Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 29 квітня 2024, питання №107087 250₴

Как я могу на данный момент получить как документ гражданство для своего ребенка который был рожден в Европе и на данный момент на приём в посольство Украины закрыти

Здравствуйте, у меня проблема которая продолжается пол года, я хочу вернуться в Украину, но не могу по причине что у моего ребенка который был рожден в Европе нету украинского гражданства, на данный час посольство Украины закрыт на приём, и туда нереально записаться даже по электронной очереди, у меня возникает вопрос возможно ли через близких отдалено сделать документ ид (свидетельство о рождении) в Украине, если я предоставлю всю информацию, и какую нужно ещё?
Или же я могу поехать в Украину по тем документа ребенка которые мне выдали в больнице в Европе?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    Державна реєстрація народження проводиться за заявою батьків дитини чи одного з них, а в разі смерті батьків або в разі, якщо вони з інших причин не можуть зареєструвати народження,- за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилась дитина або в якому наразі перебуває. Тобто, родичі не зможуть оформити свідоцтво про народження.

    Ви можете оформити свідоцтво про народження дитини на території України, але документ іноземного медичного закладу про народження дитини потрібно нотаріально перекласти на українську мову та легалізувати у встановленому порядку (проставити апостиль).

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    Згідно розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні

    2. Підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:

    ґ) медичний документ, виданий компетентним суб’єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Інше питання - чи пропустять Вас прикордонники, якщо Ви матимете лише документ з медичного закладу, адже як правило, перетин кордону дозволяється зі свідоцтвом про народження дитини.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Олеся!

    Хочу почати з того, що у Вашої дитини є українське громадянство, оскільки місце її народження не впливає на можливість набуття громадянства України. Тобто, не важливо народилась дитина в Україні, чи за кордоном. Крім того, дитина, батьки або один із батьків якої на момент її народження були громадянами України, також є громадянином України.

    Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України, що, як і раніше, керуються спеціальним нормативним документом – Інструкцією про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затвердженою наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 23.05.2001 № 32/5/101.

    Реєстрація народження дитини за кордоном відповідно до Інструкції провадиться консулом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

    Зазначена дія провадиться за місцем народження або за місцем проживання батьків дитини або одного з них за їх письмовою заявою, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження – за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

    Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини.

    Якщо заява про реєстрацію народження надійшла після закінчення року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то реєстрація народження провадиться у консульській установі за місцем проживання дитини на загальних підставах як первинна, але після порядкового номера зазначається «Реєстрація з пропуском строку».

    У цих випадках одночасно подаються документ медичного закладу про народження дитини, медична довідка про стан здоров'я дитини на момент реєстрації народження та документи, які підтверджують походження дитини, а саме: свідоцтво про шлюб батьків, про розірвання шлюбу, про смерть батьків чи одного з них або відповідне рішення суду.

    Якщо Вам не вдається отримати свідоцтво про народження дитини за кордоном, то єдиним варіантом для Вас є повернення на Україну та оформлення останного тут. Вашим родичам не вдасться отримати свідоцтво про народження дитини ні за яких обставин.

    Також Вам буде потрібно легалізувати документ (залежить від країни Вашого перебування) щодо народження дитини у країні Вашого перебування, перекласти на українську мову та завірити переклад нотаріально.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    16.8%

    Добрый вечер, уважаемая Олеся!

    Прежде всего, Вам нужно получить на основании медицинских документов из больничного учреждения - свидетельство о рождении ребенка (актовая запись о рождении ребенка), которое выдает компетентный орган страны пребывания или консульство Украины в которое не пробиться. Поэтому рекомендую остановиться на иностранном свидетельстве. Это в будущем пригодится ребенку, ведь непременно возникнет вопрос желания получить гражданство приличной европейской страны – члена Европейского Союза.

    Место рождения малыша не влияет на возможность приобретения им гражданства Украины. То есть, не важно родился он в Украине или за границей. Кроме того, ребенок, родители или один из родителей которого на момент его рождения были гражданами Украины, также гражданин Украины.

    Следует отметить, что в подавляющем большинстве случаев его рождения зарегистрируется в государственных учреждениях страны пребывания родителей и ребенка за границей. Этот первый документ маленького человека, выданный компетентными органами иностранного государства, при условии надлежащего удостоверения (апостиль/консульская легализация или на основании действующего договора о правовой помощи) действителен на территории Украины. Если ребенок зарегистрирован в компетентных органах государства пребывания, повторная регистрация в дипломатических учреждениях Украины не производится.

    Законом Украины «О государственной регистрации актов гражданского состояния» и Постановлением Кабинета Министров Украины от 24 января 2023 г. № 66 «Об обеспечении осуществления зарубежными дипломатическими учреждениями Украины полномочий в сфере государственной регистрации актов гражданского состояния в условиях военного состояния» предусмотрено, что государственную регистрацию актов гражданского состояния состояния граждан Украины, проживающих или временно находящихся за границей, проводят и дипломатические представительства и консульские учреждения Украины.

    В частности, на официальных сайтах посольств и консульских или дипломатических учреждений указан перечень документов, которые необходимо предоставить для получения свидетельства о рождении.

    Не следует забывать, что в случае получения свидетельства о рождении иностранного образца, возникает ряд нюансов относительно реализации его интересов в правоотношениях с Украиной.

    Если сведения о рождении ребенка будут отсутствовать в государственном реестре актов регистрации гражданского состояния, для государства Украина с юридической точки зрения ребенок просто не будет. Также, получение социальных выплат в связи с рождением ребенка усложнится, поскольку законодательство Украины не приспособлено к таким случаям. С подобным апостилированным свидетельством родителям, при возвращении домой, придется в любые органы каждый раз носить перевод. В таком случае рекомендуем при возвращении в Украину получить свидетельство о рождении ребенка государственного образца Украины (это зачастую тоже еще тот квест и часто заканчивается судами).

    Обращаю Ваше внимание на то, что сейчас филиалы ГП «Документ», расположенные за границей, не наделены полномочиями осуществлять оформление и выдачи свидетельства о рождении детям, родившимся за пределами Украины. Однако, учитывая опыт работы за границей, руководство предприятия осуществляет тесные переговоры с Министерством юстиции Украины для инициирования изменений в законодательство, позволяющих оформлять в обособленных подразделениях ГП «Документ» не только паспорт гражданина Украины и паспорт гражданина Украины для выезда за границу, но и свидетельства о рождении детей украинского образца.

    При этом получение Вами свидетельства о рождении ребенка, выданное компетентными органами иностранного государства, дает право сделать ребенку паспорт гражданина Украины для выезда за границу.

    Где можно оформить загранпаспорт рожденному за границей ребенку?

    Оформление загранпаспортов гражданам Украины, в том числе и новорожденным, проводится в двух местах:

    • в консульствах Украины за границей;
    • в зарубежных филиалах ГП "Документ".

    В случае, когда ребенок родился за границей, а оба родителя являются украинцами (и это указано в свидетельстве о рождении) для оформления загранпаспорта ребенку нужно сделать перевод свидетельства на украинский язык и заверить его в зарубежном дипломатическом учреждении или у украинского нотариуса.

    Если перевод осуществлял присяжный переводчик, заверять дополнительно не нужно.

    Также на свидетельстве о рождении должен быть апостиль/консульская легализация документа, который проставляется в той стране, где свидетельство было выдано.

    https://pasport.org.ua/news/dytyna-narodylasia-za-...

    Для оформления украинского паспорта для выезда за границу не обязательно, чтобы родители приходили в «Паспортный сервис» со своим малышом. В возрасте до 12 лет, в центр обслуживания граждан можно принести фото ребенка на матовой бумаге размером 10×15 на белом фоне, изображение лица ребенка должно занимать 70 процентов снимка. Обращаем внимание, что требования к качеству снимка, который потом будет сканироваться, достаточно высокие, поэтому делать его нужно в профессиональном фотосалоне, поэтому лучше, конечно, делать фото малыша в «Паспортном сервисе».

    Паспорт гражданина Украины, паспорт гражданина Украины для выезда за границу оформляются в сроки, установленные законом и выдаются в срок до трех месяцев со дня принятия соответствующего решения для их оформления.

    В случае заказа паспорта по срочному тарифу, граждане могут получить этот документ для своего новорожденного ребенка в срок от трех недель до полутора месяцев.

    С уважением,

    адвокат Наталья Пономаренко

    ---

    На виконання вимог п. 11 ч. 1 ст. 9 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" дублюю свою відповідь державною мовою.

    Доброго вечора, шановна Олеся!

    Перш за все Вам треба отримати на підставі медичних документів з лікарняного закладу - свідоцтво про народження дитини (актовий запис про народження дитини), який видає компетентний орган країни перебування або консульство України до якого не пробитися. Тож рекомендую зупинитися на іноземному свідоцтві. Це у майбутньому стане дитині в нагоді, адже неодмінно виникне питання бажання отримати громадянство пристойної європейської країни - члена Європейського Союзу.

    Місце народження малюка не впливає на можливість набуття ним громадянства України. Тобто, не важливо народився він в Україні, чи за кордоном. Крім того, дитина, батьки або один із батьків якої на момент її народження були громадянами України, також є громадянином України.

    Варто зазначити, що у переважній більшості випадків її народження зареєструється в державних установах країни перебування батьків та дитини за кордоном України. Цей перший документ маленької людини, виданий компетентними органами іноземної держави, за умови належного засвідчення (апостиль/консульська легалізація або на підставі діючого договору про правову допомогу) є дійсним на території України. Якщо дитина зареєстрована в компетентних органах держави перебування, повторна реєстрація в дипломатичних установах України не провадиться.

    Законом «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2023 р. № 66 «Про забезпечення здійснення закордонними дипломатичними установами України повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в умовах воєнного стану» передбачено, що державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, що проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять й дипломатичні представництва та консульські установи України.

    Зокрема, на офіційних сайтах посольств та консульських чи дипломатичних установ вказано перелік документів, що необхідно надати для одержання свідоцтва про народження.

    Та не слід забувати, що у разі отримання свідоцтва про народження іноземного зразка, виникає ряд нюансів стосовно реалізації її інтересів у правовідносинах із Україною.

    Якщо відомості про народження дитини будуть відсутні у державному реєстрі актів реєстрації цивільного стану, для держави Україна з юридичної точки зору дитина просто не буде існувати. Також, отримання соціальних виплат у зв’язку із народженням дитини ускладниться, оскільки законодавство України наразі не пристосовано до таких випадків. З подібним апостильованим свідоцтвом батькам, при поверненні додому, доведеться до будь-яких органів щоразу носити переклад. В такому випадку рекомендуємо при поверненні в Україну отримати свідоцтво про народження дитини українського зразка (це як правило ще той квест, який закінчується судами).

    Звертаю Вашу увагу на те, що зараз, філії ДП «Документ», які розташовані за кордоном, не наділені повноваженнями здійснювати оформлення та видачі свідоцтва про народження дітям, які народились за межами України. Проте, враховуючи досвід роботи за кордоном, керівництво підприємства здійснює тісні перемовини з Міністерством юстиції України для ініціювання змін в законодавство, які б дозволили оформлювати у відокремлених підрозділах ДП «Документ» не лише паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон, а й свідоцтва про народження дітей українського зразка.

    При цьому, отримання Вами свідоцтва про народження дитини, видане компетентними органами іноземної держави надає право зробити дитині паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

    Де можна оформити закордонний паспорт народженій за кордоном дитині?

    Оформлення закордонних паспортів громадянам України, зокрема й новонародженим дитям, проводиться у двох місцях:

    • у консульствах України за кордоном;
    • у закордонних філіях ДП «Документ».

    У разі, коли дитина народилася за кордоном, а обоє батьків є українцями (і це зазначено у свідоцтві про народження) для оформлення закордонного паспорта дитині потрібно зробити переклад свідоцтва на українську мову та завірити його у закордонній дипломатичній установі або в українського нотаріуса.

    Якщо переклад здійснював присяжний перекладач, — завіряти додатково непотрібно.

    Також, на свідоцтві про народження має бути апостиль/консульська легалізація документа, який проставляється у тій країні, де свідоцтво було видане.

    https://pasport.org.ua/news/dytyna-narodylasia-za-...

    Для оформлення українського паспорта для виїзду за кордон не обов’язково, щоб батьки приходили до «Паспортного сервісу» зі своїм малюком. У віці до 12 років, в центр обслуговування громадян можна принести фото дитини на матовому папері, розміром 10×15, на білому фоні, зображення обличчя дитини має займати 70 відсотків знімка. Звертаємо увагу, що вимоги щодо якості знімка, що потім буде скануватися, доволі високі, тож робити його треба у професійному фотосалоні, тому краще звісно робити фото малюка в «Паспортному сервісі».

    Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюються у строки, встановлені законодавством, та видаються у строк до трьох місяців з дня прийняття відповідного рішення для їх оформлення.

    У випадку замовлення паспорта за терміновим тарифом, громадяни можуть отримати цей документ для своєї новонародженої дитини в термін від трьох тижнів до вже півтора місяця.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    Свідоцтво про народження можна отримати відразу в медичному закладі, в якому відбувались пологи. Таке свідоцтво буде видане за формою та мовою країни перебування. З документів знадобляться паспортні дані батьків (або лише матері) та документ, що підтверджує їхній шлюб (за наявності).

    1. Відповідно до Закону України “Про порядок виїзду і в’їзду в Україну громадян України” – ні одна особа, яка є громадянином України не може бути обмежена у праві перетину кордону своєї Вітчизни ні за яких обставин.
    У випадку якщо батьки не мали можливості зробити легалізацію свідоцтва про народження дитини, необхідно по приїзду в Україну звернутися до органу та відділу державної реєстрації актів цивільного стану із проханням про реєстрацію новонародженої дитини. Це потрібно зробити не пізніше чим через 10 днів після приїзду.

    Однак при в’їзді в Україну свідоцтво про народження, реєстрація та переклад обов’язково мають бути, інакше батьки дитини зіткнуться з проблемами при в’їзді в Україну, а в подальшому при отриманні українського громадянства для дитини.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас.

    Народжена за кордоном дитина, у якої принаймні один із батьків є громадянином України, також є громадянином України. Місце народження дитини не впливає на можливість набуття ним українського громадянства

    Законом «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2023 р. № 66 «Про забезпечення здійснення закордонними дипломатичними установами України повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в умовах воєнного стану» передбачено, що державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, що проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять й дипломатичні представництва та консульські установи України.

    Зокрема, на офіційних сайтах посольств та консульських чи дипломатичних установ вказано перелік документів, що необхідно надати для одержання свідоцтва про народження. Наприклад, Посольство Республіки Польща на своєму офіційному сайті надає перелік документів, за пред’явлення яких консул провадить реєстрацію народження, а саме:

    «1. Документ медичного закладу про народження дитини (перекладеного та легалізованого у встановленому порядку). У виняткових випадках, при народженні дитини поза медичним закладом: a) довідка лікаря, який подав допомогу при пологах; b) у разі народження дитини вдома без медичної допомоги факт і час народження повинні бути підтверджені підписом двох свідків, присутніх при пологах, із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, місця проживання і документів, що посвідчують їх особи, у графі «документи, що підтверджують факт народження дитини», а також медичним документом про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (приватного лікаря).

    2. Паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). Якщо документ, який посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то відомості про другого з батьків у даному випадку зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

    3. Документ, який є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір'ю)".

    Та не слід забувати, що у разі отримання свідоцтва про народження іноземного зразка, виникає ряд нюансів стосовно реалізації її інтересів у правовідносинах із Україною.

    Якщо відомості про народження дитини будуть відсутні у державному реєстрі актів реєстрації цивільного стану, для держави Україна з юридичної точки зору дитина просто не буде існувати. Також, отримання соціальних виплат у зв’язку із народженням дитини ускладниться, оскільки законодавство України наразі не пристосовано до таких випадків. З подібним апостильованим свідоцтвом батькам, при поверненні додому, доведеться до будь-яких органів щоразу носити переклад. В такому випадку рекомендуємо при поверненні в Україну отримати свідоцтво про народження дитини українського зразка.

    https://www.kmu.gov.ua/news/yak-otrymaty-svidotstv...

    Можливо у Вашій ситуація я б взагалі спробував перетнути кордон без громадянства дитини, але з наявними у Вас документами. Дитина є громадянином України та має всі шанси на перетинання кордону.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, можно це зробити через суд, за допомогою адвоката.

    У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

    Батьки новонародженої дитини також можуть звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС через представника, повноваження якого мають ґрунтуватися на довіреності, посвідченої відповідно до Закону України «Про нотаріат», або документа, що посвідчує повноваження такого представника, відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

    Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я документи, що підтверджують факт народження (частина четверта статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», пункт 2 глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін'юсту від 18.10.2000 № 52/5).

    За відсутності документа належної форми, необхідно встановити факт народження особи в судовому порядку. В такому випадку підставою для державної реєстрації народження буде рішення суду про встановлення факту народження такою жінкою.

    Увага! Відповідно до частини третьої статті 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

    ВАЖЛИВО ЗНАТИ! Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду листом від 22.04.2021 року № 985/0/208-21 на адресу голів апеляційних судів зазначив, що для встановлення фактів народження та смерті вимога місцевих судів про необхідність отримання громадянами письмової відмови в органах державної реєстрації актів цивільного стану не ґрунтується на положеннях чинного законодавства.

    Отже, заявнику не потрібно звертатися до органів державної реєстрації актів цивільного стану для отримання відмови у проведенні реєстрації народження, а звертатися одразу безпосередньо до відповідного суду для встановлення фактів народження.

    Хто може звернутися до суду?

    Відповідно до ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

    Членами сім'ї є особи, які спільно проживають (за винятком можливості роздільного проживання подружжя з поважним причин і дитини з батьками), пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, зокрема особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

    Які вимоги до заяви?

    Статтею 318 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що у заяві повинно бути зазначено:

    • який факт заявник просить встановити та з якою метою;
    • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
    • докази, що підтверджують факт.

    Файл:Заява про встановлення факту народження дитини ТОТ.doc

    Судовий збір за подання заяви до суду

    Відповідно до п. 21 частини першої ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються заявники у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, втрати документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

    Які докази слід додати?

    До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

    Згідно зі статтею 76 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі письмових, речових і електронних доказів, висновків експертів, показань свідків.

    Відповідно до частин 2, 4 та 5 ст. 95 Цивільного процесуального кодексу України докази вважаються поданими належним чином, якщо вони подані в оригіналі або в копії, засвідченій в порядку, встановленому чинним законодавством, із зазначенням особи, у якої наявний оригінал відповідного документу. При цьому учасник справи може своїм підписом засвідчити копію письмового доказу лише у разі, якщо його оригінал знаходиться у такого учасника справи.

    Для підтвердження факту народження дитини батьки можуть подати письмові свідчення очевидців, у т.ч. людини, яка приймала пологи. Як свідків можливо залучити родичів, яким достеменно відомо про народження та походження дитини. До заяви необхідно приєднати копію медичного свідоцтва про народження дитини, виданою на тимчасово окупованій території (якщо вона збереглась) або інші документи з медичної установи (наприклад, обмінна карта породіллі, результати скрінінгів, медичних досліджень), що підтверджують народження дитини, також свідоцтво про народження, яке було видане на тимчасово окупованій території України.

    Також, подати заяву про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України можна через Державну систему електронної ідентифікації «Електронний суд»: https://id.court.gov.ua/. Така заява скріплюються електронним підписом заявника (його представника) (КЕП).

    Як швидко суд має розглянути таку заяву?

    Справи про встановлення факту народження на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

    Що зазначається в рішенні суду?

    У рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

    У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

    Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

    Що робити після ухвалення рішення?

    Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню, а його копія видається особам, які брали участь у справі, негайно після ухвалення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження особи.

    Тобто, Ви або Ваш представник можете безпосередньо звернутися з копією судового рішення до ДРАЦСу, який має провести державну реєстрацію народження та видати на його підставі відповідне свідоцтво.

    Рішення у справах про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України