Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 квітня 2024, питання №106624 240₴

акт досмотра при сопровождении инвалида 2 группы

нужен ли акт дасмотра при сопровождении бабушки за границу.Я внук бабушки хочу выехать за границу.Бабушка инвалид второй группы.Я военно обязаный.Согласно правил пересечения границы нужен акт досмотра.Но мой знакомы выехал без него.У него на таможне затребовали пенсионное мсек и паспорта.У нас с бабушкой разные фамилии но есть все документы подверждающие родственные связи.Тобиж;свидетельство о рождении моей мамы,свидетельства о браке и разводе.Могу ли я как сороаваждающий выехать без акта досмотра.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Що мається на увазі під "актом досмтра"? Акт встановлення факту здійснення догляду? Якщо так, то він необхідний при перетині кордону, якщо в Вас немає довідки про компенсацію за догляд на непрофесійній основі. Я не можу відповісти, яким чином Ваш знайомий перетинув кордон без відповідного документу, проте Правила перетину кордону вимагають даний акт серед переліку інших документів.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки)

    про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;".

    Отже, для перетину кордону Вам потрібні закордонні паспорти та довідка про оформлення компенсації за догляд на непрофесійній основі або, якщо такої довідки немає, - акт встановлення факту здійснення догляду.

    Зараз навіть з актом проблемно виїхати, оскільки прикордонники вимагають військово-облікові документи та оформлену відстрочку в ТЦК, тому для мене виглядає дуж дивним той факт, що Вашому знайомому дозволили виїхати, показавши тільки пенсійне посвідчення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам обов'язково потрібно мати Акт встановлення факту здійснення догляду або довідку про отриманя компенсації за догляд. Без Акту знайомого могли пропустити лише в тому випадку, якщо він супроводжував батьків з інвалідністю або в нього була довідка про отриманя компенсації за догляд.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    У Вашому випадку для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) довідка про отриманя компенсації;

    АБО

    1) закордонні паспорти

    2) документ про інвалідність бабусі (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю)

    3) Акт встановлення факту здійснення догляду

    Підставою для складання Акту є письмове звернення (заява) у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи з інвалідністю II групи або особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    -копія паспортів заявника та особи з інвалідністю I чи II групи;

    -документи, що підтверджують родинний зв'язок;

    -копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;

    - документ, що підтверджує необхідність в догляді, виданий закладом охорони здоров’я (довідка ЛКК)

    Акт складається протягом 5 днів.

    Проте, має місце один неприємний момент, який часто зустрічається на пунктах пропуску.

    В діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян, адже вони можуть вимагати військово-облікові документи зі штампом про взяття на військовий облік або довідку з ТЦК про відстрочку, які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Проте, 18 травня набуває чинності законопроєкт №10449 який передбачає, що на вимогу прикордонника Ви повинні пред'явити військово-обліковий документ.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так вам потрібно мати акт про встановлення факту здійснення постійного догляду, для цього вам потрібно звернутися до виконкому міської ради за місцем реєстрації бабусі або вам треба мати довідку про отримання компенсації за догляд.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням..

    Також ви можете зателефонувати на гарячу лінію прикордонної служби

    +38 (044) 527-63-63

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня .

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України :

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, мають право виїзду за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Без названого Вами документа Ви кордон не перетнете.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    нужен ли акт дасмотра при сопровождении бабушки за границу.Я внук бабушки хочу выехать за границу.Бабушка инвалид второй группы.Я военно обязаный.Согласно правил пересечения границы нужен акт досмотра.Но мой знакомы выехал без него.У него на таможне затребовали пенсионное мсек и паспорта.У нас с бабушкой разные фамилии но есть все документы подверждающие родственные связи.Тобиж;свидетельство о рождении моей мамы,свидетельства о браке и разводе.Могу ли я как сороаваждающий выехать без акта досмотра.

    Давайте не будемо аналізувати те, на підставі чого і як виїхав Ваш знайомий, ми не знаємо всіх деталей цього. Але АВФЗД (Акт встановлення факту здійснення догляду) Вам потрібний 100%, без нього немає навіть сенсу кудись їхати. Але для його отримання, на 99 % Вам знадобиться висновок ЛКК про те, що бабуся потребує постійного догляду. (форми 080-4, 080-2 тощо).

    Ось дві теоретичні підстави для виїзду, які можуть Вам підійти:

    I підстава для виїзду:

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    II підстава для виїзду:

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    І в першому, і в другому випадку потрібний АКТ встановлення факту здійснення догляду. Останнім тижнем мав клієнта, який супроводив бабусю за кордон. Загалом все пройшло успішно, але не на першому пункті перетинання. Тому надаю такі послуги.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України