастасія!

    ЗУ "Про житлово-комунальні послуги".

    "Стаття 9. Порядок оплати житлово-комунальних послуг.

    3. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями з оплати житлово-комунальних послуг".

    Стаття 543 ЦКУ. Солідарний обов'язок боржників.

    "1. У разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

    2. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників.

    Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі.

    3. Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що грунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі.

    4. Виконання солідарного обов'язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов'язок решти солідарних боржників перед кредитором.

    5. Ліквідація солідарного боржника - юридичної особи, смерть солідарного боржника - фізичної особи не припиняють обов’язку решти солідарних боржників перед кредитором та не змінюють його обсягу та умов виконання".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    В подальшому стягнення боргу через виконавчу службу відбуватиметься з того, хто є відповідачем по справі.

    ЯКщо відповідачами є всі хто приписаний, то заблокувати рахунки можуть всім. ЯКщо тільки свекор, то тільки його.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович месяц назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    А за який період борг ?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України