Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 ноября 2021, вопрос №51819

Хочу узнать по поводу алиментов

Добрый вечер. Мне нужна консультация. Я в 2013 году родила сына. Через 8месяцев развелась с мужем, и в конце 2014 года подала на алименты. У меня была фиксированная сумма 1500грн.
Так как цены растут, на все, за все везде надо платить, я бы хотела через суд попробовать увеличить алименты на мужа. На сколько это возможно?что для этого нужно? И самое главное что я из этого выиграю ?

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю, пані Катерино!

    Законодавством передбачена можливість зміни розміру аліментів шляхом:

    1) домовленості між батьками (домовленість між батьками в нотаріально посвідченому договорі).

    Зміни до нотаріально посвідченого договору оформляються письмово шляхом укладення окремого договору, який підписується сторонами та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    2) звернення до суду (зміна розміру аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками в нотаріально посвідченому договорі).

    Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини (відповідно до частини другої статті 182 СК України).

    Статтею 182 Сімейного кодексу України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров’я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Тому у Вас є декілька варіантів - нотаріальний договір про встановлення розміру аліментів (якщо батько згоден) або звернення до суду з позовом про зміну аліментів. Але для отримання позитивного рішення суду слід ретельно підготувати доказову базу та долучити документи, які підтверджують факт того, що встановлений розмір аліментів не забезпечує нормальний розвиток дитини та її потреби.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    Понятие как увеличение размера алиментов - такое понятие есть

    но для того что бы понять какие у Вас шансы - нужно больше информации

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы С уважением Виктория Костромина


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України