Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 10 травня 2024, питання №108272 240₴

На кого оформити свій дохід?

Гряде практика блокування рахунків осіб які не оновили дані в ТЦК. Я працюю як ФОП 3 групи. Отримую гроші з закордонної компанії. На кого я можу переоформити свій дохід щоб уникнути блокування через ТЦК? Якщо дружини немає, чи можуть це бути батьки, або сестри? І який взагалі алгоритм для того, щоб моя заробітня плата приходила на рахунок людини якій його не заблокують? Хто матиме платити податки?

Відповіді юристів (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Ваш план з рахунками неможливий у такому вигляді, як Ви пропонуєте, оскільки дохід від підприємницької діяльності може надходити лише на Ваш рахунок ФОП. Іншого законодавством не передбачено.

    Яким чином Ви можете переоформити свій дохід на родича? Якщо Ви надасте закордонній компанії рахунок фізичної особи чи погодиться остання працювати у такий спосіб? Навіть за умови того, що компанія погодиться, як буде пояснювати цей дохід на своєму рахунку Ваш родич? До того ж, як фізична особа він буде зобов'язаний сплатити раз на рік податок у сумі 18% ПДФО та 1,5 воєнного збору.

    Єдиний теоретичний вихід з цієї ситуації можливий тільки один: Ви закриєте ФОП, а Вам родич відкриє його, при тому працювати будете Ви. Проте, я не знаю на яких умовах Ви працюєте з Вашим роботодавцем, це контракт чи щось інше?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клієнт 10 днів тому

      Працюю по контракту. Компанія з приставкою Limited Liability Company (LLC). Гроші по інвойсу приходять.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, я не бучу, як Ви можете втілити все це у життя. Контракт на Ваше ім'я і інвойс на Вас, як на ФОП. Якщо відкрити ФОП на Вашого родича, то контракт буде на Вас, а гроші отримуватиме родич ФОП - це не буде працювати. Якщо контракт на Вас, а гроші будуть приходити на рахунок фізособи (родича), то остання рано чи піздно зіткнеться з фінмоніторінгом, що також призведе для можливого блокування рахунків, як і виконавчі провадження у зв'язку з несплатою адмінистративних штрафів. Крім цього, у такому випадку Вашому родичу прийдеться сплачувати вже не 5% від доходу, як це робите Ви зараз, а 19,5%.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, практики поки немає, оновити дані треба протягом 60 після 18 травня . Блокування рахунків буде після того, як буде відкрито виконавче провадження, дану інформацію ви можете переглянути у додатку дія розділ виконавчі провадження.

    У разі блокування рахунків, після оплати штрафу , рахунки будуть розблоковано. Взагалі, якщо ви сплатите штраф одразу взагалі не буде арешту, це тільки при примусовому стягненні.

    У такому випадку прийдеться працювати у тіні, або реєструвати ФОП на когось іншого і працювати через нього, це можуть бути, як батьки так і хтось інший податки будуть сплачуватись на того на кого відкритий ФОП.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У Вас нет нереалістичний сценарій. Ні банківське ні податкове законодавство цього не передбачає.

    Такі Ваші дії можуть привести до фінансових санкцій з боку податкових органів.

    Більш того і Ваші контрагенти цього не зрозуміють.

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Доброго дня!

    Коли Ви отримуєте оплату за послуги, що вказується у призначенні платежу?

    Отримувати дохід на особистий рахунок Вашого родича ризиковано, адже він може попасти під фінмоніторинг та банк може поцікавитися джерелом походження коштів і в крайньому випадку заблокувати рахунок родича. Крім того, якщо в призначенні платежу буде вказано, що ці кошти повинні потрапити Вам - можуть бути питання від податкової.

    Обсяг критеріїв, за якими банк має право ініціювати перевірку клієнта досить обширний, але можна виділити основні з них, які беззаперечно стануть підставою для фінмоніторингу:

    • Клієнт здійснює постійні перекази за кордон або отримує перекази з-за кордону, отримує кредити чи позики з-за кордону.
    • Здійснення транзакцій з азартними іграми та лотереями.
    • Клієнт має відношення або зв’язки з Російською Федерацією або Республікою Білорусь.
    • Клієнт зареєстрований за адресою масової реєстрації або його адреса реєстрації є вигаданою.
    • Розмір витрат клієнта перевищує розмір надходжень на рахунок.
    • Клієнт отримує кошти від віртуальних активів (криптовалюти) на суму понад 30 000 гривень.
    • Клієнт регулярно здійснює або отримує значну кількість переказів (це може бути будь-яка кількість переказів та на будь-які суми, банк зіставляє інформацію про доходи клієнта та звичні обороти по рахунку, при їх невідповідності клієнт є ризиковим).
    • Якщо у клієнта відбулись значні зміни в розмірах фінансових операцій (наприклад, різке збільшення доходів на карту).
    • Новостворений суб’єкт господарювання переказує та /або отримує значні суми коштів.
    • Клієнт регулярно отримує перекази та одразу переводить їх у готівку.
    • Клієнт переказує чи отримує кошти, розмір яких перевищує 400 000 гривень.

    Теоретично Ваш родич може оформити ФОП та зароблені Вами кошти отримувати на свій підприємницький рахунок, а Ви допоможете йому вести декларації та сплачувати податки. Головне, щоб закордонний партнер був не проти та були в порядку документи - контракт та призначення платежу.

    Також варто зазначити, що блокування рахунків громадян відбувається не відразу.

    Лише в тому випадку, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили, а ТЦК звернулись до виконавчої служби щоб заблокувати Ваші рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - Ви його можете оскаржити в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Андрій Клієнт 10 днів тому

      Ну гадати і чекати коли заблокують я теж не хочу. Хочу вирішити це питання завчасно.Працюю по контракту. Гроші по інвойсу приходять. Але призначення платежу немає.

      • Дерій Владислав Олегович

        Ви можете приймати оплату на особисті рахунки Ваших родичів, але якщо дохід викличе підозру в банка - родичу заблокують рахунок, проте гроші Вам дозволять вивести.

        Інший варіант - якщо Ваш роботодавець погодиться - родич оформе ФОП та укладе контракт із закордонною фірмою. Ви буде працювати, але дохід буде отримувати Ваш близький родич.

        • Андрій Клієнт 10 днів тому

          Дохід не великий. До $2,000 в місяць. Фін моніторинг починається від 400,000 грн, але як ви описали, є і інші критерії для перевірки клієнта. Я правильно зрозумів, що перший варіант виключає сплату податків?

          • Дерій Владислав Олегович

            Податкова не баче дохід отриманий на особисту картку, тому податки сплачувати не потрібно.

            Але зі сторони банку можуть бути питання щодо різкого збільшення доходу родича та ще й отримання коштів з-за кордону. Крім того, деякі банки встановлюють ліміти після яких обов'язково потрібно підтверджувати джерело походження коштів. Наприклад, А-банк - 60 тис. грн. Про дані ліміти потрібно дізнатися у самого банка або проаналізувати угоду про отримання банківських послуг.

            Якщо родич попаде під фінмоніторинг, тоді блокування рахунків. Під час фінмоніторингу деякі банки повідомляють про порушення контролюючі органи.

            • Андрій Клієнт 9 днів тому

              Чи не відомо вам чи можна якось прослідковувати на якому етапі знаходиться підготовка до блокування, якщо це можна так назвати? Наприклад, "Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу". Якщо, наприклад, я вже не в Україні, як я можу дізнатись чи відповідні органи проводять роботу по притягненю мене до відповідальності?

          • Дерій Владислав Олегович

            Аби дізнатись про хід виконавчого првоадження, варто скористатись Автоматизованою системою виконавчого провадження https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors або Вам прийде повідомлення в ДІЮ про відкриття.

            Ви повинні знати, що без виненесення постанови керівником ТЦК про притягнення до відповідальності - штраф сплачувати не потрібно. А притягнути Вас до адміністративної відповідальності буде досить складно, адже Ви знаходитесь за кордоном.

            Сам процес накладення штрафу виглядає так:

            1. Спочатку ТЦК повинен належним чином повідомити військовозобов'язаного про місце та час розгляду справи.

            2. Потім проходить сам розгляд справи за присутності військовзобов’язаного. Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

            3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову, яка повинна містити:

            • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
            • дату розгляду справи;
            • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
            • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
            • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
            • прийняте у справі рішення.

            ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

            Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення. При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

            ОТЖЕ, якщо ВАС не повідомлять про час та місце розгляд справи та винесуть постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить ВАШІ права як особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таке рішення ТЦК може бути оскаржене у судовому порядку.

            • Андрій Клієнт 9 днів тому

              Тобто я правильно вас зрозумів, що можна спокійно працювати поки немає виконавчого провадження. А коли воно вже з'явиться, тоді можна приймати якісь міри?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Гряде практика блокування рахунків осіб які не оновили дані в ТЦК. Я працюю як ФОП 3 групи. Отримую гроші з закордонної компанії. На кого я можу переоформити свій дохід щоб уникнути блокування через ТЦК? Якщо дружини немає, чи можуть це бути батьки, або сестри? І який взагалі алгоритм для того, щоб моя заробітня плата приходила на рахунок людини якій його не заблокують? Хто матиме платити податки?

    Звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів". Пояснюю, що може бути за законодавством, яке набирає чинності з 18 травня.

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Загалом недолік для влади нового Закону в тому, що якщо людина тупо сидить вдома, її не так просто дістати. Штрафи - то таке питання. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору.

    Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості.

    Якщо Ви ФОП і на Ваш рахунок надходять кошти, Ви не можете ніяким чином тут щось зробити. В теорії можливо отримувати кошти на рахунок іншої фізичної особи, але це такий собі варіант. Загалом хотів би Вас заспокоїти та порадити поки що не вдаватися до радикальних дій.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України