Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 листопада 2023, питання №95969 250₴

Удостоверение многодетного отца, семьи

Дані дітей.
В мене трое неповнолітніх дітей:
2020
2022
2007
Старша дочка 16 років від першого браку. Живи і приписана у мене. Раніше була приписана у матері, Но фактично останні 4 роки проживала в мене.
Як мені получити документ "багатодітного батька"? При звернені в місцевий виконком було відмовлено одразу мовляв "а колишня ж жива і батьківських прав не позбавлена"
Що мені робити і які Документи потрібні як доказ проживання богатодітного сім'єю?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.6%

    Вітаю, Станіславе!

    В мене трое неповнолітніх дітей:202020222007Старша дочка 16 років від першого браку. Живи і приписана у мене. Раніше була приписана у матері, Но фактично останні 4 роки проживала в мене.Як мені получити документ "багатодітного батька"? При звернені в місцевий виконком було відмовлено одразу мовляв "а колишня ж жива і батьківських прав не позбавлена"Що мені робити і які Документи потрібні як доказ проживання богатодітного сім'єю?

    Не дуже зрозуміло, шо значить колишня жива і батьківських прав не позбавлена. Чи маєте Ви письмову відмову виконкому? Чи подавали відповідні документи? Чи це просто на усному спілкуванні?

    Чи визначали Ви місце проживання дитини з Вами через нотаріуса або службу у справах дітей?

    Звертаю увагу: умови і випадки надання статусу багатодітної сім'ї.

    Сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    Заява для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї подається одним із батьків структурному підрозділу/виконавчому органу, що видає посвідчення, або центру надання адміністративних послуг.

    У разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус. При цьому посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу або адміністратор центру надання адміністративних послуг заповнює електронну форму заяви на підставі усної заяви та роздруковує її паперовий примірник, який повинен бути прочитаний і підписаний заявником.

    У заяві зазначаються відомості про осіб, яким видаватимуться посвідчення:

    - прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

    - прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

    Відомостей щодо навчання осіб віком від 18 до 23 років за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; відомості про народження дітей та шлюб батьків; відомостей про факт виховання дитини одним із батьків передаються до Мінсоцполітики шляхом автоматизованого обміну електронними даними між інформаційними ресурсами.

    Відомості, необхідні для оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, можуть також перевірятись у порядку електронної інформаційної взаємодії з державними електронними інформаційними ресурсами за допомогою засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

    Якщо особа бажає підтвердити окремі відомості, зазначені у заяві, без використання певної інформаційної системи або не надає згоди на обробку її персональних даних, потрібні такі додаткові документи, що підтверджують зазначені відомості:

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі);

    - копії сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

    - копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    У разі відсутності необхідної інформації у реєстрах та базах даних заявнику протягом двох робочих днів надсилається повідомлення (у тому числі в електронній формі - за його бажанням) з переліком документів, які необхідно подати у паперовій формі структурному підрозділу/виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень, та зазначенням причини неотримання такої інформації на запит.

    Заявник протягом 10 календарних днів повинен подати документи структурному підрозділу/виконавчому органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    15.6%

    Вітаю Вас, Станіслав! Вам потрібні докази перебування дочки на Вашому утриманні, а не лише проживання у Вас. Звісно усі органи влади наразі заряджені на перешкоджання громадянам України у реалізації їх прав.. адже у кожному заявнику бачать уклоніста, який намагається не піти в армію, щоб їх усіх захищати.

    Якщо не таємниця - де колишня дружина?! Якщо за межами України, Ви маєте право звернутися до суду і дуже швидко отримати судовий наказ щодо стягнення з неї аліментів на утримання дитини. Це буде в майбутньому, внаслідок несплати аліментів - буде доводити факт того, що дитина перебуває на Вашому утриманні. Щиро кажучи судова практика доволі неоднозначна щодо того, яким саме чином батько має доводити факт утримання дитини і що означає правова конструкція, визначена у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"!

    З 14 років дитина самостійно обирає з ким їй жити з батьків чи взагалі окремо. Але дитина за законом продовжує знаходитися під піклуванням батьків. Тому в такому віці вже не можна отримати рішення суду про визначення з ким із батьків проживати дитині... Тож на моє переконання Заява 16-річної громадянки України посвідчена нотаірусом, яка підтверджує той факт, що саме Ви її утримуєте - є належним та достатнім доказом цього факту. Хоча звісно клерки, у яких інші завдання - зі мною та з будь-ким іншим не погодяться.

    Заява може мати такий вигляд...

    ВСІМ КОГО ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ

    Я, громадянка України ___, року , що народилася в ___ (Україна), підтверджую, що останні роки знаходжуся під піклуваням та на повному утриманні мого батька - ___ (прізвище, ім"я та по батькові), проживаючи з ним однією сім"єю (родиною) за адресою - ___ .

    Дата ... Підпис ,,,

    Посвідчувальний напис нотаріуса.

    Крім того, орган опіки та піклування міськвиконкому мав би скласти Акт обстеження умов проживання малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (від 14 до 18 років) дітей в якому підтвердити, що дитина перебуває саме у Вас на утриманні.

    https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-akta-obstez...

    І взагалі досить цікава ситуація в країні в умовах війни... Людина не зобов"язана за Конституцією доводити свою невинуватість навіть у разі звинувачення у кримінальних злочинах... а тут якісь "клерки" вважають, що Вони мають вимагати доказів від громадян України... бо ж всі громадяни України на думку цих "вороватих клерків-корупціонерів" - "брехуни" та "ухилянти" і мають як на слідстві щось їм доводити... Жоден закон не зобов"язує громадянина доводити чиновнику щось. Мають бути прозорі адміністративні послуги, де чітко розписано порядок дій та необхідні документи для отримання таких послуг... В іншому випадку - Це повне неподобство та порушення присяги.

    Можна в судовому порядку встановити факт, що має юридичне значення, що дитина проживає з Вами і перебуває на вашому утриманні. Якщо для "клоунів" у міськвиконкомі та ТЦК заява Вашої дочки не документ, то для адекватного судді - це документ і підстава для визнання такого факту на підставі цього та інших доказів.

    Але дійсно для того щоб говорити про відмову міськвиконкому, ТРЕБА МАТИ ОФІЦІЙНИЙ ЛИСТ З ВІДМОВОЮ. Бо ці самі клерки міськвиконкоміські на суді "позичуть очі у сірка" та будуть казати, що нічого не знають і не відмовляли Вам офіційно, а Ви щось не зрозуміли.

    Якщо вже після цього орган місцевого самоврядування відмовить - то його дії є протиправними і знову-таки через суд можна зобов"язати видати такий документ.. Хоча якщо Вам для ТЦК та СП, то й рішення суду буде достатньо. Власне як і для перетину кордону.

    Маю надію, що моя інформація хоч трохи допоможе Вам у вирішенні Вашої проблеми.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.6%

    Доброго дня, Станиславе!

    Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (стаття 1 Закону України "Про охорону дитинства").

    Для отримання статусу багатодітної сім'ї українське законодавство передбачає надання наступних документів (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    Заява одного з батьків про видачу посвідчень, яка має містити прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження;

    серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

    прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

    у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;

    у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);

    у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).

    копії свідоцтв про народження дітей;

    копії свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);

    копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

    копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    фотокарток (батьків і дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.

    Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї.

    Для продовження строку дії посвідчень до структурного підрозділу районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської ради подаються довідка про склад сім'ї, копії свідоцтв про народження дітей та/або довідка із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років у разі, коли вони навчаються за денною формою навчання).

    Отже, самий прямий та ефективний шлях отримати посвідчення БС у Вашому випадку означає звернення до суду для визначення місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу, тобто з Вами. Без цього рішення суду довести факт виховання і утримання дитини буде складніше.

    Для того рекомендую Вам підготувати позовну заяву, як також документи, які підтверджують спільне проживання дитини від першого шлюбу разом з Вами.

    Перелік цих документів залежить в кожному окремому випадку від індівідуальних обставин у сім'ї. У вашому випадку мова може йти про підтвердження спільної реєстрації (витяг з Реєстру територіальної громади), довідка зі школи або з іншого навчального закладу тощо.

    Звичайно, ВІи також могли укласти з колишньою дружиною нотаріально завірений договір про місце проживання дитини, її виховання та утримання. Але це можливо лише за умови, якщо дружина погодиться на це.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    12%

    Доброго дня.

    Відмова в наданні статусу неправомірна.

    Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує (ст. 1 Закону України "Про охорону дитинства").

    Таким чином, головним є факт спільного мешкання, а не факт того, що дитини має утримання від другого з батьків чи не має.

    Вам потрібно отримати піисьмову відмову, яку буде можливість оскаржити

    Гончаренко Константин
    31.2%
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Внесені зміни до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї

    Постанова КМУ від 03.03.2023 № 191 внесені зміни до пункту 3-2 вказаного Порядку, якими доповнено перелік документів, необхідних для підтвердження факту виховання дітей одним із батьків у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу. До таких документів відносяться один із наступних документів:

    копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу;

    витяг з реєстру територіальної громади, що підтверджує відомості про місце проживання заявника та дитини, у паперовій або електронній формі;

    копія судового наказу/рішення суду про стягнення аліментів, у якому зазначено місце проживання дитини;

    копія висновку служби у справах дітей про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України;

    копія акта обстеження умов проживання, виданого службою у справах дітей;

    копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

    копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька (матері) недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою);

    копія свідоцтва про смерть батька чи матері;

    копія свідоцтва про народження дитини - у разі внесення до актового запису цивільного стану змін у зв’язку з усиновленням такої дитини.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Після 14 років дитина сама вирішує з ким з батьків ПРОЖИВАТИ.

    З 16 РОКІВ ДИТИНА МОЖЕ ВІЛЬНО ОБИРАТИ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ.

    НЕХАЙ ДОНЬКА ЗАРЕЄСТРУЄТЬСЯ З ВАМИ ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ., ПІСЛЯ ЦЬОГО ОТРИМУЙТЕ ПОСВІДЧЕННЯ БАГАТОДІТНОЇ РОДИНИ.

    ЯКЩО ВІДМОВЛЯТЬ ПІСЛЯ ЦЬОГО ( ВІЗЬМІТЬ ПИСЬМОВУ ВІДМОВУ), ЗАХИЩАЙТЕ СВОЇ ПРАВА В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відмовили Вам абсолютно неправомірно! Щоб отримати посвідчення багатодітного батька - не обов'язково позбавляти матір батьківських прав та взагалі звертатись до суду! Достатньо отримати Витяги з реєстру територіальної громади Ваш та Вашої дитини від першого шлюбу.

    Перелік необхідних документів міститься в Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї

    Документи, що необхідно надати для отримання посвідчення:
    • Заява за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    У заяві зазначаються відомості про осіб, яким видаватимуться посвідчення:

    - прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

    - прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

    • Фотокартка (кольорова або чорно-біла) розміром 30 × 40 міліметрів
    • У разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу -ОДИН із документів, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; витяг з реєстру територіальної громади, що підтверджує відомості про місце проживання заявника та дитини, у паперовій або електронній формі; копія судового наказу/рішення суду про стягнення аліментів, у якому зазначено місце проживання дитини; копія висновку служби у справах дітей про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України; копія акта обстеження умов проживання, виданого службою у справах дітей; копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька (матері) недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері; копія свідоцтва про народження дитини - у разі внесення до актового запису цивільного стану змін у зв’язку з усиновленням такої дитини);
    • Копія свідоцтв про народження дітей
    • Копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі)
    • Копії сторінок паспорта громадянина України батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта.

    Тому, зверніться до виконкому або ЦНАПу з переліком документів, які я зазначив вище та спокійно оформляйте посвідчення батька багатодітної сім'ї. Якщо Вам знову відмовлять, то обов'язково вимагайте, щоб відмову вони оформили в письмовому виді, яку Ви зможете з легкістю оскаржити, адже відповідні дії посадовців абсолютно протиправні, можете пригрозити посадовцям судом та правоохоронними органами.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України