Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 квітня 2022, питання №62156 150₴

Роспись на удалёнке в военное время с изменением фамилии

Давно живём с парнем вместе, решили расписаться "на удалёнке". Он сейчас в ЗСУ, а я в Германии. После войны либо я вернусь к нему в Украину, либо ко мне Германию ( этот вариант предпочтительнее). Хочу взять фамилию мужа. Насколько это будет для меня проблематичным? Я здесь получаю социальную помощь и жду приглашение на визу, т.е. много чего уже оформлено. Не понимаю, когда именно поменяется фамилия в случае, если мы таки распишемся через Zoom, когда я обращусь в ЗАГС в Украине или когда сделаю новый паспорт? (это тоже не просто, паспорт у меня старый "книжка", его менять нужно только по месту прописки, а там полная оккупация). Подскажите, пожалуйста, с какими сложностями я могу столкнуться в своей ситуации при онлайн росписи со сменой фамилии? Может, не стоит ее менять?

Відповіді юристів (8)

    Гуща Юрій Миколайович
    26.7%
    Гуща Юрій Миколайович 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    Можливо, зараз в Вашій ситуації не слід і змінювати прізвище. Це можна зробити і за більш сприятливих умов.

    Заміна паспорта громадянина України

    У разі зміни прізвища після одруження, зміна паспорта громадянина України є обов’язковою процедурою. Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, відведений термін для обміну паспорта становить один місяць з дати укладення шлюбу. Згідно з ст. 197 Кодексу про адміністративні правопорушення, використання недійсного паспорта або проживання без нього передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Для заміни паспорта після одруження необхідно звернутися в територіальний підрозділ ДМС України або до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) з наступними документами:

    • паспорт, що підлягає обміну;
    • документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими паспорт підлягає обміну (свідоцтво про шлюб);
    • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
    • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору;
    • документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):
    • довідку органу реєстрації встановленого зразка;
    • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб;

    Заміна облікової картки платника податків (РНОКПП)

    Ст. 70 Податкового кодексу України встановлений обов'язок фізичних осіб подавати в контролюючі органи відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків або повідомлення.

    Відомості про зміну даних подаються протягом місяця з дня виникнення таких змін до контролюючого органу за своєю податковою адресою, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, - до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування. Для отримання довідки потрібні такі документи:

    • заява, що складається за формою 5ДР;
    • оригінал довідки РНОКПП;
    • паспорт громадянина України (оригінал та копія);
    • свідоцтво про шлюб (оригінал та копія);

    Заміна паспорта для виїзду за кордон

    Для обміну паспорта для виїзду за кордон у зв’язку зі зміною інформації, внесеної в нього, необхідно звернутися в територіальний підрозділ ДМС України або до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) з наступними документами:

    • паспорт громадянина України
    • паспорт для виїзду за кордон, що підлягає обміну
    • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору
    • свідоцтво про шлюб

    Заміна водійського посвідчення

    Порядок заміни водійського посвідчення встановлений постановою Кабінету Міністрів України № 340 від 08.05.1993 року. Оформлення, видача, повернення і обмін водійських прав проводиться сервісними центрами МВС у встановлені законодавством терміни. Посвідчення водія також можна замовити через е-кабінет водія або центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

    Відповідно до п. 25 Постанови КМУ № 340 від 08.05.1993 року, обмін посвідчення водія здійснюється без складання іспитів. При отриманні нового посвідчення водія вилучається посвідчення водія, що підлягає обміну.

    Обмін посвідчення водія у зв'язку зі зміною особистих даних (прізвище, ім'я та по батькові) здійснюється на підставі наступних документів:

    • паспорт громадянина України
    • водійське посвідчення, що підлягає обміну
    • облікова картка платника податків
    • свідоцтво про шлюб
    • медична довідка за формою 083/o
    • документ, що підтверджує здійснення оплати за надання адміністративних послуг
    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Добрий день, Катерина!

    Згідно з роз'ясненнями Мінюсту передбачена така процедура державної реєстрації шлюбу онлайн:

    Користуючись вебпорталом «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»: http://dracs.minjust.gov.ua/ чоловік та жінка можуть подати заяву про державну реєстрацію шлюбу ОНЛАЙН та обрати будь-який відділ ДРАЦС, забронювавши зручний час для проведення державної реєстрації шлюбу.

    "Що для цього потрібно?

    Перейдіть на сайт за посиланням https://dracs.minjust.gov.ua та пройдіть первинну реєстрацію.

    На головній сторінці Вебпорталу оберіть вкладку «Первинна реєстрація», введіть логін, електронну пошту, прізвище, власне ім’я, по батькові.

    На Вашу електронну адресу надійде пароль для входу в особистий кабінет. Для цього необхідно перейти за посиланням, яке вказано в повідомленні, та ввести логін та запропонований пароль.

    Далі натиснути кнопку [Вхід].

    Запропонований в повідомленні пароль можна буде змінити, скориставшись відповідним пунктом меню особистого кабінету користувача.

    Тепер можна подавати заяву про державну реєстрацію шлюбу.

    Перший крок. Оберіть відділ ДРАЦС, дату та час церемонії.

    Обираючи дату проведення церемонії, зверніть увагу, що згідно статті 32 Сімейного кодексу України, шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви про державну реєстрацію шлюбу.

    За наявності поважних причин керівник державного органу реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку:

    у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом 1 місяця.

    Наявність поважної причини підтверджується документально.

    Користуючись вебпорталом, можна з легкістю обрати дату та час для проведення церемонії, яку можна буде редагувати під час формування звернення.

    Другий крок. Оплата послуг.

    Після того як обрано дату проведення церемонії, сплачується державне мито та обрані додаткові послуги.

    Третій крок Заява.

    Для чоловіка та жінки необхідно заповнити особові дані:

    - місце народження;

    - місце проживання;

    - громадянство;

    - стосунок до військової служби;

    - документ, що посвідчує особу;

    - у разі наявності – документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу.

    Оригінали зазначених документів пред’являються при особистому зверненні заявників до відділу ДРАЦС, у разі якщо не підписується КЕП.

    Останнім кроком, необхідно підписати заяву про державну реєстрацію шлюбу за допомогою кваліфікованих електронних підписів нареченого та нареченої, зберегти та відправити.

    Працівник відділу ДРАЦС призначає дату державної реєстрації шлюбу в день надходження відповідної заяви з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

    Змінювати прізвище зараз я би Вам не радив, оскільки це може викликати багато непорозумінь та бюрократичних проблем в Німеччині: деякі процедури прийдеться починати з початку, або ж заповнювати купу паперів, змінюючи інформацію про себе. Краще виконати все, що Ви сорбі запланували в Німеччині, а потім вже приймати рішення щодо отримання прізвища чоловіка.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Катерина!

    Навіть з української сторони це може зараз викликати у Вас купу проблем: заміна закордонного та внутришнього паспорта, ідентифікаційного коду тощо. Так що я би саме в цей момент Вам не радив би.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Заяву дійсно можна подати онлайн, однак зі зміною прізвища я б на даний час почекав.

    Записатися на приймання у відділи Державної Реєстрації Актів Цивільного Стану онлайн можна за допомогою вебпорталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» – це офіційний сервіс щодо подачі заяв або звернень у цій сфері.

    Тому, скориставшись вебпорталом та не виходячи з дому, ви можете:

    • Подати заяви про державну реєстрацію шлюбу; про державну реєстрацію розірвання шлюбу; про державну реєстрацію зміни імені; про внесення змін до актового запису цивільного стану, їх поновлення та анулювання; про повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, або звернення щодо їх формування
    • Оплатити з використанням платіжних систем послуги відділів державної реєстрації актів цивільного стану
    • Здійснити попередній запис на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану із зазначенням зручних для громадян дати та часу
    • Отримати консультації працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану за результатами розгляду надісланих через вебпортал заяв або звернень.

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Катерина!

    Міністерство юстиції України спростило укладення шлюбу під час воєнного стану. Це можна зробити протягом одного дня після заяви та дистанційно через Zoom.

    Так, на сьогодні реєстрація шлюбу може відбуватися у будь-якому органі ДРАЦСу на території, де не ведуться бойові дії. При цьому, в певних умовах шлюби можуть реєструвати не лише працівники органів ДРАЦС. Наприклад, це можуть бути й поліцейські, й військові. Зокрема, це актуально для жінок і чоловіків, які несуть службу. Для них зробили можливість одружуватись дистанційно.

    «Вони можуть звернутися до свого командира і подати заяву про те, що бажають одружитися дистанційно. Таким чином, зареєструвати шлюб можна навіть тоді, якщо одного з членів подружжя немає фізично. Людина, яка не перебуває у військовій частині, може бути підключена дистанційно. І навіть обоє з пари можуть бути підключені дистанційно, просто через Zoom»: Мін‘юст спростив реєстрацію шлюбу в умовах воєнного стану | Кабінет Міністрів України (kmu.gov.ua)

    Також, онлайн через:

    Реєстрація шлюбу - Гід онлайн Дія (diia.gov.ua)

    "Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором. В умовах воєнного стану шлюб може бути укладений із військовослужбовцем, поліцейським чи працюючим в закладі охорони здоров’я без його присутності".

    Всьогог доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

    Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    На період, воєнного стану в Україні згідно Указу Президента № 64/2022 " Про введення воєнного стану" громадяни мають можливість, не відвідуючи відповідні відділи, подавати документи з питань державної реєстрації шлюбу / розірвання шлюбу, а також отримувати консультації з цих та інших питань онлайн. Для цього слід скористатися вебпорталомhttps://dracs.minjust.gov.ua

    В заяві вкажіть відділ ДРАЦС у якому Вам зручно буде забрати свідоцтво про розірвання шлюбу, адже його необхідно забрати особисто , або Ваша дружина/ чоловік може зробити це та передати його Вам поштою або інший Ваш родич за нотаріальною довіреністю від Вашого імені.

    Щодо зміни прізвищь і інших документів , строки їх заміни призупинено до завершення ситуації з проведенням автивних бойових дій у регіонах України внаслідок вторгнення росії на територію Украіни та до завершення чи скасування воєнного стану штрафи застосовані не будуть. Після завершення стану та упродовж 30 днів після його завершення зможете відновити чи змінити документи.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Екатерина!

    И человеческий, и юридический совет в текущих ваших обстоятельствах - не менять фамилию.

    Это всегда можно сделать после определения вашего статуса уже в качестве жены и оформленных всех документов, как в стране пребавания, так и по завершению военных действий.

    Если остались вопросы, набирайте.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Давно живём с парнем вместе, решили расписаться "на удалёнке". Он сейчас в ЗСУ, а я в Германии. - можна зареєструвати шлюб без особистої присутності нареченого. Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

    Постанова КМУ від 07 березня 2022 р. № 213 "Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану" (https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-derzha...)

    Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україніˮ Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити, що на період воєнного стану державна реєстрація шлюбу проводиться з урахуванням таких особливостей:

    1) державна реєстрація шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування (далі — військовослужбовець), поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівником закладу охорони здоров'я, може проводитися відділами державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

    У такому випадку заява військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівника закладу охорони здоров'я про державну реєстрацію шлюбу, що одночасно є підтвердженням факту надання ним згоди на шлюб, подається безпосередньому командиру (керівнику), яким засвідчується справжність підпису на відповідній заяві та забезпечується її передача до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано особисто нареченим (нареченою) заяву про державну реєстрацію шлюбу.

    Заява військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівника закладу охорони здоров'я про державну реєстрацію шлюбу має містити відомості про нього та про особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство. У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої) — також відомості про обране прізвище;

    2) факт реєстрації шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем, поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби або особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро чи Бюро економічної безпеки, також може засвідчуватися актом про укладення шлюбу (далі — акт), який складається безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби або особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро чи Бюро економічної безпеки, та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

    Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

    Акт має містити відомості про дату та місце його складення, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження обох наречених, їх громадянство, а у разі обрання прізвища одного із них або приєднання до свого прізвища прізвища іншого — також відомості про обране прізвище.

    Акт надсилається командиром (керівником), яким його було складено, до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі — Реєстр);

    3) факт реєстрації шлюбу також може засвідчуватися актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених, та скріплюється печаткою (за наявності) цього закладу.

    Акт може складатися в присутності обох чи одного з наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній, за участю двох свідків.

    Акт має містити відомості про дату та місце його складення, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження обох наречених, їх громадянство, а у разі обрання прізвища одного із них або приєднання до свого прізвища прізвища іншого – відомості про обране прізвище, а також відомості про прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження двох свідків із проставленням останніми власних підписів.

    Акт надсилається керівником закладу охорони здоров’я, яким було його складено, до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Реєстру;

    4) заява військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівника закладу охорони здоров’я про державну реєстрацію шлюбу, подана відповідно до підпункту 1 цього пункту, може надсилатися як безпосередньо до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченим (нареченою), так і до іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану чи територіального органу Міністерства юстиції, які провадять діяльність під час воєнного стану.

    Акт, складений відповідно до підпунктів 2 та 3 цього пункту, може надсилатися безпосередньо до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до територіального органу Міністерства юстиції, які провадять діяльність під час воєнного стану.

    Відділи державної реєстрації актів цивільного стану чи територіальні органи Міністерства юстиції, до яких надсилаються заяви про державну реєстрацію шлюбу чи акти, забезпечують пересилання таких документів до відповідних відділів державної реєстрації актів цивільного стану за допомогою електронних засобів телекомунікації. Оригінали заяв про державну реєстрацію шлюбу чи актів невідкладно передаються до відповідних відділів державної реєстрації актів цивільного стану;

    5) вимоги законодавства щодо проведення відділами державної реєстрації актів цивільного стану під час державної реєстрації актів цивільного стану перевірок відомостей Реєстру про акти цивільного стану не застосовуються у разі відсутності доступу до Реєстру.

    Актовий запис про шлюб складається відділом державної реєстрації актів цивільного стану в день отримання заяви про державну реєстрацію шлюбу від військовослужбовця, поліцейського, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівника закладу охорони здоров’я чи акта, зокрема у разі їх отримання за допомогою електронних засобів телекомунікації відповідно до підпункту 4 цього пункту.

    На підставі складеного актового запису про шлюб подружжю або одному з них у день звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким зареєстровано шлюб, видається відповідне свідоцтво. Якщо звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким зареєстровано шлюб, неможливе, відповідне свідоцтво видається в іншому відділі державної реєстрації актів цивільного стану у разі внесення відомостей про такий шлюб до Реєстру та за наявності доступу до нього.

    Відомості, відсутні в актовому записі про шлюб, можуть бути внесені до нього після припинення чи скасування воєнного стану у визначеному законодавством порядку.

    2. Акти, які складені з 24 лютого 2022 р. до набрання чинності цією постановою та не містять усі передбачені цією постановою відомості (крім прізвища, власного імені та по батькові (за наявності), дати народження обох наречених), вважаються дійсними для проведення державної реєстрації шлюбу у визначеному цією постановою порядку.

    3. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та діє до дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Прем’єр-міністр України Д. ШМИГАЛЬ

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України