Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 24 серпня 2023, питання №90713 150₴

На який термін можна призначити директора школа без конкурса під час воєнного стану?

Особа в воєнний час вперше призначається на посаду директора школи без конкурса. На який термін це можна робити ? Скільки місяців, років?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, Виходячи зі свого досвіду в школах призначають директора без конкурсу на 1 рік. Але конкретний термін не встановлено але:

    • Не пізніше 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, на посаду директора школи, яку обіймає особа призначена без конкурсу, оголошується конкурс.
    • Граничний термін перебування на посаді директора, призначеного без конкурсу, 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Лариса!

    Почну з того, що школи за своїм статусом віднесені до комунальних підприємств, установ та організацій

    Про це свідчить стаття 22 Закону України «Про освіту». Саме в ній зазначено, що заклад освіти може діяти в одному з таких статусів:

    • бюджетна установа;
    • неприбутковий заклад освіти;
    • прибутковий заклад освіти.

    В той самий час у частині п'ятій статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено, що під час дії воєнного стану, зокрема, керівники комунальних підприємств, установ, організацій можуть бути призначені без конкурсу сільським, селищним, міським головою на підставі:

    • поданої заяви від кандидата на посаду;
    • заповненої особової картки встановленого зразка;
    • документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства. Звичайно це не означає, що голова обов’язково призначає будь-кого хто подать заяву.

    В статті 2 Бюджетного кодексу України зазначено, що бюджетні установи – це, зокрема, організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Комунальний заклад освіти є бюджетною установою, оскільки повністю фінансується з державного та місцевого бюджетів.

    Таким чином, не дивлячись на різні міркування щодо можливості або неможливості призначення директора школи без конкурсу очевидним є те, що комунальний заклад загальної середньої освіти підпадає під дію Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і директора можна призначити без конкурсу, що також підтверджується листом Міністерства економіки України № 1/6888-22 від 22 червня 2022 року та листом МОН від 11.10.2022 року №4/2904-22.

    Термін призначення особи на посаду директора школи залежить від типу трудового договору, який може бути як строковим, так і безстроковим.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Строковий трудовий договір з керівником закладу освіти укладають до дати укладання строкового трудового договору з переможцем конкурсу проведеного після припинення чи скасування воєнного стану, але не більше ніж на 12 календарних місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Як правило, трудовий договір укладають на 1 рік https://zt-rada.gov.ua/files/upload/sitefiles/doc1... або до припинення чи скасування воєнного стану https://zt-rada.gov.ua/files/upload/sitefiles/doc1...

    Згідно частини 2 статті 25 ЗУ "Про освіту" "...Засновник закладу освіти або уповноважений ним орган (особа):

    • укладає строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти, обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти;
    • розриває строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти з підстав та у порядку, визначених законодавством та установчими документами закладу освіти..."

    ВИСНОВОК: трудовий договір обов'язково має бути строковим. На який саме термін укладається договір - вирішує засновник закладу.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь! Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Вітаю, Ларисо!

    На який термін можна призначити директора школа без конкурса під час воєнного стану?

    Особа в воєнний час вперше призначається на посаду директора школи без конкурса. На який термін це можна робити ? Скільки місяців, років?

    НА ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ, ЩО ЧІТКО ПЕРЕДБАЧЕНО ПРОФІЛЬНИМ ЗАКОНОМ, ЯКЩО САМЕ БЕЗ КОНКУРСУ. ПОТІМ ПРОТЯГОМ ПІВРОКУ З ДНЯ ПРИПИНЕННЯ АБО СКАСУВАННЯ ВОЄННОГО СТАНУ МАЮТЬ ОГОЛОСИТИ КОНКУРС. ОСОБА, ПРИЗНАЧЕНА БЕЗ КОНКУРСУ ПРОТЯГОМ ВОЄННОГО СТАНУ, МОЖЕ ПЕРЕБУВАТИ НА ПОСАДУ НЕ ДОВШЕ 12 МІСЯЦІВ З ДНЯ ПРИПИНЕННЯ АБО СКАСУВАННЯ ВОЄННОГО СТАНУ.

    ЯКЩО ПО КОНКУРСУ, ТО ВПЕРШЕ НА ПОСАДУ ПОВИННІ ПРИЗНАЧАТИ НА 2 РОКИ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про правовий режим воєнного стану

    ...

    Стаття 10. Неприпустимість припинення повноважень органів державної влади, інших державних органів в умовах воєнного стану

    ...

    5. У період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

    ...

    7. ...

    Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, посади керівників комунальних підприємств, установ, організацій, на які особи призначені відповідно до абзацу першого частини п’ятої цієї статті, оголошується конкурс. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено відповідно до абзацу першого частини п’ятої цієї статті, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Всього доброго. Успіхів!

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Законом України «Про правовий режим воєнного стану» (частина 5 ст 10) визначено, що під час дії воєнного стану, зокрема, керівники комунальних підприємств, установ, організацій можуть бути призначені без конкурсу сільським, селищним, міським головою на підставі:

    поданої заяви від кандидата на посаду;

    заповненої особової картки встановленого зразка;

    документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства. Звичайно це не означає, що голова обов’язково призначає будь-кого хто подать заяву.

    Але розберемося, чи школа підпадає під категорію «комунальне підприємство, установа, організація».

    Коротка відповідь – ТАК!

    Пояснення знаходимо у Законі України «Про освіту», а саме в статті 22 встановлено, що заклад освіти може діяти в одному з таких статусів:

    бюджетна установа;

    неприбутковий заклад освіти;

    прибутковий заклад освіти.

    А Бюджетний кодекс України в статті 2 визначає, що бюджетні установи – це, зокрема, організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Комунальний заклад освіти є бюджетною установою, оскільки повністю фінансується з державного та місцевого бюджетів.

    Таким чином, не дивлячись на різні міркування щодо можливості або неможливості призначення директора школи без конкурсу очевидним є те, що комунальний заклад загальної середньої освіти підпадає під дію Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і директора можна призначити без конкурсу, що також підтверджується листом Міністерства економіки України № 1/6888-22 від 22 червня 2022 року та листом МОН від 11.10.2022 року №4/2904-22

    деякі нюанси про призначених директорів без конкурсу:

    Директори, призначені без конкурсу подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та державний сертифікат про рівень володіння державною мовою протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Зауважимо, що директори школи призначені за конкурсом не подають декларацію.

    Не пізніше 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, на посаду директора школи, яку обіймає особа призначена без конкурсу, оголошується конкурс.

    Граничний термін перебування на посаді директора, призначеного без конкурсу, 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

    ВИСНОВОК

    Також звертаємо увагу, що 19 червня 2022 року розділ Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» було доповнено пунктом 2-1, згідно з яким засновнику державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадовій особі) надано право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    ВАЖЛИВО

    Засновник може скористатися правом призначення без конкурсу директора школи, а може обрати шлях конкурсного відбору. Вирішувати голові. Але, конкурсу бути в будь-якому випадку під час воєнного стану або після Перемоги!

    ЗРАЗОК РОЗПОРЯДЖЕННЯ ГОЛОВИ

    Розглянувши заяву (ПІБ) про призначення на посаду директора ЗЗСО із застосуванням частини п’ятої статті 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану» та на підставі п. 10 р. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування» Призначити ___ на посаду директора ___ ЗЗСО (назва закладу код ЄДРПОУ), на період дії воєнного стану, без проведення конкурсу, на умовах дії строкового трудового договору, до дати укладання строкового трудового договору з переможцем конкурсу на посаду директора ЗЗСО ___ (назва закладу код ЄДРПОУ) проведеного після припинення чи скасування воєнного стану, але не більше ніж на дванадцять календарних місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, з ___ (дата) 2022 року».

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    16.7%

    Законом України «Про правовий режим воєнного стану» (частина 5 ст 10) визначено, що під час дії воєнного стану, зокрема, керівники комунальних підприємств, установ, організацій можуть бути призначені без конкурсу сільським, селищним, міським головою на підставі:

    • поданої заяви від кандидата на посаду;
    • заповненої особової картки встановленого зразка;
    • документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства. Звичайно це не означає, що голова обов’язково призначає будь-кого хто подать заяву.
    Не пізніше 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, на посаду директора школи, яку обіймає особа призначена без конкурсу, оголошується конкурс. Граничний термін перебування на посаді директора, призначеного без конкурсу, 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану

    19 червня 2022 року розділ Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» було доповнено пунктом 2-1, згідно з яким засновнику державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадовій особі) надано право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Засновник може скористатися правом призначення без конкурсу директора школи, а може обрати шлях конкурсного відбору. Вирішувати повноважному представнику засновника.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України