Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 30 квітня 2024, питання №107125 250₴

Робота вчителя, суміщення посад, в скупності більше 0,75 ставки

Доброго дня! Якщо вчитель працює 0,5 ставки на посаді вчителя інформатики і має ще 0,5 ставки (додаткові години) вчителя фізкультури в тій самій школі. Як це тоді має бути оформлене, якими документами? Як суміщення посад? Чи буде він мати право на відстрочку від мобілізації?

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Якщо вчитель працює 0,5 ставки на посаді вчителя інформатики і має ще 0,5 ставки (додаткові години) вчителя фізкультури в тій самій школі. Як це тоді має бути оформлене, якими документами? Як суміщення посад? Чи буде він мати право на відстрочку від мобілізації?

    У даній ситуації мова, скоріше за все, йде про донавантаження вчителя інформатики додатковими годинами на підставі наказу про розподіл педагогічного навантаження або окремим наказом. Це не вважається сумісництвом або суміщенням посад і надає 100 % право на відстрочку від мобілізації. Документи щодо такого навантаження обов'язково мають бути подані разом із заявою про оформлення відстрочки від мобілізації.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року . Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації?

    "...3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно- технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки..."

    У даній ситуації мова йде про працевлаштування за основним місцем роботи і надає Вам право на відстрочку від мобілізації.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє проходили пізніше 5 років назад.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олена!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;"

    Отже, чоловік матиме право на відстрочку оскільки працює за основним місцем роботи більш як на 0,75 ставки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Підстава для відстрочки виглядає так

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Питання сумісництва педагогічних працівників стало предметом роз’яснення МОН від 27.01.2023 № 1/1274–23. Розʼяснення ґрунтується на пункті 91 Інструкції № 102, згідно з яким:

    керівним працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку);

    іншим працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але в середньому не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку).

    Згідно з тим же пунктом 91 працівникам за вказану вище норму годин оплата проводиться за тарифікацією – понад основний посадовий оклад (ставку). Втім, за години викладацької роботи чи занять із гуртками, виконані, як виняток, (у зв’язку з виробничою необхідністю) понад норму провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

    На основі цього МОН зробило висновок, що викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.

    Отже, можемо зробити висновок, що звичайні шляхи оформлення сумісництва чи суміщення в запитуваних випадках не можуть бути використані.

    Як основа для оплати праці залишається застосовувати наказ закладу освіти про розподіл педагогічного навантаження на відповідний навчальний рік та Тарифікаційний список (додаток 1 до Інструкції № 102), приміткою 1 до якого передбачено, що в такому списку вказуються всі працівники школи, ставки заробітної плати й посадові оклади яких залежать від освіти, категорії та тарифного розряду (у тому числі директори та їхні заступники, вчителі, вихователі, бібліотекарі, а також інші працівники (завгоспи, лаборанти), які ведуть викладацьку роботу).

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви немаєте право на відстрочку, треба мати ставку не меньше 0.75 за основним місцем роботи.

    Це передбачено ст. 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Ваше основне місце роботи на 0.5 ставки. Для уникнення питань, відкорегуйте зі своїм керівництвом, щоб у вас чітко у наказі про призначення на посаду було 0.75

    Писата, щось і стверджувати, що ви маєте право на відстрчоку не будучі в цьому впевненим, я немаю жодного морального права. Для Вирішення вашого питання, рекомендую подати відповідні запити до державних органів, з вимогою надати роз'яснення з цього приводу, чи маєте ви право на відстрочку у вашому випадку.

    Ви можете звернутись на гарячу лінія до освітнього омбудсмена

    +380 95 143-87-26

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, пані Олено!

    Згідно роз'яснення МОН виконання викладацької чи гурткової роботи, в межах визначених пунктом 91 Інструкції № 102, дозволено керівним та іншим працівникам закладів освіти у цьому ж закладі освіти в межах свого робочого часу за основною посадою, тому така викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.

    Згідно Закону 3633-IX нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки"

    Отже, якщо викладацька робота в межах визначених пунктом 91 Інструкції № 102 не є сумісництвом, а загальна кількість годин перевищує 0,75 ставки, тоді чоловік матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки потрібно подати ТЦК заяву про відстрочку та довідку з місця роботи, де вказана ставка вчителя.

    Влітку повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК чоловік буде звертатись особисто - йому потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України