Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 ноября 2021, вопрос №51411 300₴

Чи має право коледж відмовляти в віддавані документів?

Студенту 16 років, навчається на другому курсі. Хочемо забрати документи, так як збираємося виїзжати за кордон на лікування, і тому продовжувати навчання в цьому закладі неможливе. А також, чи є якась відповідальність за покидання коледжу в такому віці? (запитую це, так як в коледжі нам було сказано що за нами буде ганятися якась служба, яка займається підлітками)

Ответы юристов (12)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Аліна!

    "Студенту 16 років, навчається на другому курсі. Хочемо забрати документи, так як збираємося виїзжати за кордон на лікування, і тому продовжувати навчання в цьому закладі неможливе. А також, чи є якась відповідальність за покидання коледжу в такому віці? (запитую це, так як в коледжі нам було сказано що за нами буде ганятися якась служба, яка займається підлітками)"?

    - Так, Ви маєте право забрати документи.

    Треба подати заяву на ім’я ректора, якщо у Вас є медичні документи щодо стану здоров'я та щодо від'їзду за кордон, в зв'язку з лікуванням, то рекомендую приєднати їх копії до цієї заяви.

    Ніякої відповідальності за вказані дії не передбачено.

    Будь-яка установа і служба не буде Вас переслідувати.

    Всього доброго!

    • Аліна Клиент 2 года назад

      Тобто, якщо дитина залишиться з неповною середньою освітою, то ніякої відповідальності за це не буде? Нам також було сказано, що нам віддадуть документи тільки в тому випадку, якщо ми будемо переходити в якусь іншу навчальну установу (училище або школу). Це теж брехня, чи ні?

      • __________ ___________ ______________
        100%

        Стаття 53. Конституції України.

        Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

        Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

        Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

        Логіка полягає в тому, що Ви як батьки повинні забезпечити здобуття особою повної загальної освіти, інакше - це слід розуміти як невиконання батьківских обов'язків.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    На основании Указа Министерства образования и науки Украины «Порядок замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту, та обліку документів про вищу освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти» (Порядок заказа на создание информации, которая отображается в документах о высшем образовании и учета документов о высшем образовании в Единой государственной электронной базе по вопросам образования) от 06.03.2015 № 249 пунктов 13 и 17 уполномоченное вами лицо согласно законодательству может получить ваши документы. по доверенности.

    После того, как доверенность оформлена, необходимо написать следующее заявление в ВУЗ. Образец – по ссылке ниже. Не забудьте позвонить в учебное заведение на следующий день и уточнить, начали ли они работать над ответом, предварительно включив запись разговора. Помните, что ВУЗ обязан ответить вам в течении 30 дней с дня получения ими заявления.

    к заявлению приложите копию мед. документов и копию визы на выезд на лечение.

    Ответственности за это нет , Вам должны выдать те документы с которыми Вы поступали

    Может быть и так, что сотрудники учебного отдела или отдела кадров говорят о том, что «обходной лист» не упоминается в указанных вашим представителем документах по той причине, что это «подразумевается» и «само собой разумеющаяся процедура перед выдачей диплома». Советуем ссылаться на Указа Министерства образования и науки Украины «Порядок замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту, та обліку документів про вищу освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти» от 06.03.2015 № 249, пункт 13, где прямо указана последовательность получения диплома студентом: сначала вы должны успешно пройти обучение в ВУЗе, затем сдать экзамены, а потом можете получить диплом. Написано максимально конкретно, что основанием для получения диплома являются только эти два пункта, а не какой-то заполненный «обходной лист».

    Если по каким-то причинам сотрудникам ВУЗа ваши объяснения окажутся недостаточными, и они будут отказываться выдать диплом вашему представителю, пусть он спокойным тоном просит написать письменный отказ с указанием нормативно-правовых актов, к которым они апеллируют. Обычно такая просьба пугает сотрудников ВУЗа, так как они понимают, что ваши намерения серьезны и что дело может закончится в суде, который они с большой вероятностью проиграют.

    В нашем же случае, ВУЗу нужен один день для того, чтобы они могли сами заполнить «обходной лист». На следующий день, думаю вам их выдадут без всяких дополнительных вопросов.

    Прошу ознакомится: https://idealtourist.ru/kak-zabrat-dokumenty-iz-vu...

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Аліна Клиент 2 года назад

      Только проблема в том, что мы учимся в колледже после 9-го класса, а не в ВУЗе... или вы хотите сказать, что в таком случае всё будет практически так же?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Процедура похожа , по доверенности документы могут забрать представиели студента , родители или другие лица вписаны в доверенность: пишите заявление директору с копиями документов на лечение и визой , администрация выдает личное дело и свидетельство за 9-ть классов с которым поступали и возможно справку о том , что ваш студент у них учился.

        В любом случае документы с которыми поступали вернуть должны это Ваша собственность со школы .

        паралельно письменно обратитесь в управление образования и управление государственной службы качества образования области, пусть повлияют на администрацию заведения .

        Позже сможет поступить в другое заведение и доучится, согласно законодательства

        КОЛЕДЖ МОЖЕТ оформить атестат об 11 класах и будет полное общее образование. директор уполномочен выдавать такие документы студентам, которые не прошли полный курс обучения , но завершили школьную программу. в их заведении.

        С уважением,

        Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрий день!

    Відповідно до статті 10 Закону України "Про повну загальну середню освіту" Повна загальна середня освіта в Україні є обов'язковою. Повна загальна освіта це 11 (12) класів. Батьки несуть обовязлок по вихованню дитини ( ст.25). Якщо батьки не забезпечують навчання дитини у школі це розцінюється як ухилення від виконання батьківських обовязків. У складі Національної поліції діють підрозділи ювенальною юстиції, які опікуються захистом прав неповнолітніх.

    Вчителі, інші особи, зобовязані повідомляти органи опіки та піклування, поліцію, про відомі їм факти порушення прав дитини.

    Якщо Ви виїджаєте на лікування, надайте в коледж відповідні медичні документи, та перейдуть на дистанційно навчання.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, пані Аліно!

    Насправді дійсно, в Україні є обов'язковою повна загальна середня освіта.

    І справа в тому, що відповідно до статті 150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

    Такий обов'язок батьків щодо здобуття дитиною повної загальної середньої освіти відповідно саме на них і покладає відповідальність за це.

    Стаття 164 Сімейного кодексу України навіть передбачає, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти.

    Звичайно, у вашому випадку мова про ухилення не може йти.

    Але все таки раджу Вам вирішити це питання таким чином, аби дитина не переривала навчання: або перейти на дистанційну освіту, або перевестись до звичайної школи тощо.

    Всілякими шляхами потрібно здобути повну загальну середню освіту!

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Так дійсно в Україні є обов'язкова повна загальна середня освіта , та зобов'язання батьків- здобуття дитиною повною загально середньою освітою.

    Щодо документів з коледжу то зробіть на даний момент все вірно, а саме виїзд да кордон на лікування наддасть можливість взяти академ відпустку на лікування.

    Студент може взяти перерву в навчанні (академічну відпустку), бути залишеним на курсі повторно згідно з порядком, зазначеним у «Положенні про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти» від 06.06. 1996 р. № 191/153 .

    Академічна відпустка – це перерва у навчанні, право на яку студент отримує у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребують тривалого відновлювального лікування; загостреннями хронічних захворювань або частими захворюваннями (понад один місяць за семестр); анатомічними дефектами, які не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання.

    Тому рекомендую узгодити питання відпустки на період лікування у керівництва Вашого навчального закладу.

    Також зважайте, що згідно зі статті 313 Цивільного кодексу України громадяни України з 16-ти річного віку, мають право на самостійний виїзд за кордон без супроводу та згоди від дорослих за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Комісія МОЗ приймає рішення про взяття на облік громадянина з метою направлення на лікування за кордон до іноземних закладів охорони здоров’я клінік, з якими наявні письмові домовленості (угоди, договори, меморандуми) про співпрацю у сфері охорони здоров’я та забезпечення лікування громадян у таких закладах (клініках).

    МОЗ надсилає невідкладно, але не пізніше ніж протягом трьох днів з дня надходження висновку групи експертів МОЗ щодо неможливості надання необхідної допомоги закладами охорони здоров’я України інформацію про громадянина до іноземних закладів охорони здоров’я, з якими наявні зазначені письмові домовленості, для отримання погодження щодо прийняття громадянина на лікування та документа, що підтверджує вартість лікування.

    У разі відсутності можливості лікування громадянина в іноземних закладах охорони здоров’я (клініках), з якими наявні письмові домовленості, МОЗ за сприяння МЗС здійснює пошук іншого необхідного іноземного закладу охорони здоров’я (клініки) з метою підписання письмової домовленості для подальшого направлення пацієнтів на лікування в установленому порядку.

    Рішення про взяття на облік або направлення громадянина на лікування до іноземного закладу охорони здоров’я (клініки) до підписання письмової домовленості МОЗ може прийняти на підставі поданих таким закладом письмового підтвердження про готовність прийняти громадянина на лікування і наявність можливості надання йому відповідної медичної допомоги та документа, що підтверджує вартість лікування пацієнта, а також зобов’язання клініки повернути на рахунок МОЗ залишок коштів, не використаних для лікування цього громадянина.

    Загальний строк для прийняття Комісією МОЗ рішення про взяття на облік пацієнта з метою направлення на лікування за кордон та оформлення відповідного протоколу не може перевищувати 20 робочих днів з дати надходження до МОЗ документів.

    Наказ МОЗ про направлення на лікування громадянина за кордон та оплату вартості такого лікування видається не пізніше ніж через 10 робочих днів з дати прийняття Комісією МОЗ рішення.

    Міністерство охорони здоров`я України здійснює оплату лікування громадянина за кордоном в межах бюджетних асигнувань, передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, за відповідною бюджетною програмою.

    Рішення про оплату вартості лікування громадянина за кордоном приймається Комісією МОЗ після постановки громадянина на облік за наявності відповідних щомісячних бюджетних асигнувань та на підставі офіційного документа, що підтверджує вартість лікування пацієнта, з урахуванням наявності у громадянина, його сім’ї можливості покриття витрат на оплату вартості лікування за рахунок власних коштів, можливості покриття витрат за рахунок коштів бюджету Автономної Республіки Крим, місцевого бюджету, а також фінансової допомоги підприємств, установ, організацій та їх об’єднань незалежно від форми власності, громадських організацій, благодійних фондів та окремих громадян.

    На підставі рішення Комісії МОЗ видається відповідний наказ МОЗ про направлення громадянина для лікування за кордон та оплату такого лікування. Сума витрат та відповідальність сторін визначається на підставі письмових домовленостей з відповідними іноземними закладами охорони здоров’я.

    Витрати, пов’язані з направленням громадянина для лікування за кордон, можуть включати лише:

    оплату вартості лікування, діагностики (як частини лікувального процесу);

    відшкодування вартості проїзду громадянина та (за рішенням Комісії МОЗ з питань направлення для лікування за кордон) однієї особи, що його супроводжує, до місця лікування та їх повернення;

    оплату банківських послуг.

    Витрати на оплату вартості лікування, діагностики і відшкодування вартості проїзду громадянина та осіб, що його супроводжують, до місця лікування та їх повернення, а також на оплату банківських послуг громадянам, які самостійно виїхали для лікування до іноземних закладів охорони здоров’я, відшкодуванню не підлягають.

    У разі коли громадянин виїхав для лікування до іноземного закладу охорони здоров’я після взяття його на облік та до прийняття Комісією МОЗ рішення про направлення на лікування за кордон та оплату вартості такого лікування, оплата вартості лікування здійснюється з дати прийняття Комісією МОЗ рішення на підставі уточненого документа, що підтверджує вартість лікування.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 28. Типи закладів вищої освіти

    1. В Україні діють заклади вищої освіти таких типів:

    3) коледж - заклад вищої освіти або структурний підрозділ університету, академії чи інституту, що провадить освітню діяльність, пов’язану із здобуттям ступеня бакалавра та/або молодшого бакалавра, проводить прикладні наукові дослідження та/або творчу мистецьку діяльність.

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Закон України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/conv#n...):

    Стаття 12. Повна загальна середня освіта

    3. Повна загальна середня освіта має три рівні освіти:

    початкова освіта тривалістю чотири роки;

    базова середня освіта тривалістю п’ять років;

    профільна середня освіта тривалістю три роки.

    Закон України "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20/conv#n6):

    Стаття 4. Рівні, строки та форми здобуття повної загальної середньої освіти

    1. Повна загальна середня освіта здобувається на таких рівнях:

    початкова освіта - перший рівень повної загальної середньої освіти, що передбачає виконання учнем вимог до результатів навчання, визначених державним стандартом початкової освіти;

    базова середня освіта - другий рівень повної загальної середньої освіти, що передбачає виконання учнем вимог до результатів навчання, визначених державним стандартом базової середньої освіти;

    профільна середня освіта - третій рівень повної загальної середньої освіти, що передбачає виконання учнем вимог до результатів навчання, визначених державним стандартом профільної середньої освіти.

    2. У закладах освіти:

    початкова освіта здобувається протягом чотирьох років;

    базова середня освіта здобувається протягом п’яти років;

    профільна середня освіта здобувається протягом трьох років.

    ВИСНОВОК: забрати документи зможете лише після відрахування з коледжу, раніше - ні. Тобто, спочатку потрібно написати заяву про відрахування за власним бажанням, яке пов'язане з необхідністю лікування за кордоном.

    Однак, раджу Вам не відраховуватися, а перервати навчання за станом здоров'я та продовжити його в наступному навчальному році.

    Наразі ваша дитина на підставі раніше отриманої базової середньої освіти здобуває у коледжі вищу освіту.

    Згідно ст. 53 Конституції України повна загальна середня освіта є обов'язковою. А у вашої дитини її немає, лише базова.

    Тому у разі відрахування можливі наслідки, передбачені ст. 184 "Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей" Кодексу України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10/conv#...).

    Якщо буде потрібна допомога, в тому числі з підготовкою документів, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    ДОДАТКОВО:

    Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0427-96#Text):

    14. Студент може бути відрахований з вищого закладу освіти:

    - за власним бажанням;

    - у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

    - за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;

    - за академічну неуспішність;

    - за порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого закладу освіти;

    15. Відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за погодженням зі службою у справах неповнолітніх місцевих органів виконавчої влади.

    ВИСНОВОК: забрати документи з коледжу можливо лише у разі відрахування, а воно здійснюється за погодженням зі службою у справах неповнолітніх . А 16-річний студент є неповнолітнім.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

    Стаття 34. Повна цивільна дієздатність

    1. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18?find=1...):

    "Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти...

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку...".

    "УМОВИ прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1225-20?find=...):

    "II. Прийом на навчання для здобуття вищої освіти...

    2...Здобувачі вищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста на основі ступеня бакалавра або раніше здобутого ступеня вищої освіти, які були відраховані або перервали навчання у зв’язку з академічною відпусткою, мають право бути поновленими для завершення навчання за цим самим освітньо-кваліфікаційним рівнем за індивідуальним навчальним планом за тією самою або спорідненою в межах галузі знань спеціальністю у тому самому або в іншому закладі вищої освіти...".

    Сімейний кодекс України (СК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...):

    "Стаття 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини...

    2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток...

    Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав...

    2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;...".

    По-перше, СК передбачено обов'язок батьків піклуватись про здоров'я дитини, тому не може бути порушене, тим більше прийнято судом рішення про позбавлення батьківських прав; в тому числі, переслідування з боку "якоїсь служби, яка займається підлітками".

    По-друге, належним вважаю подати заяву до ректорату заяву про надання академічної відпустки за станом здоров'я сина з посиланням на приведені нормативні акти з наступним поновленням на навчання в цьому або іншому закладі освіти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України