Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 31 січня 2023, питання №79733

Як правильно написати відмову від заповіту, щоб від землі відмовитися, від майна -ні.

Дідусь і бабуся склали заповіти, мають дві дочки і 2 земельні паї. Дідусь написав свій пай одній дочці, бабуся-другій. Дідусь помер. Дочка, якій він заповів землю поїхала до нотаріуса. А нотаріус каже, що бабуся повинна написати відказну. Не зовсім зрозуміло від чого, через те, що в заповіті написано: "на випадок моєї смерті роблю таке розпорядження: все належне мені майно, з чого б воно не складалось, та де б воно не знаходилось і взагалі, все те, на що я за законом матиму право і що буде належати мені на момент смерті, в тому числі належну мені земельну ділянку...." Бабуся боїться залишитись без хати.... Заповіт прикріплю файл

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марія!

    Раджу отримати і будинок і землю у спадщину, а вже потім нею розрорядитися на свій розсуд.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Гордієнко Юрій Петрович
    Гордієнко Юрій Петрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Доброго дня, Марія!

    У такому випадку можливі варіанти вирішення "проблеми", але є декілька уточнюючих питань щодо наявності іншого майна, крім земельної ділянки, та інше...

    Для отримання більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися" поряд з моїм фото...

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен рік тому

    Юрист, м. Прилуки, 3 роки досвіду

    Вітаю, якщо у дідуся з майна була лише земельна ділянка, не варто хвилюватися про бабусин будинок, оскільки, він - є майном бабусі, а спадщина оформлюється на майно померлої особи.

    Якщо ж у дідуся є інше майно,то виходячи зі змісту заповіту, дідусь заповів усе майно дочці враховуючи також земельну ділянку.

    Інколи, незважаючи на наявність заповіту, справді, варто написати "відказну", але ця відказна стосується тільки відмови від прийняття спадщини,що залишилися після померлої особи, тобто дідуся.

    Чому так відбувається?

    У Цивільному кодексі Україні є стаття 1241, яка захищає права певної категорії людей, що мають право на обов'язкову частку у спадщині при наявності заповіту.

    Згідно з ст. 1241 ЦК:" Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка)".

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна рік тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Марія!

    Хто є власником хати, яку боїться втратити Ваша бабка?

    Якщо померлий, то коли він отримав хату у власність, до шлюбу із бабкою або вже під час шлюбу, все це має значення.

    Відмова потрібна через те, що бабуся через свій вік, не зважаючи на наявність заповіту, має обов'язкову долю у всій спадщині, що залишилася після смерті її покійного чоловіка.

    Якщо відмови від неї не буде, вона прийме спадщину автоматично та, таким чином, "подробить" на частки спадкове майно.

    Щодо питання про відмову від заповіту - відмова є повною та беззастережною. Закон не дозволяє обирати, в яку частину спадкового майна вступати, а від якого відмовитися. Або все, або нічого.

    Тому онука або повністю вступає у спадщину по заповіту, або відмовляется, тоді повністю вступає бабка, і вже після її смерті вирішується доля майна.

    На відмову від спадщини у обох спадкоємиць всього 6 місяців з дня смерті.

    Не гайте часу!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України