Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 13 декабря 2020, вопрос №34838

Алименты размер выплат

Добрый вечер. Проконсультирует
. Могут ли пересматривается размер выплат по алиментам. На момент оформления учитывался один ребёнок и установлен 1/4 часть от доходов плательщика. В семье плательщика появляются двое детей. Как по закону возможно пересмотреть размер выплат.Спасибо.

Ответы юристов (2)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    На момент оформления учитывался один ребёнок и установлен 1/4 часть от доходов плательщика. В семье плательщика появляются двое детей. Как по закону возможно пересмотреть размер выплат.

    Плательщик алиментов может обратиться в суд с иском об уменьшении размера алиментов на ребенка. Практика в этом вопросе не однозначная, но другого варианта решения этого вопроса нет. чаще всего суды отвечают, что рождение других детей не должно ущемлять права на содержание других детей, на которых взысканы алименты.

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Добрий вечір.

    Відповідно до положень Сімейного кодексу розмір аліментів може бути змінений за позовом платника аліментів або одержувача аліментів у таких випадках:

    • Зміна матеріального становища. Так, мати/батько дитини може подати в суд позов про збільшення розміру аліментів у зв’язку з покращення матеріального становища другого із батьків дитини. Про зміну матеріального стану може свідчити: збільшення з/п, отримання доходу від продажу майна. Наступною є ситуація, коли один із батьків, який сплачує аліменти на дитину подає позов в суд про зменшення їх розміру у зв’язку неспроможність сплачувати встановлений розмір аліментів внаслідок зміни його матеріального стану. Про це може свідчити: звільнення з роботи, ухвалення після винесення первісного рішення про стягнення аліментів на утримання дитини ще одного судового рішення про стягнення аліментів на другу дитину, систематичні витрати на лікування у зв’язку з хворобою, наявність кредитних договорів.
    • Зміна сімейного стану. Для прикладу можна навести ситуацію, коли один із батьків, який сплачує аліменти створює нову сім’ю (одружується) та в подружжя народжується дитина, що зумовлює додаткові витрати на утримання ще одної дитини. Також, може бути ситуація, коли батьки позивача потребують допомоги та утримання, внаслідок хвороби, каліцтва, похилого віку і дані обставини настали після винесення рішення про стягнення аліментів.
    • Зміна стану здоров’я. Це може бути як покращення так і його погіршення, що відповідно зумовлює звернення до суду одного із батьків з позовом про збільшення/зменшення розміру аліментів. Проте, дана обставина повинна підтверджуватися належними медичними документами.
    • Інші випадки. Це можуть бути різні життєві обставини, які впливають на можливість та здатність сплачувати аліменти у відповідному розмірі.

    В даному випадку Ви маєте право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментівю

    У разі необхідності детальнішої консультації, звертайтесь через мій профіль.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України