Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 мая 2024, вопрос №107336 600₴

Мобилизауия при постоянном консульском учете

Добрый день.
Я гражданин Украины. Недавно получил паспорт страны ЕС. Хочу стать на постоянный консульский учет для снятия с военного учета, мужчина 18-60.
1. Возможно ли постановка на учет без возвращения в Украину.
2. Даст ли это мне возможность заезжать\выезжать из Украины без разрешения ТЦК.
3. Разрешено ли законодательно снимать людей с воинского учета при постановке на постоянный консульский учет.
4. Слышал, что при наличии второго гражданства люди просто пересекали границу без каких-либо вопросов. Есть юридические основания для этого?
Канал связи почта\вайбер\телеграм. На звонок возможности ответить нет.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Взяття на постійний або тимчасовий консульський облік врегульовано ПКМУ "Деякі питання обліку громадян України, які проживають за межами України".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85-2020-%D0%BF...

    Для взяття на тимчасовий консульський облік громадяни України подають до закордонної дипломатичної установи України за місцем проживання заяву та необхідні документи. Зокрема паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий на ім’я особи, яка приймається на консульський облік, а також копія сторінки даних паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Для взяття на тимчасовий консульський облік також може бути наданий дипломатичний паспорт України або службовий паспорт України та копія сторінки даних відповідного паспорта.

    Про перебування на консульському обліку закордонними дипломатичними установами України видаються довідки.

    Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Знятись з військового обліку Ви можете лише особисто в Україні.

    Згідно Правил військового обліку громадяни зобов'язані особисто прибувати до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району.

    Щодо питання перетину кордону за паспортом країни ЄС - все залежить від багатьох факторів.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    1. Возможно ли постановка на учет без возвращения в Украину.

    Чи є у Вашому закордонному паспорті штамп про виїзд на постійне місце проживання за кордоном?

    Згідно правил військового обліку у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців Ви повинні перебувати на військовому обліку за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    Якщо у Вас є штамп про ПМП - Вас повинні поставити на постійний консульський облік, якщо немає - на тимчасовий консульський облік.

    2. Даст ли это мне возможность заезжать\выезжать из Украины без разрешения ТЦК.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати закордонний паспорт, військово-обліковий документ та підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    У Вашому випадку підставою для виїзду за кордон буде постійне проживання в ЄС. Підтверджуючими документами є дійсний закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відміткою (штампом) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

    3. Разрешено ли законодательно снимать людей с воинского учета при постановке на постоянный консульский учет.

    Згідно Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів при виїзді за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців - Ви повинні були звернутися в ТЦК, де Вас повинні були зняти з військового обліку та вилучити військово-обліковий документ.

    4. Слышал, что при наличии второго гражданства люди просто пересекали границу без каких-либо вопросов. Есть юридические основания для этого?

    Такі випадки бували, але на даний час це велика рідкість.

    Громадяни, які мають подвійне громадянство, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважаються громадянами України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Якщо Ви будете в'зжати та виїзжати як іноземець, відстежити наявність другого паспорта прикордонний контроль зможе шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Якщо Ви оформили біометричний закордонний паспорт (в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність того що у Вас виявлять громадянство України досить висока.

    Майте на увазі, що на даний час перетин кордону ускладениний посиленими перевірками документів, тому якщо нагальної необхідності в перетині кордону немає - краще відкласти подорож.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено. Проте, якщо Ви будете перетинати кордон по закордонному паспорту ЄС та у Вас виявлять громадянство України, то

    • по-перше, Вас не випустять,
    • по-друге, навіть, можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону за статтею 204-1 КУпАП

    Тому, подумайте чи готові Ви в разі неправомірних дії прикордонників звертатись до суду чи до консульства, адже на даний час ніхто стовідсоткової гарантії на безперешкодний перетин кордону не дасть.

    Крім того, після 18 травня при перетині кордону прикордонники можуть вимагати військово-обліковий документ. Проте, при оформленні ПМП за кордоном передбачається зняття з військового обліку у ТЦК та вилучення військово-облікового документа. Тому, Вам повинні дозволити виїзд лише із закордонним паспортом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Тут, перш за все, виникає питання: чи стали Ви громадянином іншої країни, отримавши її паспорт, чи просто отримали посвідку на проживання? Від цього залежить багато речей, в тому числі, Ваші стосунки с уркаїнським консульством та ТЦК, як також порядок постановки на облік.

    Почнемо з першого - Ви стали громадянином іншої країни.

    Справа в тім, що в Україні досі не визнається подвійне громадянство, хоча розмови про це ведуться вже давно, а сам факт наявності подвійного громадянства закон не порушує, і відповідальність за це не передбачена.

    Незалежно від того, що Ви набули додатково інше громадянство, наша держава вважає Вас своїм громадянином - з усіма правовими наслідками, які з того витікають.

    В цьому контексті почнемо з того, що згідно пункту 52 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.".

    Крім того, Ви повинні знати, що відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    У Законі України "Про правовий режим воєнного стану" (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 28, ст. 250 із наступними змінами):

    3) статтю 20 доповнити частинами четвертою - шостою такого змісту:

    "5. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Положення абзацу першого цієї частини не застосовується у разі:

    оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;

    вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;

    вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

    6. В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється працівником відокремленого підрозділу (філії, представництва) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

    23 квітня 2024 року КМУ прийняв Постанову № 443 «Про внесення змін до пункту 11 Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України», яка передбачає:

    «Доповнити пункт після абзацу третього новими абзацами такого змісту:

    «4. Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС.

    Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

    5. Вимоги абзацу четвертого цього пункту не застосовуються до громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, на яких поширюються положення пунктів 2-1—2 -3 , 2-7 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92; Офіційний вісник України, 2010 р., № 65, ст. 2239).

    Обставини, зазначені в абзаці п’ятому цього пункту, підтверджуються документами, оформленими в установленому законодавством порядку».

    Тепер, що стосується другого - Ви отримали посвідку на проживання в іншій країні і Вам видали паспорт.

    В такому випадку Ваші стосунки з консульством, ТЦК та іншими державними установами України мало чим відрізняються від того, що я виклав вище. Проте з тою різницею, що громадяни України, які мають посвідку на постійне проживання в іноземній державі, тепер з військового обліку не знімаються і повинні стояти на ньому або в ТЦК, якщо вони в Україні, або в українському консульстві, якщо вони за кордоном. А отже така особа гіпотетично може бути мобілізована.

    НАСАМКІНЕЦЬ ВІДПОВІДІ НА ВАШІ ПИТАННЯ:

    1. Возможно ли постановка на учет без возвращения в Украину.

    Так, це можливо. Стати на облік можна в українському консульстві країни Вашого перебування. Повертатися додому для того не обов'язково.

    2. Даст ли это мне возможность заезжать\выезжать из Украины без разрешения ТЦК.

    На жаль, лише частково. Тобто вїхати в Україну Ви зможете вільно, а от для виїзду Вам, якщо Ви є військовозобов'язаним, знадобляться законні підстави. Останні передбачені у Правилах перетинання кордону громадянами України. Ознайомитись з ними можна тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Втім, якщо Ви маєте посвідку на ПМП у іншій країні, то це наразі є підставою для виїзду з України. Для того Вам потрібні наступні документи:

    закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання,

    відмітка в ньому про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

    3. Разрешено ли законодательно снимать людей с воинского учета при постановке на постоянный консульский учет.

    Так, це очевидно! Якщо українськи дипломатичні установи наділені правом становити українських громадян на військовий облік, то вони повинні мати право і знімати їх з обліку. Щоправда, як це саме відбуватиметься достеменно невідомо, оскільки такий порядок введено зовсім нещодавно, і нормативних роз'яснень Міноборони та МЗС з цього приводу наразі не існує.

    4. Слышал, что при наличии второго гражданства люди просто пересекали границу без каких-либо вопросов. Есть юридические основания для этого?

    Можливо, так колись і було, але думаю ті часи вже минули. Створення єдиного реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" та доступ до цієї бази даних працівників ДПСУ на пунктах пропуску практично унеможливили подібну опцію. Звідти, з Оберіга, будь який прикордоник легко дізнається, що Ви є громадянином України й вимагатиме у Вас український закордонний паспорт. Причини я виклав вище у своїй передмові до Ваших питань.

    Канал связи почта\вайбер\телеграм. На звонок возможности ответить нет.

    На жаль, юристи сайту позбавлені права доступу до Ваших контактів. Ви ж можете знайти контакти юристів у профілі кожного з них.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Александ Клиент 16 дней назад
      Проте з тою різницею, що громадяни України, які мають посвідку на постійне проживання в іноземній державі, тепер з військового обліку не знімаються і повинні стояти на ньому або в ТЦК, якщо вони в Україні, або в українському консульстві, якщо вони за кордоном.

      1. а где это прописано? В законе о консульствах написано, что учет ведется только тех, кто стоит на временном. При постоянном консульском учете военный учет вроде как не ведется и консульство должно тебя с него снять.

      И помню писали, что если ты встал на постоянный консульский учет за 3 месяца до начала войны и после этого, то ты с воинского учета не снимаештся. Но подтверждения этому не нашел. Вы что-то знаете?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        75%

        Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

        II. Прикінцеві та перехідні положення

        2. Установити, що:

        1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

        громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України