Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 10 августа 2023, вопрос №89825 150₴

Приватизація і борг за теплопостачання

Вітаю. Є не приватизована квартира. Наразі договір найму приміщення оформлений на мене і я єдина хто прописаний у квартирі, але міська рада відмовила у приватизації у звʼязку з боргом за теплопостачання. Борг складає 60 тисяч грн (останній платіж більше 4 років назад).
Чи можу я оскаржити рішення міської ради щодо відмови у приватизації?

Ответы юристов (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, дії не є законними вы маєте право звернутися до суду і оскаржити відмову. Для початку отримайте письмову відповідь з законним обгрунтуванням відмови.

    відповідно до положення

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0109-10

    Відповідно до пункту 17 цього Положення громадянин, який виявив бажання приватизувати займану ним і членами його сім’ї на умовах найму квартиру (будинок), жиле приміщення в гуртожитку, кімнату в комунальній квартирі, звертається в орган приватизації, де одержує бланк заяви та необхідну консультацію. Органом приватизації, як правило, є або міськвиконком місцевої ради, або одне з комунальних підприємств, утворених ним.Згідно з пунктом 18 Положення громадянином до органу приватизації подаються такі документи:

    оформлена заява на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі;- довідка про склад сім’ї та займані приміщення;- копія ордера про надання жилої площі (копія договору найму жилої площі в гуртожитку);- документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду (таким документом є довідка з попередніх місць проживання (після 1992 року) щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду);

    копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації;- заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію квартири (будинку), жилих приміщень у гуртожитку, кімнат у комунальній квартирі.Як видно з наведеного вище переліку, серед необхідних для приватизації житла документів довідок про відсутність комунальних боргів немає. А отже, громадяни не зобов’язані їх збирати та подавати до органу приватизації. Відповідно і чиновники, відповідальні за приватизацію житла, не мають права змушувати людей це робити».

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олена!

    Це абсолютно незаконно!

    В преамбулі Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» зазначено:

    "Метою приватизації державного житлового фонду є створення умов для здійснення права громадян на вільний вибір способу задоволення потреб у житлі, залучення громадян до участі в утриманні і збереженні існуючого житла та формування ринкових відносин".

    Згідно з ч. 6 ст. 10 цього ж Закону заборгованість власників квартир за укладеними договорами, пов’язаними з утриманням будинку та оплатою комунальних послуг, стягується в судовому порядку.

    Отже рішення міської Ради треба оскаржувати, оскільки тим самим цей орган влади порушує Ваше законне право на приватизацію!

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, якими порушуються права та охоронювані законом інтереси громадян, є одним із способів відновлення порушених таким чином прав.

    Це можливо зробити двома способами:

    • у досудовому порядку шляхом звернення до:
    1. вищестоящого в порядку відомчої підлеглості органу;
    2. вищестоящої посадової чи службової особи;

    • у судовому порядку.

    Стаття 18 Закон України "Про звернення громадян" визначає , що громадянин , який звернувся із скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб має право:

    • особисто викласти аргументи особі, що перевіряла скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяві;
    • знайомитися з матеріалами перевірки;
    • подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає скаргу;
    • бути присутнім при розгляді скарги;
    • користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;
    • одержати письмову відповідь про результати розгляду скарги;
    • висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду скарги;
    • вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень.

    Відповідно до ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Порядок звернення до суду регламентований процесуальним законодавством, зокрема Кодексом адміністративного судочинства України (надалі – КАС). Так, стаття 2 КАС визначає, що завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень. До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото з відповіддю.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Заборгованість по комунальних платежах не є підставою для відмови у приватизації. Тому Ви можете пояснити органу приватизації, що згідно законодавства наявність боргів - це не привід не видати потрібні документи.

    Як варіант - Ви можете запропонувати укласти договір про реструктуризацію боргу.

    Якщо ж Ви подали всі необхідні документи, а Вам відмовили у зв'язку із заборгованістю - Вам необхідно вимагати письмову відмову у приватизації квартири та оскаржити її в судовому порядку.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 9 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Право на приватизацію займаного житла (одноразово) гарантовано законодавством незалежно наявності або відсутності боргів (в законі "Про приватизацію житлового фонду" про це немає ніяких згадок). Але на практиці, часто службовці від яких залежить видача паперів потрібних для приватизації починають тягнути гуму або взагалі відмовляти, мотивуючи свої дії наявністю боргів у заявника. Подібні дії є незаконними

    Узгодьте з ЖКО графік розстрочки платежів по боргу і можливо проблему вирішите.

    Проте за загальним правилом суб єкт права якого були порушені звертається письмово до контролюючого органу з заявою про порушення згідно ЗУ Про звернення громадян у 15-ти денний термін заявник отримує письмову відповідь від органу контролю, та вирішує питання про звернення до суду для оскарження рішення дій(бездіяльності) органу та його посадових осіб та вимагає відновлення порушених прав з винесенням рішення суду та направлення його на виконання добровільно чи примусово.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено!

    Вітаю. Є не приватизована квартира. Наразі договір найму приміщення оформлений на мене і я єдина хто прописаний у квартирі, але міська рада відмовила у приватизації у звʼязку з боргом за теплопостачання. Борг складає 60 тисяч грн (останній платіж більше 4 років назад).Чи можу я оскаржити рішення міської ради щодо відмови у приватизації?

    ТАК, МОЖЕТЕ. ДУЖЕ ХОТІЛОСЬ БИ ПОБАЧИТИ ЇХ АРГУМЕНТАЦІЮ, АЛЕ ЗАГАЛОМ ВИ МАЄТЕ ДОВОЛІ ВИСОКІ ШАНСИ НА ОСКАРЖЕННЯ ВІДМОВИ

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про приватизацію державного житлового фонду

    Стаття 8. Організація проведення приватизації та оформлення права власності

    ...

    10. Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

    ЯКЩО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ БУЛО ПРИЙНЯТО НА СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ, ЗАРАЗ ВИКОРИСТОВУВАТИ ДОСУДОВІ СПОСОБИ ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРУ ФАКТИЧНО МАРНО. РАДЖУ ЗАРАЗ ПОДАТИ ВІДПОВІДНУ СКАРГУ ДО ПРОКУРАТУРИ ТА ГОТУВАТИ ПОЗОВ ДО СУДУ ПРО СКАСУВАННЯ ДАНОГО РІШЕННЯ.

    У СКАРЗІ ДО ПРОКУРАТУРИ РАДЖУ ПОПРОСИТИ, АБИ ПРОКУРАТУРА ВИСТУПАЛА ПОЗИВАЧЕМ У ДАНІЙ СПРАВІ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 9 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    Вимагайте письмову відмову,та оскаржуйте до суду,дії неправомірні

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%
    Крикун Сергій Павлович 9 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України " Про приватизацію державного житлового фонду" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2482-12#Text):

    " Стаття 10. Утримання приватизованих квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках...

    6. Заборгованість власників квартир по укладених угодах, пов'язаних з утриманням будинку та оплатою комунальних послуг, стягується в судовому порядку...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    ---

    Доброго дня, пані Олено! По-перше, наведеним Законом прямо передбачено судовий порядок стягнення зоборгованості за комунальні послуги, при тому, з власників приватизованих квартир, а не наймачів неприватизованих квартир. По-друге, Законом не передбачено відмови у приватизації з підстав боргу за комунальні послуги. Відповідно до Конституції України громадяни не можуть бути примушені робити те, що не передбачено законодоавством, а посадові особи державних органів влади та місцевого самоврядування (органів приватизації) зобов'язані діяти виключно в межах чинного законодавства - для них діє спеціальний дозвільний принцип: "Заборонено все, що прямо не дозволено законом".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України