Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 01 февраля 2022, вопрос №55388 100₴

Как продать свою половину дома

Здравствуйте! У моей мамы проблема! Она не может продать дом, так как дом принадлежит отцу, а он за границей, жили вместе 22 года 4 детей, 2 из них совершеннолетние, половина дома положена маме. Естественно дом без его разрешения она продать не может, на уговоры отец не реагирует, иногда проявляет агрессию, угродает на неввплату алиментов, морально с них издевается . Мать с двумя сёстрами проживает в этом же доме. Как можно по закону решить проблему? Она очень хочет оттуда уйти.

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Потрібно розуміти статус будинку: коли придбаний, під час шлюбу, до шлюбу? Чи є він спільною сумісною власністю подружжя.

    Що означає спільна сумісна власність подружжя? Це майно, що належить обом - чоловіку та дружині. Відповідно, розпоряджатись ним вони можуть спільно. Тобто, продати, подарувати чи іншим чином відчужити спільне майно можна лише за згодою іншого. Як відомо, для укладення нотаріального договору щодо нерухомості обов’язковою є належним чином оформлена згода другого з подружжя.

    Якщо будинок оформлений на батька, то продати його може саме він, звичайно за згодою іншого з подружжя.

    Для того, аби Ваша мама мала право на продаж, потрібний поділ такого майна та встановлення часток у спільній власності, да і то у такому випадку інший хто володіє часткою має першочергове право на її придбання.

    Висновок:

    Відчужити частку без батька неможливо!

    • Екатерина Клиент 2 года назад

      Да, дом приобрели в браке

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Тоді будинок є спільною сумісною власністю і для його відчуження Вашою мамою потрібно здійснювати поділ такого майна, що може мати місце незалежно від розірвання шлюбу.

    Статею 69 СК України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Так, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності. Якщо об’єктом поділу є нерухоме майно, тоді такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 69 Сімейного кодексу України).

    Але такий договір також має укладатись в присутності батька, або принаймні довіреної ним особи.

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    Если право собственности оформлено на мужа, то единственный способ это подавать на раздел имущества (если дом был приобретен в браке) и только после этого будет возможность произвести отчуждение своей части. А вообще для более детальной консультации необходимо больше исходных данных - когда и как приобретался указанный дом, на кого оформлен, какой документ подтверждает право собственности.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Все имущество приобретенное в браке является совместной собственностью супругов и подлежат разделу в равных долях.

    Вашей маме необходимо в судебном порядке произвести раздел имущества, выделить свой долю в натуре, а затем ее продать.

    Раздел возможен по договору по обоюдному согласию или в судебном порядке, путём подачи иска в суд о разводе имущества.

    Исходя из норм ст. 69 Семейного кодекса, разделу подлежит имущество, принадлежащее мужу и жене на праве общей совместной собственности – приобретенное в браке.

    Так, ст.61 Семейного кодекса, указано, что:

    1. Объектом права общей совместной собственности супругов может быть любое имущество, за исключением исключенного из гражданского оборота.

    Согласно п.23 постановления Верховного Суда Украины № 11 от 21 декабря 2007 года «О практике применения судами законодательства при рассмотрении дел о праве на брак, расторжение брака, признание его недействительным и разделе общего имущества супругов» дан примерный перечень такого имущества:

    • квартиры, жилые и садовые дома;
    • земельные участки и насаждения на них;
    • продуктивный и рабочий скот, средства производства, транспортные средства;
    • денежные средства, акции и другие ценные бумаги, вклады в кредитные учреждения;
    • страховая сумма, страховое возмещение, уплаченные за счет общих средств супругов;
    • накопления в жилищно-строительном, дачно-строительном, гаражном кооперативе;
    • страховые платежи, которые были возвращены при досрочном расторжении договора страхования или которые мог бы получить один из супругов в случае досрочного расторжения такого договора на время фактического прекращения брака.
    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день.

    По общему правилу, имущество приобретенное в браке, находится на праве общей совместной собственности и делится при разводе пополам, если между супругами иное не предусмотрено в договоре (брачном).

    Но, Семейным кодексом предусмотрено , что при разрешении спора между супругами о разделе имущества, суд может выйти из презумпции равенства части в общей совместной собственности.

    Так, согласно ч. 2, 3 ст. 70 СК, при разрешении спора о разделе имущества суд может отступить от принципа равенства долей супругов при обстоятельствах, имеющих существенное значение, особенно если один из них не заботился о материальном обеспечении семьи, уклонялся от участия в содержании ребенка (детей), скрыл, уничтожил или повредил общее имущество, расходовал его в ущерб интересам семьи.

    По решению суда доля имущества жены, мужа может быть увеличена, если с ней, ним проживают дети, а также нетрудоспособные совершеннолетние сын, дочь, при условии, что размер алиментов, которые они получают, недостаточный для обеспечения их физического, духовного развития и лечения.

    Таким образом, основанием для увеличения доли в общей совместной собтвенности в квартире, будут такие обстоятельства, как уклонение от содержания ребенка, ненадлежащее материальное обеспечение семьи, повреждение общего имущества, недостаточный размер алиментов. В судебной практике были также случаи, когда один из супругов не имел по уважительной причине (обучение, ведение домашнего хозяйства, уход за детьми, болезнь и т.п.) самостоятельного заработка или дохода (часть первая статьи 60 СК Украины), тогда суд также отступал от принципа равенства частей в собственности в пользу такого супруга.

    Данные факты ( в частности ненадлежащего обеспечения семьи) Ваша супруга должна будет доказать в суде документально. Что касается насилия, то один факт насилия не может стать основанием для увеличения доли в пользу Вашей супруги, но может быть дополнительным аргументом ее позиции в суде.

    Что касается рассмотрения дела в Ваше отсутствие. Суд может вынести заочное решение ( без Вашего участия), которое Вы сможете обжаловать в апелляции и вернуть дело на новое рассмотрение, но я бы Вам рекомендовал обратиться за помощью к адвокату, который будет представлять Ваши интересы в суде в случае открытия производства.

    Вашей маме необходимо подать иск о разделе совместного имущества, далее есть вариант , либо по решению суда віплатить мужу его долю за его часть в квартире и остаться владельцем квартиры всей и проживать с детьми , муж больше не будет иметь прав на квартиру или же произвести раздел и решением суда оставить в собственности каждого часть квартиры, далее в суде выделить свою часть в отдельное имущество получить свидетельство на эту часть и затем продать свою часть другим совладельцам или вообще третьим лицам , обычным договором купли -продажи у нотариуса. Оформить, получить деньги , передать ключи и все Ваша мама может быть свободна и проживать в другом месте. Часть выделенную свою мама ваша может продать кому пожелает , хоть даже родственникам.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Катерина!

    Майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

    Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

    Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

    Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

    Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

    Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

    Умови здійснення виділу у натурі частки із спільного майна

    Виділ частки в натурі здійснюється відповідно до законодавства з наданням Висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна або Висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об’єкта нерухомого майна.

    Виділення в натурі частки нерухомого майна можливе в разі дотримання наступних умов:

    • поділ на самостійні об’єкти нерухомого майна повинен відповідати умовам, що передбачені чинними будівельними нормами;
    • виділення в натурі частки об’єкта нерухомого майна,
    • що є спільною власністю, можливе, якщо кожному співвласнику може бути виділено відокремлене приміщення з власним входом;
    • наявність реєстрації земельної ділянки на якій розташований об’єкт нерухомого майна в Державному земельному кадастрі та реєстрації права власності на неї в установленому законом порядку.

    Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (майно є неподільним), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

    Право на частку у праві спільної власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    Розрахунок часток у спільній власності на об’єкти нерухомого майна:

    Розрахунок часток у спільній власності на об’єкти нерухомого майна виконується за заявами всіх співвласників об’єктів нерухомого майна.

    У разі невідповідності розмірів часток, указаних у правовстановлюючих документах, реальним часткам за згодою всіх співвласників здійснюється розрахунок відповідних часток нерухомого майна з метою отримання відповідних правовстановлюючих документів.

    Право кожного співвласника в спільній частковій власності визначається часткою, яка виражається в простих правильних дробах. При цьому вказані в правовстановлюючих документах розміри часток співвласників на об’єкт нерухомого майна в сумі повинні становити одиницю.

    Виділення у натурі частки із спільного майна в позасудовому порядку:

    Для визначення можливості виділення в натурі частки нерухомого майна необхідно звернутися до суб’єкта господарювання, який здійснює технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (суб’єкти господарювання, у складі яких працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію та отримали кваліфікаційний сертифікат для отримання висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки об’єкта нерухомого майна) та укласти договір про проведення технічної інвентаризації.

    Для отримання висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки об’єкта нерухомого майна слід подати наступні документи:

    • заяви всіх співвласників, справжність підпису на яких засвідчена нотаріально, нотаріально посвідчений договір чи рішення суду, щодо порядку користування нерухомим майном;
    • правовстановлюючі документи на об’єкт нерухомого майна;
    • документ, що підтверджує право власності (користування) земельною ділянкою;
    • технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна.

    Після отримання вище зазначеного висновку співвласникам необхідно звернутись до нотаріуса для укладення договору про виділення в натурі частки з об’єкта нерухомого майна та його нотаріального посвідчення. Договори про виділ частки в натурі майна, право власності на яке підлягає реєстрації, посвідчуються нотаріусом на підставі документів, що посвідчують право власності на таке майно, або на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, якщо державну реєстрацію права власності на нерухоме майно проведено без видачі документа, що посвідчує таке право.

    Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі (поділ) житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

    Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи, частка якої виділяється за цим договором.

    Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

    Для державної реєстрації права власності на нерухоме майно, що створюється шляхом виділу в натурі частки майна, що перебуває у спільній власності, необхідно надати:

    • договір про виділ у натурі частки із спільного майна;
    • технічний паспорт на новостворений об’єкт нерухомого майна;
    • документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси.
    Виділення у натурі частки із спільного майна в судовому порядку:

    У випадку якщо між учасниками спільної власності виникають спори щодо виділу частки спільного майна в натурі, співвласник, який бажає такого виділу має право звернутись до суду з позовом про виділення в натурі частки нерухомого майна, що перебуває у спільній власності.

    Позовна заява про виділ в натурі частки нерухомого майна подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходженням нерухомого майна.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Катерино!

    Как можно по закону решить проблему? - потрібно виділити свою частку в натурі, лише після цього ваша мама зможе її продати (без згоди свого чоловіка).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 370. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності

    1. Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом.

    2. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

    3. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, здійснюється у порядку, встановленому статтею 364 цього Кодексу.

    Стаття 364. Виділ частки із майна, що є у спільній частковій власності

    1. Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

    2. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

    Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    3. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

    4. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    ДОДАТКОВО:

    За вимогами частин першої, другої статті 369 ЦК співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    Згідно з частиною третьою статті 65 СК для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Відповідно до частини четвертої статті 369 ЦК правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним із співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень.

    Розірвання шлюбу не тягне за собою зміну правового статусу майна подружжя. Таке майно залишається їх спільною сумісною власністю. Тобто лише після вирішення питання про поділ майна, яке є спільною сумісною власністю, виділення конкретних часток кожному зі співвласників, таке майно набуває статусу спільної часткової власності чи особистої приватної власності.

    Відсутність згоди іншого зі співвласників (другого з подружжя) на укладення правочину позбавляє співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень на укладення договору про розпорядження спільним майном. Укладення такого договору свідчить про порушення його форми і відповідно до частини четвертої статті 369 ЦК та статті 215 ЦК надає іншому зі співвласників (другому з подружжя) право оскаржити договір з підстав його недійсності.

    Якщо виникнуть питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Здравствуйте.

    Кто где зарегистрирован?

    так как дом принадлежит отцу, а он за границей

    Я так понял дом приобретен в браке. За границей временно или на ПМЖ?

    Сколько отсутствует? Кто оплачивает коммунальные услуги?

    жили вместе 22 года

    Кто чем зарабатывал, кто сколько и чего вкладывал в дом?

    Как можно по закону решить проблему?

    Обращаться в суд о разделе совместного имущества. Размер доли будет зависеть от ответов на вопросы.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Статтею 60 Сімейного кодексу України визначено, що майно, яке набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Набуваючи у власність майно, дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (стаття 63 Сімейного кодексу України).

    Тому тут варіант це або добровільний або судовий:

    Сімейним кодексом України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Так, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності. Якщо об’єктом поділу є нерухоме майно, тоді такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (частина друга статті 69 Сімейного кодексу України).

    Згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», вирішуючи питання про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, зокрема, неподільної речі, суди мають застосовувати положення частин четвертої та п'ятої статті 71 Сімейного кодексу України, щодо обов’язкової згоди одного з подружжя на отримання грошової компенсації та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    Неподільна річ не може бути реально поділений між подружжям, що як правило, встановлюється на підставі висновку відповідної судової експертизи, а інший з подружжя не згідний отримати грошову компенсацію замість своєї частки, або інша сторона не бажає сплачувати таку компенсацію та відповідно попередньо не вносить на депозитний рахунок суду належну грошову суму, то суд визнає за кожним із подружжя право власності на належну їм частку в спільному майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

    Умови збільшення частки майна:

    проживання разом з дітьми, чи непрацездатними повнолітніми сином/дочкою;

    отримання аліментів на утримання дитини, чи непрацездатних повнолітніх сина/дочку;

    розмір аліментів, які така особа одержує, недостатній для забезпечення фізичного, духовного розвитку дитини та її лікування.

    Тому вашій мамі необхідно визначитися що подалі робити а саме чи спробувати добровільно врегулюватися чи звернутися з наявними документами до юриста та виробити стратегію розподілу та збільшення частки у судовому порядку.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    . Мать с двумя сёстрами проживает в этом же доме. Как можно по закону решить проблему? Она очень хочет оттуда уйти.Да, дом приобрели в браке

    1. нужна понимать за чьи деньги куплен дом и какое происхождение этих денег

    2. если все таки это имущество совместное , то

    - без согласия муж мама дом продать не может

    - для начала маме нужно разделить и выделить свою часть из общей в судебном порядке при условии что муж не захочет это сделать добровольно

    - изначально предложить выкупить мужу ее часть и если он откажется или не даст ответ то через месяц может продать кому угодно

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы С уважением Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Пост. ВСУ "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-91#Te...):

    "5...Виходячи з правил ст.29 КпШС ( 2006-07 ) (чинним э Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T..., ст.71 - прим. авт.), при неможливості поділу будинку, що є спільною власністю подружжя, в натурі і відсутності згоди подружжя про спосіб поділу спільного майна, суд з урахуванням інтересів неповнолітніх дітей і заслуговуючих уваги інтересів одного з подружжя, забезпеченості житлом в іншому місці другого з них, може залишити будинок одному з подружжя і покласти на нього обов'язок компенсувати право на частку в будинку другого за рахунок іншого спільного майна або грішми...".

    Пост. ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07#Te...):

    "25. Вирішуючи питання про поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, зокрема неподільної речі, суди мають застосовувати положення частин 4, 5 ст. 71 СК ( 2947-14 ) щодо обов'язкової згоди одного з подружжя на отримання грошової компенсації та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    За відсутності такої згоди присудження грошової компенсації може мати місце з підстав, передбачених ст. 365 ЦК ( 435-15 ), за умови звернення подружжя (одного з них) до суду з таким позовом (ст. 11 ЦК) та попереднього внесення на депозитний рахунок суду відповідної грошової суми.

    У разі коли жоден із подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними відповідно до їх часток, суд визнає ідеалні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#n...):

    "Стаття 70. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    2. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    3. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    Стаття 71. Способи та порядок поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі.

    Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

    2. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

    3. Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

    4. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України.

    5. Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 365. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників

    1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

    2. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.";

    Закон Украины "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text):

    "Стаття 18. Право дитини на житло...

    Органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла.".

    ---

    Вопрос сложный по решению и требует нескольких этапов. Решение вопроса мне представляется в следующем.

    Сначала следует обратиться в суд с иском с отцу о разделе дома в идеальных долях между супругами с увеличением доли жены на основании содержания ею детей и проживания детей в доме. Этим же иском ходатайствовать о прекращении доли мужа в этом доме выплатой ему компенсации его доли (что требует предварительной выплаты женой компенсации на депозитный счет суда).

    После решения суда о разделе дома и его оформления дома на жену последующая его продажа требует согласия органа опеки и попечительства.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України