Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 16 мая 2021, вопрос №42426 150₴

як забрати заяву на чоловіка?

написала заяву на чоловіка коли нищив майно та погрожував у алкогольному спянінні. Вони як приїхали все що він зашкодив сфотографували та знімали на камеру розмову із ним. Зараз перепросився і я не хочу описувати йому життя. Що йому грозить якщо не забрати заяву? що зробити щоб не зашкодити йому і собі

Ответы юристов (17)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Здравствуйте! К сожалению забрать заявление нет возможности, можно примириться. НО вы можете написать заявление, что причиненный ущерб возмещен, претензий к виновному не имеете, просите строго не наказывать. Ваше примирения с лицом, совершившим преступление, будет учтено судом при определении ему меры наказания.

    Также вы должны помнить, что вам нельзя указывать в заявлении, что заявление было не правдивым и/ или ваш муж не причинял вреда, так как за это вы можете быть привлечены к ответственности за заведомо неправдивые показания.

    "Що йому грозить якщо не забрати заяву?" - в случае, если полиция докажет его вину - ему грозит ответственность по той статье, которую ему предъявят (это может быть "Хулиганство" или "умышленная порча имущества" и т.д.)

    • Іванна Клиент 3 года назад

      якщо нічого не писати і залишити як є. там здається написали насилля в сім'ї. то які дії слідчих далі, що йому грозить і скільки часу це триватиме. є ще один факт. він збирається на роботу за границю. його пустять?

      • Винограденко Антон Анатолійович
        33.3%
        Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

        Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

        Напишіть заяву, якщо дійсно хочете уникнути покарання для вашого чоловіка.

        У протилежному випадку поліція може вчиняти дії, щоб довести діло до суду (допити, обрання запобіжного заходу у вигляді заборона виїзду за кордон та інші слідчі дії, все залежить від слідчого)

        У вашому випадку право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено стосовно вашого чоловіка тільки у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, якщо застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон. Таке обмеження може бути встановлено до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень.

        У вашому випадку, впевнений, до такого не дійде. Тим паче якщо ви напишите заяву, що у вас немає жодних претензій до нього. Тому за кордон повинні випустити.

        • Іванна Клиент 3 года назад

          дякую, є якийсь термін написання цієї заяви?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Іванна!

        "... якщо нічого не писати і залишити як є. там здається написали насилля в сім'ї. то які дії слідчих далі, що йому грозить і скільки часу це триватиме. є ще один факт. він збирається на роботу за границю. його пустять"?

        - При наличии оснований, его могут привлечь к административной ответственности по статье 173-2 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

        Кодекс України про адміністративні правопорушення:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

        "Стаття 173-2. Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування

        Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, -

        тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

        Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

        тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб".

        Либо к уголовной ответственности по статье 126-1 Уголовного кодекса Украины.

        КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

        "Стаття 126-1. Домашнє насильство

        Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, -

        карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років".

        Выезд на границу может быть запрещён только на основании решения суда, что может быть в уголовном производстве при избрании меры пресечения избранной следственным судьей.

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно:

    Подати слідчому письмову заяву про примирення сторін та відсутність претензій з підозрюваним по справі.

    Так, угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку. Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження. Слідчий, прокурор зобов'язані проінформувати підозрюваного та потерпілого про їхнє право на примирення, роз'яснити механізм його реалізації та не чинити перешкод в укладенні угоди про примирення. Проводити домовленості відносно цієї угоди слідчий, прокурор або суддя не мають права.

    В угоді про примирення має бути зазначено: дата її укладення, сторони угоди, формулювання підозри чи обвинувачення та його правова кваліфікація із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, строк її відшкодування чи перелік дій, не пов'язаних з відшкодуванням шкоди, які підозрюваний чи обвинувачений зобов'язані вчинити на користь потерпілого, строк їх вчинення, узгоджене покарання та згода сторін на його призначення або на призначення покарання та звільнення від його відбування з випробуванням, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені статтею 473 КПК, наслідки невиконання угоди. Угода скріплюється підписами сторін.

    Перед прийняттям рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання повинен з'ясувати у потерпілого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені статтею 473 КПК, якими є:

    - для потерпілого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 цього КПК та позбавлення права вимагати в подальшому притягнення особи до кримінальної відповідальності за відповідне кримінальне правопорушення і змінювати розмір вимог про відшкодування шкоди;

    - для підозрюваного чи обвинуваченого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 КПК .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Іванна!

    Забрать заявление не возможно по закону.

    Вы имеете право подать заявление о том, что не имеете к нему претензий, был обоюдный конфликт и что отказываетесь от обвинения.

    В зависимости от обстоятельств дела, он может быть привлечен к административной, либо к уголовной ответственности.

    Всего доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання:

    Рекомендую Вам перш ніж здійснювати будь-які дії ретельно обдумати все, та звернути увагу на те, що шкода (пошкодження майна) завдана, зважати на шанс повторення зазначеної ситуації;

    так дійсно законодавство не передбачає можливості забрати заяву, проте Ви можете подати заяву про відсутність матеріальних претензій та, що відмовляєтесь від звинувачень, і зазначена вами особа може не буде притягнута до адміністративної, чи кримінальної відповідальності.

    Проте не ігноруйте факти насильства і у разі неможливості притягнути кривдника до відповідальності зверніться хоча б за психологічною допомогою та зважайте, що зазначені дії можуть носити непоодинокі випадки

    та зверніться за допомогою до Ла-Стради ПРОТИДІЯ НАСИЛЬСТВУ В СІМ’Ї тел 0 800 500 335 тел 116 123

    Успіхів

    • Іванна Клиент 3 года назад

      якщо нічого не писати і залишити як є. там здається написали насилля в сім'ї. то які дії слідчих далі, що йому грозить і скільки часу це триватиме. є ще один факт. він збирається на роботу за границю. його пустять?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Согласно с законодательством Украины, предусмотрены, такие специальные средства: срочное запрещающее предписание относительно обидчика; ограничительное предписание относительно обидчика; постановка на профилактический учет обидчика и проведения с ним профилактической работы; направление обидчика на прохождение программы для обидчиков. Давайте разберемся с каждым отдельным способом по противодействию.

        Срочное запрещающее предписание выносится обидчику уполномоченными подразделениями Национальной полиции в случае угрозы жизни и здоровью пострадавшего человека с целью немедленного прекращения домашнего насилия, недопущение его продолжение или повторного совершения. Срочное запрещающее предписание включает в себя

        обязательства покинуть место жительства (пребывания) пострадавшего лица;

        запрет на вход и пребывание в месте жительства (нахождения) пострадавшего лица;

        запрет в любой способ контактировать с пострадавшей лицом.

        Важно подметить, что при вынесении срочного запретного предписания приоритет всегда отдается безопасности жизни и здоровья пострадавшего лица. Указанное требование даже распространяется на место совместного проживания пострадавшего лица и обидчика, невзирая на их имущественные права на жилье.

        Представители органов Нацполиции, учитывая, сложившуюся ситуацию, могут применить меры принуждения по выселению обидчика, если он в добровольном порядке не выполняет предписания запрета.

        Что касается ограничительного предписания относительно обидчика, то такое предписание выносится по решению суда за заявлением пострадавшего лица или же его законного представителя. Ограничительным предписанием определяются такие виды ограничений прав или положения обязанностей на обидчика, а именно:

        запрет на пребывание в месте общего проживания с жертвой;

        ограничение общения с пострадавшим ребенком;

        запрет приближаться к месту работы, учебы, проживания и тд. жертвы;

        запрет лично и через третьих лиц разыскивать пострадавшего, преследовать его;

        запрет вести переписку, телефонные переговоры, как-либо контактировать с жертвой.

        Интересно также в разрезе этого вопроса, обратить внимание на судебную практику. Так, в деле № 133/1848/20, в котором суд обратил внимание, что доказанность совершение домашнего насилия должна иметь обоснованый характер, и совсем не обязательно доказывать вину наличием уже обвинительного приговора. Суд посчитал достаточным наличие самого уголовного производства по факту совершения домашнего насилия, и учел обоснованные риски для потерпевшей, в связи с чем принял решение о выдаче ограничительного предписания с запретом приближаться к потерпевшей ближе чем на 300 м., а также вести переписки, телефонные разговоры.

        Запрет на выезд заграницу не предусмотрен данной статьей.

        С уважением,

        Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Іванна!

    "... якщо нічого не писати і залишити як є. там здається написали насилля в сім'ї. то які дії слідчих далі, що йому грозить і скільки часу це триватиме. є ще один факт. він збирається на роботу за границю. його пустять"?

    - При наличии оснований, его могут привлечь к административной ответственности по статье 173-2 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 173-2. Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування

    Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб".

    Либо к уголовной ответственности по статье 126-1 Уголовного кодекса Украины.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Стаття 126-1. Домашнє насильство

    Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, -

    карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років".

    Выезд на границу может быть запрещён только на основании решения суда, что может быть в уголовном производстве при избрании меры пресечения избранной следственным судьей.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Іванно!

    Якщо чоловіка раніше за домашнє насильство не притягували до адміністративної відповідальності, то одразу до кримінальної його не привлечуть, бо немає систематичності. Скоріше за все чоловікові загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу або громадських робіт.

    Наразі немає підстав заборонити чоловікові виїзд за кордон, але якщо на час виїзду буде відповідне рішення суду, то виїхати не вдасться. Наприклад чоловіка оштрафують, справу передадуть на виконання (примусове стягнення штрафу) і буде звернення до суду, щоб заборонили виїзд у з"вязку з несплатою штрафу. Але цей варіант малоймовірний. Щоб не було несподіванок при перетині кордону краще оплатити штраф одразу (якщо звісно цей штраф буде, бо можливі й інші варіанти, наприклад справу закроють через сплив строку притягнення до адмін. відповідальності, що буває досить часто).

    • Іванна Клиент 3 года назад

      а через скільки часу закривають через сплив часу

    Іванна Клиент 3 года назад

    і який розмір штрафу може бути?

    Мєньков Андрій Васильович

    а через скільки часу закривають через сплив часу?

    Суд закриє провадження якщо на час винесення постанови судом пройде 3 міс. з моменту складання Нацполіцією протоколу про адміністративне правопорушення. Наприклад якщо в суд не з"являлись особа, яка притягується до адміністративної відповідальності і не визнає вини або не з"являлись свідки на допиті яких ця особа наполягала.

    який розмір штрафу може бути?

    штраф від 170-340 грн.

    Також санкція статті передбачає громадські роботи від 30 до 40 годин (полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування). Громадські роботи не призначаються чоловікам старше 60 років.

    Також передбачений адміністративний арешт до 7 діб, який застосовується лише у виняткових випадках.

    За одне правопорушення призначається або штраф, або громадські роботи, або адміністративний арешт.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    написала заяву на чоловіка коли нищив майно та погрожував у алкогольному спянінні. Вони як приїхали все що він зашкодив сфотографували та знімали на камеру розмову із ним. Зараз перепросився і я не хочу описувати йому життя. Що йому грозить якщо не забрати заяву? що зробити щоб не зашкодити йому і собі

    Якщо немає кримінального провадження (Ваше звернення розглядається в порядку ЗУ "Про звернення громадян") - пишите на керівника відділу поліції заяву у довільній формі "... за фактом виклику полиціїї будь-яких претензій до ... не маєте", але можуть скласти на Вас адміністративний протокол за хибний виклик.

    Якщо є кримінальне провадження - аналогічну заяву на слідчого.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    "Стаття 26. Диспозитивність...

    4. Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення розпочинається лише на підставі заяви потерпілого. Відмова потерпілого, ... від обвинувачення є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення...

    Стаття 284. Закриття кримінального провадження ...

    1. Кримінальне провадження закривається в разі, якщо:...

    7) потерпілий, ... відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження щодо кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством;...

    Стаття 477. Поняття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення

    1. Кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення є провадження, яке може бути розпочате слідчим, дізнавачем, прокурором лише на підставі заяви потерпілого щодо кримінальних правопорушень, передбачених:

    1)...статтею 126-1 (домашнє насильство),...

    7...Якщо обставини, передбачені пунктами...7,...частини першої цієї статті, виявляються під час судового провадження,...суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.".

    Іншими словами, якщо за Вашою заявою порушено кримінальне провадження щодо Вашого чоловіка з ст.126-1 Кримінального кодексу України (КК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14), то подання Вами заяви на ім'я слідчого про відмову від звинувачення подавати необхідно (якщо Ви так вирішили), але слідчий не закриє кримінальне провадження з підстав цієї ст.126-1 КК і направить справу до суду, а вже суд своєю ухвалою закриє це провадження. При цьому, оскільки у справах приватного обвинувачення потерпілий має право відмовитись від обвинувачення, то загрози відповідальності Вам з приводу хибного виклику, як вважає колега Сергеєв, не може бути, Знову ж таки, погоджуюсь з думкою колеги Менькова, що справа за ст.126-1 КК щодо Вашого чоловіка не може бути відкрита, оскільки диспозиція цієї статті вимагає ознаки "систематичність", тобто відсутній склад злочину.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України