Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 07 июля 2023, вопрос №87941 150₴

Заборона камбатом отримання УБД

Вітаю
Звертаюсь по такому питанню, вже не знаю у кого просити допомоги.
Я військовослужбовець, доброволець
Знаходимось на безпосередньому нулі з вересня місяця, і з грудня ще задавали питання за УБД
Спочатку чули з Бригади, що забагато людей.
Не повірили спочатку
Подали всі документи на бригаду, щоб вони передали дальше, а вони їх заморозили.
Просто тримають в себе в далекому більше 1000 км тилу і їбланять
Наш батальйон вде не перший раз майже повністю знищують, і ми (виживші) досі задаємось питанням де наші УБД. Щоб сім'ї мали хоч якусь знижку на комунальні послуги, діти мали якісь знижки..
Та таке враження, що поки всі не закінчились - нічого не дадуть
І ще інформація тиждневої давності - камбат заборонив видавати документи будь які нам, щоб ми іншим шляхом подавали на отримання УБД. Сказав можна видавати ці документи лише тим, хто списались. А на нас, 10 місяців в окопі на нулі срать всім.
Вибачайте за вираження, просто вже накипіло, ніхто не може допомогти.
Дякую, якщо хоч щось підкажете що можна зробити.
І ще попрошу не телефонувати, лише писати в Telegram, тут мережі немає

Ответы юристов (10)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви зможете отримати УБД самостійно або за допомогою адвоката.

    У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником підприємства, установи та організації до комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, особи, зазначені в абзацах другому і третьому пункту 2 цього Порядку, можуть самостійно звернутися до відповідної комісії.

    Перелік обов’язкових документів, необхідних для подачі на розгляд Комісій:

    * Довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    * В обов’язковому порядку не менш як один з таких документів:

    – витяги (копії) бойових донесень;

    – витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);

    – витяги (копії) з вахтових журналів;

    – копії польотних листів;

    – копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами поранень, контузій, каліцтв, що були зазнані під час бойових дій.

    * Також можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, серед них:

    – копії рапортів командирів підрозділів (груп), екіпажів кораблів (катерів, суден забезпечення, літаків, вертольотів) про виконання бойових (службових) завдань (знищення, захват техніки або живої сили противника);

    – витяги з наказів Генерального штабу Збройних Сил України, командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів, Командувача об’єднаних сил, командувачів угруповань військ, командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань;

    витяги з наказів (по стройовій частині) командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань, документи про направлення у відрядження до (з) районів виконання бойових (службових) завдань та інші.

    * Для осіб, які перебували в полоні або в заручниках, матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

    * Згода на збір та обробку персональних даних;

    * Дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65-70 % фотокартки.

    Якщо ці документи на розгляд Комісії подав безпосередньо командир, то вона у місячний строк повідомить його про ухвалене рішення. Оформлені посвідчення видаються військовослужбовцям особисто.

    У випадку, коли військовослужбовець бажає самостійно передати документи на розгляд Комісії, він подає на ім’я командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу) рапорт щодо надання йому комплекту документів, які є підставою для надання статусу учасника бойових дій.

    Після отримання необхідних документів, військовослужбовець у підрозділі служби персоналу (кадровому центрі) дізнається адресу комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, на яку покладається вирішення питання про визнання його учасником бойових дій, для самостійного подання документів на розгляд відповідної комісії.

    На розгляд Комісії військовослужбовець, крім перелічених документів, подає рапорт (заяву) щодо розгляду його документів, засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта, місце проживання та документа про присвоєння ідентифікаційного номера або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина України у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання.

    Комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій зобов’язана у місячний строк з дня їхнього отримання розглянути та довести ухвалене комісією рішення до військовослужбовця з наданням роз’яснення щодо порядку отримання посвідчення учасника бойових дій.

    Особа, звільнена з військової служби, подає до свого територіального центру комплектування та соціальної підтримки перелічені документи, а також заяву щодо розгляду питання отримання УБД, засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта, місце проживання та документа про присвоєння ідентифікаційного номера або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина України у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання.

    Відповідні підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки перевіряють, чи документи містять достатні докази та підтверджувальні факти виконання особисто заявником або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів та відповідність вимогам нормативно-правових актів (керівних документів) з питань надання статусу учасника бойових дій. У разі потреби, роблять запити до військових частин, де особи проходили військову службу або до відповідних архівних установ. Після оформлення необхідного комплекту документів направляють його на розгляд Комісії.

    Комісія зобов’язана в місячний строк з дня їхнього отримання від ТЦК та СП розглянути наданий пакет документів та винести рішення.

    Комісія зобов’язана в місячний строк з дня їхнього отримання від ТЦК та СП розглянути наданий пакет документів та винести рішення.

    Підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки після отримання рішення комісії про надання особі статусу учасника бойових дій організовують доведення рішення комісії до відповідної особи та організовують роботу з видачі посвідчення учасника бойових дій особисто заявнику.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 10 месяцев назад

      Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

      ПЛАГІАТ!!! Сайт "Армія інформ", стаття "Як отримати статус УБД: алгоритм дій і необхідні документи" (https://armyinform.com.ua/2022/12/14/yak-otrymaty-...)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Михайло!

    Дії комбата абсолютно протизаконні і межують із злочином по перевищуванню своїх службових повноважень!

    Але підемо по порядку...

    Процес оформлення документів для підтвердження статусу учасника бойових дій почався ще з 1 грудня 2022 року.

    Відповідно до Постанови від 20 серпня 2014 р. № 413 -статус учасника бойових дій надається особам, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема які отримали поранення, контузії, каліцтва.

    Відповідно до ст. 6 Закону України № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. Важливо, що сьогодні законодавство надає можливість отримання статусу учасника бойових дій членам добровольчих формувань територіальної оборони, а також особам із числа цивільних, залученим для здійснення заходів з руху опору на окупованих територіях.

    Відповідно до Женевської і Гаазької конвенцій учасниками бойових дій (комбатантами) потенційно можуть вважатися ті захисники і захисниці, які увійшли до складу регулярних формувань, а також ті, хто взяв зброю до рук та надавав відсіч ворогові.

    Спільним для цих нормативних актів є те, що в них закріплюється право на отримання статусу учасника бойових дій не лише для військово-службовців (резервістів, військовозобов'язаних), а й на інших осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, членів руху опору, залучених до конфіденційного співробітництва (так звані партизани), які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    Крім того, 21 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови № 413 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення». Змінами розширено коло осіб, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Тепер до таких осіб належать усі, хто боронить Україну в війні, в тому числі добровольці Сил територіальної оборони. Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій

    Наказом Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 затверджено положення про утворення спеціальних комісій

    ЯКІ САМЕ НЕОБХІДНО ЗІБРАТИ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СТАТУСУ УБД:

    Відтепер підставою для надання особі статусу учасника бойових дій є наявність у військовослужбовця Довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком до Постанови КМУ № 413 та одного з таких документів:

    - витягу (копії) бойових донесень,

    - витягу (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),

    - витягу (копії) вахтових журналів, польотних листів,

    - витягу (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

    До зазначених документів особи, захисники, за власним бажанням, можуть додавати інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань.

    Додатковими документами можуть бути такі, як:

    - Довідка про участь в АТО, затвердженого зразка ;

    - Витяг із наказу по стройовій частині про прибуття (вибуття) до (з) зони проведення АТО/ООС;

    - Витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ (першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ) про залучення до проведення АТО;

    - Витяг з наказів Генерального штабу Збройних Сил України про залучення до ООС;

    - Копія першої сторінки паспорта громадянина України;

    - Згода на збір та обробку персональних даних;

    - нотаріально завірені свідчення не менше ніж двох свідків із числа учасників АТО, які разом із такою особою брали участь в АТО, та отримали статус УБД або особи з інвалідністю внаслідок війни, у разі підтвердження факту взаємодії зазначених осіб з відповідними військовими формуваннями.

    Після отримання необхідних документів куди звертатись за отриманням статусу УБД?

    На даний час існує два можливі варіанти отримання статусу УБД.

    Перший- це через військову частину, в якій проходить службу боєць.

    Так, командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) подають на розгляд комісії, довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України. На підставі таких звернень командирів, членами комісії приймається рішення про присвоєння статусу учасника бойових дій.

    Другий варіант - самостійно звернутись до комісії із заявою про присвоєння Вам статусу учасника бойових дій.

    У разі неподання командиром військової частини (органу, підрозділу) до комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, захисники можуть самостійно звернутися до відповідної комісії (п.8 Постанови КМУ №413). В такому разі, рекомендую документи надсилати рекомендованим листом з повідомленням або особисто реєструйте звернення у відповідній комісії .

    Що в першому, що в другому варіанті документи можуть бути повернуті на доопрацювання.

    Чи може комісія відмовити у наданні статусу УБД?

    Так, може. Проте, така відмова повинна бути вмотивована і не суперечити вимогам Постанови від 20 серпня 2014 року №413 в редакції від 25.10.2022 р.

    У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд комісії за рішенням керівника відповідного міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади чи іншого державного органу.

    Крім того, рішення комісії про відмову у наданні статусу УБД може бути оскаржене до адміністративного суду.

    Варто зауважити, що у разі встановлення судом факту участі особи в бойових діях чи інших подіях, що надає право на визнання її учасником бойових дій, учасником війни, відповідно до частини першої статті 6 та статті 9 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", таке рішення суду є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій, учасника війни.

    В які терміни після отримання документів, комісія розглядає питання щодо присвоєння статусу УБД?

    Комісія приймає рішення про надання статусу УБД протягом одного місяця з дня надходження документів.

    До якої комісії варто звертатись з метою надання статусу учасника бойових дій?

    Питання щодо розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни розглядається виключно комісією Міноборони України.

    ВИСНОВОК:

    Підсумовуючи можу сказати, що для отримання статусу УБД головне щоб особи захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    Якщо ж питання оформлення статусу УБД затягується Вашими командирами, можу Вам в тому реально допомогти, бо маю такий досвід! Крім того, пам'ятайте, що Ви можете самостійно звернутись до комісії із заявою про присвоєння Вам статусу учасника бойових дій!

    Тому, якщо у Вас виникнуть додаткові питання або бажання отримати мою допомогу, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Михайло!

    На доповнення до моєї відповіді хочу зазначити, що Ви, як доречи і інші бійці з Вашої частини, які потерпають, у зв'язку з незаконною забороною на визнання вас УБД, маєте повне право на оскарження дій командування частини!

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами:

    - зверненням з позовом до суду

    - поданням скарги відповідній посадовій особі.

    Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян».

    Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ:

    • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів;

    • незаконним покладенням на нього обов'язків;

    • незаконним притягненням до відповідальності;

    • незаконними діями інших військовослужбовців.

    Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО:

    • органів військового управління;

    • посадових осіб;

    • військової служби правопорядку;

    • органів, які проводять досудове слідство;

    • інших державних органів.

    З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються.

    Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру.

    СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО:

    - військовослужбовцем,

    -членом сім’ї військовослужбовця

    -іншою заінтересованою особою.

    Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

    Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації.

    ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги.

    У письмовій скарзі слід вказати

    -прізвище, ім’я і по батькові,

    -адресу місця проживання і номер телефону,

    -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга,

    -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення,

    -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис.

    Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у ній.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО:

    • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків;

    • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу;

    • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді;

    • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку.

    Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Михайло!

    Якщо подати на УБД через командування в/ч ніяк, тоді пробуйте з побратимами роботи це самостійно.

    КРОК 1:

    Необхідно звернутись з рапортом до командира військової частини.

    В рапорті необхідно зазначити, що з метою отримання статусу учасника бойових дій, особа просить надати необхідні документи, а саме: Довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком 6 до Постанови КМУ №413 одного з таких документів:

    • витягу (копії) бойових донесень, витягу (копії) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки),
    • витягу (копії) вахтових журналів, польотних листів,
    • витягу (копії) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

    КРОК 2:

    Далі звертаємось з пакетом документів до відповідної комісії за підпорядкованістю

    На сьогоднішній день діють 18 комісії при:

    • Міністерстві оборони України;
    • Генеральному штабі Збройних Сил України;
    • Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту;
    • військовій частині А0515, А3771, і А0987, А1155, А5725, і А5833, А5509, А5617;
    • Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України;
    • Командуванні Військово-Морських Сил Збройних Сил України;
    • Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України;
    • ОК «Північ»; «Південь»; «Схід»; «Захід»

    КРОК 3:

    Комісії вивчають документи, у разі потреби заслуховують пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний строк із дня надходження документів приймають рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.

    ивчення, строки, розгляд Комісією документів

    У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій, має бути обґрунтоване рішення про відмову.

    КРОК 4:

    Що робити якщо поданий рапорт не приніс результат:

    1. Звертаємось з рапортом до вищого командира для отримання пакету документів.
    2. Після чого звертаємось до комісії.
    3. У разі якщо рапорт до вищого командира не приніс результату зобов’язуємо командира вчинити дії, в судовому порядку.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Кабінет міністрів змінив порядок і процедуру надання статусу учасника бойових дій громадянам України, які стали на захист держави від початку повномасштабного російського вторгнення, тобто з 24 лютого 2022 року. Про те, що саме змінилося, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

    Як йдеться в повідомленні, тепер основною умовою надання статусу УБД для військовослужбовців є факт виконання ними особисто, або у складі військової частини бойових завдань. Водночас вимогу щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій скасовано.

    Щоб підтвердити виконання бойових завдань, військовий має подати витяги або копії документів, за наявності мінімум одного з них:

    бойових донесень;

    журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);

    вахтових журналів;

    польотних листів;

    матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

    Для отримання статусу УБД командири військових частин повинні звернутися до комісії, яка утворена при органі, у підпорядкуванні якого перебуває військова частина або військовослужбовці самостійно можуть звернутися із відповідними документами через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

    Військовим при собі потрібно мати:

    один із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, зазначених вище;

    довідку про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком до Постанови КМУ № 413.

    https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Уряд розширив перелік осіб для отримання статусу учасника бойових дій На засіданні Уряду було ухвалено рішення про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014р. № 413. Внесеними змінами передбачається приведення Постанови у відповідність з оновленим законодавством України та забезпечення захисту прав і свобод військовослужбовців та представників інших Сил безпеки та оборони, які брали і беруть участь у захисті України від російського агресора. Актом визначено процедуру надання та позбавлення статусу учасника бойових дій для осіб, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Завдяки внесеним змінам зазначена категорія осіб матиме змогу користуватися пільгами і гарантіями, визначеними чинним законодавством, зокрема Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

    з 1 грудня 2022 року почався процес оформлення документів для підтвердження статусу учасника бойових дій.

    21 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови № 413 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення» (bit.ly/3Vz1ilC). Змінами розширено коло осіб, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Тепер до таких осіб належать усі, хто боронить Україну в війні, в тому числі добровольці Сил територіальної оборони.

    Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій Наказом Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 затверджено положення про утворення спеціальних комісій – bit.ly/3VFFFAs.

    Як отримати статус УБД:

    за зверненням командира частини, який подає документи на підлеглих військовослужбовців;

    за особистим зверненням військовослужбовця;

    за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

    Особи, які звертаються за отримання статусу УБД, насамперед мають надати Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій довідку про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    В обов’язковому порядку також слід подати не менше як один з перелічених документів (копії):

    витяги бойових донесень;

    витяги з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);

    витяги з вахтових журналів;

    копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

    Додатково можуть надаватися й інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання бойових (службових) завдань.

    ---

    Скаргу до військової служби правопорядку можна подавати у вільній формі на папері у канцелярію, або поштою з врученням рекомендованим листом - це можуть робити , як службовці так і їх родичі чи інші особи , яким відомо про порушення.

    Контакти Центрального управління військової служби правопорядку для листування: Проспект Перемоги, буд. 55/2, Kyiv, Ukraineелектронна поштаoch_vsp@post.mil.gov.ua

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/telefoni-doviri.html?fbclid=IwAR2ygGrxP7mARwJSpxWTQ6eYENji_rkiD0N11WGhZ_1N0rShk8Ra33AJJAQ

    Вам треба залучити адвоката для представництва у суді , за посиланням є контакти та вартість, або залучити регіонального адвоката системи безоплатної допомоги у регіоні проходження служби. 0800 213 103

    Образцы рапортов здесь https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrainskoi-viiny/zrazky-raportiv-ta-zaiav/ --- Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами: - зверненням з позовом до суду - поданням скарги відповідній посадовій особі. Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян». Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ: • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів; • незаконним покладенням на нього обов'язків; • незаконним притягненням до відповідальності; • незаконними діями інших військовослужбовців. Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО: • органів військового управління; • посадових осіб; • Військової служби правопорядку; • органів, які проводять досудове слідство; • інших державних органів. З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються. Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру. СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО: - військовослужбовцем, -членом сім’ї військовослужбовця -іншою заінтересованою особою. Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян. Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації. ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги. У письмовій скарзі слід вказати: -прізвище, ім’я і по батькові, -адресу місця проживання і номер телефону, -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга, -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення, -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис. Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у нійЗРАЗОК СКАРГИ ДОДАЄТЬСЯ. ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО: • особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків; • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу; • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги; • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги; • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги; • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді; • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку. Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    ст. 20 ЗУ Про звернення громадян передбачає:

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 https://ukc.gov.ua/portal/appeals/ лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2014-%D0%B...):

    "2. Статус учасника бойових дій надається:

    військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним, добровольцям Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовцям військових прокуратур, особам рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції ДФС, поліцейським, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітникам Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України; (абз.другий - прим.авт)...

    2-1. Статус учасника бойових дій надається особам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, в разі залучення їх до проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

    Особам, які брали участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, у проведенні розвідувальних заходів, що підтверджено оперативним штабом з управління антитерористичною операцією чи Об’єднаним оперативним штабом Збройних Сил України (об’єднаним командним пунктом об’єднаних сил), а також які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань (крім випадків необережного поводження із зброєю та ухилення від військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби), статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях.

    Статус учасника бойових дій надається особам, зазначеним в абзаці другому пункту 2 цього Порядку, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема які отримали поранення, контузії, каліцтва...

    5. Рішення про надання та позбавлення статусу учасника бойових дій приймається:

    комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міноборони, ...

    6. Для надання статусу учасника бойових дій:

    особам, зазначеним в абзацах другому і третьому пункту 2 цього Порядку, які брали участь в антитерористичній операції, командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники підприємств, установ та організацій у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (після видання відповідного наказу керівника Антитерористичного центру при СБУ або особи, яка його заміщує, першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ) зобов’язані подати на розгляд комісії, утвореної міністерством, центральним органом виконавчої влади чи іншим державним органом, у підпорядкуванні яких перебували військові частини (органи, підрозділи), установи та заклади, у складі яких проходили службу особи, довідки за формою згідно з додатком 1 та документи, передбачені пунктом 4 цього Порядку, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій. У разі коли місце постійної дислокації військової частини (органу, підрозділу) або підприємства, установи та організації розташоване безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції, документи командирами (начальниками) або іншими керівниками підприємств, установ та організацій подаються на розгляд комісії не раніше ніж через 30 календарних днів після зарахування осіб до списків військової частини (органу, підрозділу) або підприємства, установи та організації чи призначення їх на відповідні посади;...

    Особам, зазначеним в абзаці другому пункту 2 цього Порядку, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники підприємств, установ та організацій після закінчення 30 календарних днів здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях зобов’язані подати на розгляд комісії, утвореної міністерством, центральним органом виконавчої влади чи іншим державним органом, у підпорядкуванні яких перебували військові частини (органи, підрозділи), установи та заклади, у складі яких проходили службу особи, довідки за формою згідно з додатком 4 та документи, передбачені пунктом 4 цього Порядку, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.

    Комісії вивчають документи, у разі потреби заслуховують пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний строк із дня надходження документів приймають рішення щодо надання статусу учасника бойових дій. За відсутності підстав комісії повертають їх до військових частин (органів, підрозділів), підприємств, установ та організацій з метою подальшого доопрацювання...

    8. У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником підприємства, установи та організації до комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, особи, зазначені в абзацах другому і третьому пункту 2 цього Порядку, можуть самостійно звернутися до відповідної комісії...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій,..." (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1441-22#Text):

    "1. Комісії утворюються:

    у Міністерстві оборони України - з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни та вирішення спірних питань щодо зарахування окремих періодів служби до вислуги років;

    у Генеральному штабі Збройних Сил України (далі - Генеральний штаб), Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту (далі - Адміністрація ДССТ), військових частинах А0515, А3771, А0987, А1155, А5725, А5833, А5509, А5617, А3369, А4655, А4767, командуваннях видів Збройних Сил України, оперативних командуваннях «Північ», «Південь», «Схід» та «Захід» (далі - оперативні командування) - з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій (далі - Комісії).

    --- Доброго дня, пане Михайле! Дії командування незаконні - командир військової частини зобов'язаний направити документи до Комісії як після закінчення 30 днів перебування військовослужбовця у зоні проведення бойових дій, так і після 30 днів з моменту зарахування військовслужбовця до списків в/ч. Подайте рапорт на ім'я командира в/ч про незаконні дії щодо ненаправлення документів та усунення порушення. Також, відповідно до п.8 Порядку мєте право самостійно подати документи до Комісії. Дивіться сайт Міноборони України (https://www.mil.gov.ua/), далі за покликом: Військовслужбовцям - Як отримати посвідчення УБД? - Посвідчення учасника бойових дій. Гаряча лінія Міноборони 0800500442.

    Адвокат Евгений Александрович

    Вітаю, Михайло!

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 6 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Подайте відповідний рапорт на ім'я командира. Строк розгляду рапорту - 30 календарних днів з моменту реєстрації документа у військовій частині (п. 3.11.6 «Інструкції з діловодства в Збройних Силах України»). Можливі такі шляхи оскарження:

    Усна скарга на гарячі лінії Міністерства оборони України за цими номерами: 0-800-500-442, 0-800-500-410.

    Звернення на електронну пошту Міністерства оборони України: zvernmou@post.mil.gov.ua, vzg@mil.gov.ua. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання військовослужбовця, викладено суть скарги. На письмовому зверненні має бути підпис заявника та дата. Строк розгляду – один місяць. Контролювати процес можна за номером (044) 253-11-56.

    Звернення до регіональних приймалень Міноборони України.

    Звернення до Командування медичних сил ЗС України, яке об'єднує під своїм управлінням усі військові шпиталі, санаторії, медичні служби військових частин тощо: +38 (044) 230-73-64, kms_zsu@post.mil.gov.ua.

    У тексті звернення потрібно зазначити, що скарга подається на підставі п. 110 Дисциплінарного статуту ЗСУ на неправомірні дії / бездіяльність стосовно військовослужбовця з боку командирів або інших військовослужбовців. Це важливо зазначити, оскільки ст. 1 Закону "Про звернення громадян" забороняє звертатися військовослужбовцям щодо питань службової діяльності.

    За Дисциплінарним статутом ЗСУ звернутись особисто або подати скаргу можна також до:

    – посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку та інших державних органів;

    – з інших питань службової діяльності, крім зазначених, до безпосереднього командира (начальника), дії якого оскаржуються;

    – якщо особа, яка порушує права, невідома, то скарга подається в порядку підпорядкованості.

    Зокрема, командири військових частин, начальники органів військового управління зобов’язані проводити особисте приймання військовослужбовців, членів їхніх сімей з питань, що стосуються діяльності військової частини.

    Варто проконтролювати внесення скарги до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг, а також мати в себе підписану копію скарги, якщо подання здійснюється в письмовому вигляді.

    Військовослужбовець має право на отримання письмової відповіді на скаргу. Подання скарги не звільняє від виконання службових обов’язків і наказів командирів (начальників). Таку скаргу можна спробувати подати до Військової служби правопорядку в ЗСУ (och_vsp@mil.gov.ua, (044) 454-73-08, (044) 454-73-03) з проханням видати подання відповідним державним органам чи посадовим особам щодо усунення порушень закону, причин і умов, що їм сприяють.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України