Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 травня 2024, питання №108343 250₴

Відстрочка до кінця навчального року

Доброго дня.Проконсультуйте, будь-ласка, якщо я навчаюся очно і навчальний рік у ВНЗ(внутрішній наказ) з травня 24 по травень25, чи маю право на відстрочку до закінчення навчального року(травень 25)? При цьому є постанова КМУ про терміни навчального року 2023/2024 до 28.06.24.
Відстрочка не була оформлена, 2га непослідовна освіта.

Витяг з закону:"громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року;"

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Якщо у Вас не була оформлена відстрочка - Ви не реалізували своє право на її отримання.

    Згідно законодавства Ви маєте право її оформити виключно до 17.05.2024 року.

    Якщо Ви цього не зробите - можете бути мобілізованим.

    Дерій Владислав Олегович
    22%

    Доброго дня!

    Як правило, навчальний рік закінчується 28 червня 2024 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalno...), але ця дата стосується закладів середньої освіти.

    Якщо в Положенні про організацію освітнього процесу Вашого університету вказано, що навчальний рік закінчується в іншу дату, то від неї і потрібно відштовхуватись.

    В законопроєкті 10449 немає уточнення щодо того, який навчальний рік застосовувати - той що вказав Кабінет мінімістрів чи той, що затверджений університетом. Проте, краще вже до ТЦК не звертатися, адже вони будуть до 18 травня затягувати з розглядом заяви про відстрочку, а після 18 числа повідомити, що Ви маєєте право на відстрочку до певної дати. При цьому якщо їм стане відомо, що навчальний рік в університті закінчується 25 травня - Вам можуть видати повістку на цю дату.

    Бажано знати більше про Вашу послідовність освіт. Що за чим Ви закінчували, можливо є сенс відрахуватися та вступити до іншого закладу освіти, щоб зберегти послідовність освіт?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22%

    Доброго дня, Костянтине!

    Відповідно до Постанови КМУ від 28 липня 2023 р. № 782 "Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні:

    Відповідно до підпункту 2 пункту 21 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про повну загальну середню освіту” Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити в закладах загальної середньої освіти тривалість 2023/2024 навчального року з 1 вересня 2023 р. до 28 червня 2024 року.

    2. Обласним та Київській міській військовим адміністраціям за участю засновників закладів загальної середньої освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

    3. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується під час воєнного стану".

    Отже, ця постанова стосується тривалості навчального року у закладах загальної середньої овіти.

    Тому, у Вашому випадку, на мою думку, буде застосовуватись все ж таки кінець навчального року відповідно до внутрішнього наказу ВНЗ.

    Відповідно до ро'яснень МОН:

    Постановою від 28 липня 2023 р. № 782 він визначив, що 2023/2024 навчальний рік триває з 1 вересня 2023 до 28 червня 2024 року. Водночас це не суперечить призупиненій у дії частині 3 статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно з якою навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня. Тобто, як і раніше, навчальний рік триває до кінця червня (29‒30 червня цьогоріч — вихідні).

    Згідно з цим законом структуру й тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження в навчальному плані й з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону тощо.

    Отже, заклад освіти самостійно визначає тривалість навчального року (тобто дату завершення занять), спираючись на встановлені урядом дати його закінчення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    44%

    ВІТАЮ ВАС, КОСТЯНТИНЕ!

    Сміх і гріх ситуації в тому, що 2 роки війни напівлегальні органи військового управління ТЦК працюють без наявності на те повноважень, адже відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах, повноважень та У СПОСІБ, що передбачені Конституцією та законами України.

    Спосіб оформлення відстрочки, порядок її оформлення та взагалі, що відстрочка має оформлюватися - жодним чином до 18 травня 2024 року не було урегульоване.

    Після 18 травня 2024 року закон передбачає, що Кабінет Міністрів України має визначити такий ПОРЯДОК.

    До цього - усі ці розповіді про оформлення / неоформлення - ні про що.

    Право на відстрочку у разі навчання у Вас зберігається принаймні до кінця навчального року.

    Далі вже вибачте - кожен сам за себе. Якщо у Вас буде право на нову відстрочку за послідовною освітою - пощастить можливо, якщо ні - то краще з ТЦК Вам не зустрічатися, бо мобілізують. Та й взагалі вони мобілізувати можуть в теорії кого завгодно. Хоч інваліда І групи. І потім докажіть їм, що Ви подавали якісь заяви, казали про інвалідність та таке інше.

    Слідчі НКВС за часів Фелікса Едмундовича Дзержинського мабуть перевертаються у могилах від заздрощів. Бо ніколи і ніхто так нахабно фальшувати факти і крутити законом собі не дозволяв, як самі розумієте хто.

    ОТЖЕ, у прикінцевих та перехідних положеннях Закону йде річ саме про збереження відстрочки до кінця навчального року для тих, хто мав на неї ПРАВО, а не ОФОРМИВ.

    Але Вас ті два тижні мало чим спасуть, якщо не подумаєте про нову відстрочку чи інші методи.

    Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" від 11 квітня 2024 року № 3633-IX

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    1. Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців дванадцятого і тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу I цього Закону (щодо внесення змін до частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

    2. Установити, що:

    3) громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року;

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня.Проконсультуйте, будь-ласка, якщо я навчаюся очно і навчальний рік у ВНЗ(внутрішній наказ) з травня 24 по травень25, чи маю право на відстрочку до закінчення навчального року(травень 25)? При цьому є постанова КМУ про терміни навчального року 2023/2024 до 28.06.24.Відстрочка не була оформлена, 2га непослідовна освіта.

    Неоднозначна ситуація. З однієї сторони, заклади освіти мають повну автономію щодо визначення структури, змісту, обсягу навчальної програми та тривалості навчального року, але з іншої "поточний навчальний рік" у контексті чинного законодавства мабуть прив'язаний до якихось єдиних рамок, адже мова не йде про поточний навчальний рік, визначений освітньою програмою окремого взятого закладу освіти.

    Але моя позиція однозначна. Новий мобілізаційний Закон набирає чинності 18 травня 2024 року, коли у Вас вже буде розпочатий новий навчальний рік, який буде вважатися "поточним". Відповідно, право на відстрочку має бути у Вас до його завершення. Тільки так потрібно будувати власну стратегію. Можливо, доведеться подавати скарги на ТЦК, але питання серйозне, а тому зусилля варто буде прикладати.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України