Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 травня 2024, питання №108007 240₴

Мені за місяць буде 60 років, але мені вручили повістку

Добрий ранок!
Мені за місяць буде 60 років, але мені вручили повістку з'явиться в ТЦК для постановки на облік.
Це правомірно?
Мої дії?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Повістку вручити, звичайно, могли - це право ТЦК (як би по чудернацьки воно не виглядало в даному випадку!), а от з приводу мобілізації я не бачу жодного варіанту у подальшому розвитку подій. Ви самі чудово знаєте, що 60 років - граничний вік військової служби чоловіків у воєнний час.

    З'явитись Ви, на жаль, повинні, бо у іншому випадку Вам загрожує адмінштраф.

    Втім, якщо причина неявки поважна - наприклад хвороба плюс лікарняний, то можна до ТЦК і не ходити, бо жодної відповідальності не буде.

    Отже, чоловіки, які досягли 60 років, не підлягають мобілізації, оскільки набули граничного віку. Після досягнення граничного віку чоловіка виключають з військового обліку.

    Про те саме говорить і закон.

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий облік та військову службу ":

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    досягли граничного віку перебування в запасі."

    Тобто у Вашому випадку мова йде про 60 років.

    Проте чоловік навіть після досягнення 60 років може піти в лави ЗСУ за власним бажанням та стати добровольцем.

    За законом, мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

    • військові (у тому числі контрактники), які закінчили службу до 24 лютого 2022 року, не досягли граничного віку перебування на службі та придатні за станом здоров’я;
    • придатні за станом здоров’я чоловіки віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби;
    • чоловіки віком від 18 років, які погодилися на контрактну службу;
    • обмежено придатні під час воєнного стану чоловіки з досвідом та без досвіду служби;
    • зняті та виключені з військового обліку до 24 лютого 2022 року, повністю або обмежено придатні до служби під час воєнного стану за рішенням ВВК;
    • особи з інвалідністю, якщо вони мобілізуються добровільно;
    • особи, які мають право на відстрочку за сімейними обставинами, можуть бути призвані тільки добровільно на службу за місцем проживання.

    Насамкінець скажу таке: які мотиви спонукали ТЦК видати Вам повістку рівно за місяць до Вашого 6-ти річчя сказати важко, але це точно може прислужитися добрим матеріалом для для гумористичної колонки будь якого українського масмедійного видання.

    Успіху Вам і міцного здоров'я!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 11 днів тому

      ТЦКашник сказав, щоб поставити на облік і для галочки у свій актив.

      І ще зробив купу помилок на моїй адресі реєстрації, а я читав, що якщо помилка на адресі то повістка є не дійсною.

      Це так?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В даному випадку помилка в адресі значення не має, оскільки вручили її Вам персонально. Що стосується роз'яснень щодо причини вручення повістки працівником ТЦК, то інакше як дурістю та цинізмом я це пояснити не можу.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Граничний вік перебування в запасі - 60 років. Тому вручення повістки для уточнення даних - це правомірно.

    Проте, Вас ніхто не мобілізує, адже через 1 місяць Вас повинні будуть виключити з військового обліку.

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» стаття 37 ЗУ "Про військовий облік та військову службу " виглядає так:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі."

    Згідно статті 28 ЗУ "Про військовий облік та військову службу "

    1. Запас військовозобов'язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов'язаних.

    2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

    1) перший розряд - до 35 років;

    2) другий розряд - до 60 років.

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    Про причини неприбуття Ви можете повідомити територіальний центр комплектування рекомендованим листом з описом вкладеного.

    Якщо Ви без поважної причини не прибудете по повістці - на Вас може чекати адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП 3400-5100 грн.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам нічого не загрожує. Можете сміливо йти ні хто вас мобілізувати не буде. А бо можете трохи схитрити, поважна причина не явки за повісткою це лікарняний. Тому на дату звернення до ТЦК звертайтесь до лікарні.

    Граничні вік 60, років тому вас ні хто мобілізувати не буде щоб потім звільняти, ви не вспієте навідь пройти навчання. Тому це просто формальність, ці повістки, як рекламу на листочках роздають.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Під час воєнного стану загальній мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов'язок.

    Після досягнення граничного строку перебування в запасі (60 років) Вас виключать з військового обліку.

    Ви можете не з'явитися до ТЦКСП з поважних причин (наприклад через хворобу).

    Крім того, сенсу в Вашій мобілізації жодного. Згідно законодавства військовослужбовці звільняються у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Мені за місяць буде 60 років, але мені вручили повістку з'явиться в ТЦК для постановки на облік.Це правомірно?Мої дії?

    Так, це правомірно, оскільки наразі Ви є військовозобов'язаним. Але не хвилюйтеся, мобілізація Вам не загрожує, адже в цьому немає жодного логічного сенсу. Ніхто не буде витрачати на Вас кошти та мобілізовувати на 1 місяць. Тому тут справа йде вже до виключення з військового обліку, а, отже, не хвилюйтеся, там спокійно відвідуйте ТЦК та СП.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України