Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 вересня 2023, питання №91653 150₴

Не виплачено лікарняний.

Я був на лікарняному із 22 листопада 2023 року по 26 грудня 2023 року. До цього часу мені не виплатили лікарняний.Справа в тому, що замість ДП "Ясінянське ЛМГ" стала Правонаступником філія "Ясінянське ЛМГ". На підприємстві нам обіцяли, що буде після першого кварталу, потім після другого кварталу. Тепер я дзвонив на урядову гарячу лінію, заставили підприємство виплачувати, Але соцстрах не прийняв лікарняні. Сказали, що пізно звернулися. Мені був виписаний електронний лікарняний лист. Головна бухгалтерка казала, що не можуть підтягнути, тому, що помінялося підприємство. Скажіть будь ласка, що робити? Чи є яквсь надія? І хто винен в цьому. Чи може це питання вирішити суд?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Іване Васильовичу!

    Виконавча дирекція ФСС у листі від 11.10.2021 р. № 2369-11-1 роз’яснила, що відповідальності за порушення роботодавцем строку призначення матеріального забезпечення застрахованим особам, а також за неподання у 5-денний строк заяви-розрахунку ні Законом № 1105, ні Порядком № 12 не передбачено. Але за порушення строків виплати «лікарняних» відповідальність встановлена.

    Навіть якщо ви вчасно оформили та подали заяву-розрахунок, але фінансування від ФСС надійшло із затримкою, то під час перевірки (навіть ФСС) до вас претензій не буде.

    Проте не забувайте: у коштів, які надійшли від ФСС, є встановлені законом строки використання. Частиною першою ст. 34 Закону № 1105 передбачено, що в разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів.

    Таким чином, йдеться не тільки про дотримання звичайних строків виплати «лікарняних» з моменту надходження коштів від Фонду, а й про те, що порушення таких строків і виникнення невикористаних коштів призведе до обов’язку повернути їх Фонду. Таким чином, виплата «лікарняних» затримуватиметься на ще більший строк.

    Не забувайте, що виплата «лікарняних» – це обов’язок роботодавця. Це, звісно, не зарплата, але до «інших виплат, передбачених законодавством про працю», «лікарняні», безумовно, належать. Тому якщо страхувальником будуть порушені строки виплати отриманого від ФСС забезпечення, то тут вже, на нашу думку, можуть виникнути фінансові штрафи. І для цього Держпраці застосовуватимуться норми ст. 265 КЗпП, зокрема:

    • або три розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, якщо затримка становить більш як за один місяць;
    • або один розмір мінімальної зарплати (як за порушення інших вимог трудового законодавства), якщо затримка менше місяця.

    Якщо буде доведено, що з вини роботодавця «лікарняні» своєчасно (принаймні з дати отримання фінансування) не отримав звільнений працівник, він матиме право вимагати від колишнього роботодавця не лише виплати «лікарняних», а й середнього заробітку за ст. 117 КЗпП.

    Отже для вирішення Вашої проблеми з невиплатою лікарняного рекомендую негайно звернутись до Держпраці. Та далі нехай вже Держпраці вирішує хто, що і куди "не може підтягнути".

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий до того!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щодо вашого питання повідомляємо наступне

    За загальним правилом, у разі захворювання чи травми листок непрацездатності видається на весь період тимчасової непрацездатності, до її відновлення або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК). Це передбачає пункт 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № 1317 (далі — Інструкція № ***).

    При захворюванні лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності терміном до 5 календарних днів. Цей термін може бути продовжений залежно від тяжкості захворювання до 10 календарних днів . Тобто лікуючий лікар самостійно може надавати лікарняний на термін до 10 календарних днів.

    Якщо непрацездатність триває понад 10 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводить лікуючий лікар спільно з завідувачем відділення. Далі листок непрацездатності продовжує лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК), яку призначає керівник лікувально-профілактичного закладу. До того ж рішення про продовження приймається після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше одного разу на 10 днів, але не більше терміну, встановленого для направлення до МСЕК.

    В окремих випадках, коли захворювання вимагає тривалого лікування, періодичність оглядів ЛКК з продовженням листка непрацездатності може бути не рідше одного разу на 20 днів. Якщо тимчасово непрацездатним особам потрібно пройти обстеження або лікування за межами адміністративного району, то за рішенням ЛКК листок непрацездатності видають на потрібну кількість днів. До того ж дні проїзду також враховуються (п. 2.8 Інструкції № ***).

    У разі лікування в стаціонарі листок непрацездатності видають лікуючий лікар спільно з заввідділенням за весь період стаціонарного лікування. Якщо потрібно продовжити лікування в амбулаторних умовах, листок непрацездатності можуть продовжити на термін до 3 календарних днів (п. 2.9 Інструкції № ***). За наявності стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також коли хворий був звільнений від роботи протягом чотирьох місяців безперервно з дня настання тимчасової непрацездатності, ЛКК направляє хворого для огляду до МСЕК. Підставою для направлення для огляду до МСЕК стане і тимчасова непрацездатність працівника у зв’язку із одним і тим самим захворюванням або його ускладненням сукупно 5 місяців протягом останнього року (п. 4.1 Порядку № ***). Якщо хворого визнають інвалідом, листок непрацездатності закривають днем надходження документів хворого на МСЕК. Дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності (п. 4.3 Інструкції № ***).

    Особам, не визнаним інвалідами:

    у разі визнання їх працездатними термін тимчасової непрацездатності закінчується датою огляду в МСЕК;

    у разі визнання їх непрацездатними листок непрацездатності продовжується ЛКК до відновлення працездатності або повторного направлення до МСЕК (п. 4.4 Інструкції № ***).

    Згідно Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" допомога по тим­часовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на вироб­ництві, виплачується застрахованим особам Фондом со­ціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

    Отже, ніяких обмежень у строках лікарняного для працюючого пенсіонера немає. Пенсіонер є працівником на рівні з іншими працівниками, він сплачує страхові внески та на нього розповсюджуються загальні норми трудового та страхового законодавства.

    Питання щодо звільнення, тривалості відпустки, оплати та інших трудових питань вирішують роботодавці та Фонд со­ціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності, а не лікар чи медичний заклад.

    Таким чином, якщо Ви розумієте, що порушують права стосовно батька у мед. закладі, Ви маєте право звернутися до головного лікаря із заявою або зателефонувати на "гарячу" лінію Фонду соцстрахування за им посиланням http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish...

    або на Урядову "гарячу лінію" 1545 (безкоштовно). далі питання невиплат буде вирішувати суд , але зберіть всі документи та відповіді органів влади

    враховуючи те, що 27.12.22 уряд прийняв рышення про процедуру ліквідації шляхом об єднання фонду соціального страхування з пенсійним фондом України , питаннями страхових виплат буде з 01.01.23 займатись ПФУ.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Іване Васильовичу!

    Я був на лікарняному із 22 листопада 2023 року по 26 грудня 2023 року. До цього часу мені не виплатили лікарняний.Справа в тому, що замість ДП "Ясінянське ЛМГ" стала Правонаступником філія "Ясінянське ЛМГ". На підприємстві нам обіцяли, що буде після першого кварталу, потім після другого кварталу. Тепер я дзвонив на урядову гарячу лінію, заставили підприємство виплачувати, Але соцстрах не прийняв лікарняні. Сказали, що пізно звернулися. Мені був виписаний електронний лікарняний лист. Головна бухгалтерка казала, що не можуть підтягнути, тому, що помінялося підприємство. Скажіть будь ласка, що робити? Чи є яквсь надія? І хто винен в цьому. Чи може це питання вирішити суд?

    Дуже дивна ситуація і не так просто розібратись, хто конкретно винен у цій ситуації.

    Єдине, що можна зазначити, це те, що під час воєнного стану ті працівники, роботодавці яких не змогли опрацювати електронний листок непрацездатності та подати за ним заяву-розрахунок, можуть звернутися до Фонду соціального страхування України (ФСС) і отримати напряму від нього виплату лікарняних.

    Куди звертатися працівнику

    Для того щоб під час воєнного стану отримати виплати у випадках, коли роботодавець не зміг опрацювати е-лікарняний і подати за ним заяву-розрахунок, застраховані особи можуть звернутися до будь-якого зручного відділення ФСС за місцем тимчасового перебування внаслідок переміщення через бойові дії, за місцем реєстрації або в іншому зручному місці.

    Перелік відділень ФСС, які мають можливість вести прийом в умовах воєнного стану, та їх контакти оновлюються за посиланням.

    Напряму працівнику можуть нарахувати:

    • допомогу по вагітності та пологах,
    • допомогу по тимчасовій втраті працездатності,
    • допомогу на поховання.

    Кошти ФСС перерахує на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку.

    Слідкувати за інформацією про нарахування можна в телеграм-каналі ФСС.

    Які документи подати

    Для призначення виплати застраховані особи повинні мати при собі паперовий листок непрацездатності або інформацію про е-лікарняний.

    Також варто підготувати копії:

    • 1-4-ї, 11-16-ї сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;
    • довідки про присвоєння РНОКПП (індивідуального податкового номера).

    За наявності також подають інші документи, передбачені у порядках надання відповідних видів матеріального забезпечення.

    Важливо! Довідку про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагають.

    Виплату нараховує безпосередньо робочий орган виконавчої дирекції ФСС під час воєнного стану у випадках, якщо роботодавець не подав заяву-розрахунок за вашим листком непрацездатності. Цей факт перевіряють, отже, подвійні виплати на один і той самий лікарняний неможливі.

    Джерело тут: https://buhplatforma.com.ua/news/29613-lkarnyan-ta...

    Також одним із варіантів є направлення адвокатського запиту до Вашого роботодавця із запитом щодо роз'яснення всієї ситуації "на папері". Далі вже і можна думати, що робити конкретно.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України