Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 серпня 2023, питання №90947 250₴

Чи маю право отримати документ про самостійне виховання дитини

Доброго дня всім, я розлучений з 2016 року. Виховую та проживаю разом зі своїм неповнолітнім сином більше 3 років. Чи маю я право отримати рішення суду як особа яка самостійно виховує дитину ? Які кроки для цього потрібно зробити ?

Відповіді юристів (12)

    Корнійчук Євген Іванович
    14.4%

    Доброго дня, треба позбавити батьківських прав мати дитини, після чого ви будете вважатися, чоловік що самостійно виховує дитину.

    Як це зробив за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    • Станіслав Клієнт 8 місяців тому

      не обовязково позбавляти батьківських пра

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня, Станіславе!

    Це питання непросте.

    Якщо мова йде про відстрочку, то згідно абзацу 4 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації така підстава виглядає наступним чином:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    При чому в нормі закону не роз'яснюється яким саме чином батько може бути визнаний таким, що самостійно виховує дитину.

    Проте за це іде мова в останніх роз'ясненнях Державної прикордонної служби з приводу виїзду за кордон на цій же самій підставі:

    "Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну та більше дитину

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

    1) свідоцтво про народження дитини (дітей);

    2) свідоцтво про смерть матері дитини

    або

    рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

    або

    рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

    або

    рішення суду про оголошення матері померлою.

    Отже самостійне виховання дитини може бути підтверджено саме за вказаних вище документів. Я би ще додав сюди відібрання дитини без позбавлення батьківських прав.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    14.4%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам необхідно мати ОРИГІНАЛИ ТА КОПІЇ (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ТА для відстрочки):

    - Свідоцтва про народження на кожну дитину.( де ви записані батьком дітей)

    - Договір по аліментах на дітей./рішення суду.

    - Свідоцтво /рішення суду про розрив шлюбу із колишньою дружиною.( з визначенням місця проживання з батьком)

    - Виписки з банку щодо сплати аліментів (необов язково). бажано

    - Довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів.

    На дітей ,що не записані на Вас як батька , треба довідку з органу МС про те,що така дитина перебуває на Вашому повному утриманні.

    якщо у рішенні суду , буде визначено проживання з вами ви самостійно зможете приймати рішення , щодо виховання дітей і їх переміщення банк і двс не треба буде) , якщо у рішенні не вказано проживання з батьком всі папери треба мати.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.4%
    Карпенко Андрей Владимирович 8 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    НАЖАЛЬ, ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ - В РІШЕННІ СУДУ ПОВИННО БУТИ ВКАЗАНО ПРО ВІДІБРАННЯ ДИТИНИ У МАТЕРІ БЕЗ ПОЗБАВЛЕННЯ ЇЇ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ.

    Абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право на відстрочку від мобілізації України за наявності одного з таких документів:

    свідоцтво про смерть матері дитини

    або

    рішення суду про позбавлення матері батьківських прав

    або

    рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав

    або

    рішення суду про визнання матері безвісти відсутньою

    або

    рішення суду про оголошення матері померлою

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    Стаття 141. Рівність прав та обов'язків батьків щодо дитини

    1. Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

    2. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою статті 157 цього Кодексу.

    Стаття 157. Вирішення батьками питань щодо виховання дитини

    1. Питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою цієї статті.

    2. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

    3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

    4. Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

    5. Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, крім того з батьків, до якого застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з дитиною, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк, що не перевищує одного місяця, з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, та у разі, якщо йому відомо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, інформує його шляхом надсилання рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

    Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця та більше з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, у разі:

    1) наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів;

    Станіслав Клієнт 8 місяців тому

    дякую всім за відповідь, але я читав виписку із закону і до всіх пунктів є ще один, а саме : Особам, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

    Самостійне виховання дитини (дітей) можна підтвердити свідоцтвом про смерть матері дитини, рішенням суду про позбавлення матері батьківських прав, визнанням її безвісно відсутньою / померлою або встановленням факту самостійного виховання дитини, іншими документами залежно від обставин.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так в судовому порядку також можна визнати факт самостійного виховання дитини. Але це зовсім інша історія, яка потребує спецільних знань, тобто допомоги спеціаліста, ретельного та обізнанного збирання необхідних доказів, а також, і перш за все, значної кількості часу, який може забрати судовий розгляд. Якщо Ви до того готові, то шанс довести в суді факт самостійного виховання є.

    Станіслав Клієнт 8 місяців тому

    дякую за відповід

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Завжди готовий надати допомогу.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.4%

    Вітаю, Станіславе!

    Доброго дня всім, я розлучений з 2016 року. Виховую та проживаю разом зі своїм неповнолітнім сином більше 3 років. Чи маю я право отримати рішення суду як особа яка самостійно виховує дитину ? Які кроки для цього потрібно зробити ?

    ЗАГАЛОМ - ТАК, АЛЕ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ДЕТАЛЕЙ. ЧИ ПРИЙМАЄ МАТИ УЧАСТЬ В УТРИМАННІ ДИТИНИ, ЧИ СПЛАЧУЄ АЛІМЕНТИ? ЧИ МАЄ ВОНА ЧАС НА ПОБАЧЕННЯ ТА ЧИ ВЗАГАЛІ ЇЙ ПОТРІБНІ ЦІ ПОБАЧЕННЯ?

    ОДНЕ ІЗ ПОЗИТИВНИХ РІШЕНЬ, ЯКЕ МОЖЕ СТАТИ ВАМ В НАГОДУ.

    Ч. 1 ст. 293 ЦПК України передбачено, що окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

    П. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

    Суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні (п. 2 ч.1 ст. 315 ЦПК України).

    Відповідно до ч.ч. 7, 8 ст.7СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен керуватися максимальним забезпеченням інтересів дітей.

    Відповідно до cт.ст. 18, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 року, держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумного, духовного, морального і соціального розвитку дитини. В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини, згідно ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини.

    Відповідно до роз`яснень п.18 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995«Про судовупрактику всправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення» (із змінами, внесеними згідно з Постановою Пленуму ВСУ №15 від 25.05.1998) передбачено, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

    Всього доброго. Успіхів! За наявності додаткових питань з радістю готовий допомогти. З повагою!

    Крикун Сергій  Павлович
    14.4%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;...".

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2947-14#n673):

    "Стаття 157. Вирішення батьками питань щодо виховання дитини

    1. Питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою цієї статті.

    2. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

    3. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини...".

    ---

    Доброго дня, пане Станіславе! По-перше, Закон про мобілізацію щодо права на відстрочку передбчає самостійне не утримання (сплата іншим з батьків, що проживає окремо, аліментів), а виховання дитини. По-друге, при розірванні шлюбу подружжя, що має дітей, суд має винести рішення про визначення місця проживання з одним із батьків, тобто, враховуючи факт розірвання шлюбу, створення окремих сімей, фактично вже має місце самостійного виховання дитини. Якщо суд такого рішення не приймав, тобто спору батьків щодо місця проживання дітей не було, то документом про місце проживання дитини має бути підтверджено висновком Служби у справах дітей, що також підтверджує факт самостійного виховання дитини. По-третє, відповідно до наведеної норми ч.3 ст.157 Сімейного кодексу, той з батьків, з ким проживає дитина, має право на заборону спілкування та виховання дитини тому з батьків, що проживає окремо, якщо таке виховання та спілкування перешкоджає нормальтному розвитку дитини. Ніякого іншого доказу або заходу для встановлення факту факиту самостійного виховання дитини, як я вважаю, непотрібно.

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.6%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Необхідно звернутися до суду та встановити факт

    Для того щоб отримати рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини, треба звернутися до суду із заявою у порядку окремого провадження у цивільному судочинстві.

    До заяви необхідно долучити докази того, що особа самостійно виховуєте дітей. Такими доказами можуть бути:

    • рішення суду про розлучення та встановленням місця проживання дитини;
    • нотаріально посвідчений договір про участь у вихованні дитини;
    • довідка про осіб, що спільно проживають;
    • акт обстеження житлово-побутових умов.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України