Задайте питання юристу

839 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 18 травня 2024, питання №109280 250₴

Можуть мобілізувати, якщо в мене вже воює рідний брат?

Мені 25 років, в мене 2 брата , 11 та 21 років, мій брат воює, батька в нас немає, мати одна с молодшим
Можуть мене мобілізувати чи ні?

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На жаль, можуть.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та належним чином її оформити.

    Крім того, після 25 років Вас повинні взяти на військовий облік військовозобов'язаних, направити ВЛК та видати належний військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного).

    Якщо у Вас немає права на відстрочку - після проходження ВЛК існує ризик отримати повістку на відправку (бойова повістка).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    На жаль, той факт, що Ваш брат вже служить не надає Вам права на відстрочку. Тому, потрібно шукати іншу підставу для останньої, які визначені статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text.

    Можливо Ви навчаєтесь? Або ж Ваша матір потребує постійного догляду чи має інвалідність?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Максим Клієнт 29 днів тому

      На заочній формі навчання проходжу

      Мати не працює, проблема з рукою, був перелом, поставили металічні пластини 2

      Але інвалідності не має, не дают

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді у Вас є два теоретично можливих варіанти для відстрочки. Нижче наведу їх та необхідний перелік документів.

        1. Навчання на денній формі за умови послідовного здобуття освіти.

        3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

        1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

        Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

        Рівнями освіти є:

        дошкільна освіта;

        початкова освіта;

        базова середня освіта;

        профільна середня освіта;

        перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

        другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

        третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

        фахова передвища освіта;

        початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

        перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

        другий (магістерський) рівень вищої освіти;

        третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

        Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

        довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

        2. Постійний догляд за матір'ю, якщо їй вдасться отримати висновок ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

        1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

        Пункт 9. Зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

        Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

        для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд

        документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

        для особи, яка потребує догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

        Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

        Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

        У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

        Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

        Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

        До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

        За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

        • Максим Клієнт 29 днів тому

          Зрозуміло

          Добре, а якщо наприклад за станом власного здоров’я

          В мене виразка дванадцятипалої кишки та грижа пупов

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Якщо за станом власного здоров'я, то непридатність з виключенням з військового обліку Вам нададуть наступні перебіги хвороби:

            Стаття 53 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402: наявність виразкової хвороби обов’язково повинна бути підтверджена ендоскопічним та/або рентгенологічним дослідженнями в умовах штучної гіпотонії. При виразковій хворобі та наявності рентгенологічного підтвердження за останні 3-5 років експертні висновки можуть бути зроблені на підставі ендоскопічних досліджень.

            1) до пункту «а» належать:

            екстирпація шлунка або його субтотальна резекція;

            наслідки резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу з порушенням функції шлунково-кишкового тракту;

            наслідки стовбурової або селективної ваготомії, ушивання (висічення) перфоративної виразки з наявністю ускладнень у вигляді демпінг-синдрому, порушення живлення II-III ступеня, рецидивуючих анастомозитів, виразки анастомозу;

            виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ускладнена пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку більше 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього.

            Стаття 55 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402: за наявності грижі обстежуваним за графами I-III Розкладу хвороб пропонується хірургічне лікування. Після успішного лікування вони придатні до військової служби та до навчання у ВВНЗ.

            Підставою для застосування цієї статті є незадовільні результати хірургічного лікування (рецидив захворювання), відмова від хірургічного лікування та протипоказання для його проведення.

            1) до пункту «а» належать:

            повторно рецидивні, великих розмірів зовнішні грижі, які потребують ручного вправлення, горизонтального положення тіла або порушують функції внутрішніх органів;

            діафрагмальні грижі (у тому числі набута релаксація діафрагми), які порушують функції внутрішніх органів;

            множинні грижі, вентральні грижі, що не вправляються.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, можуть мобілізувати, на жаль, якщо Ви не маєте права на відстрочку від мобілізації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України