Задайте питання юристу

839 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 17 травня 2024, питання №109271 240₴

закінчення відстрочки тцк

Закінчується відстрочка від мобілізації нову скоріш за все вже не отримаю що буде по закінченні цієї мене викличуть в тцк?

Відповіді юристів (19)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, х чого такий висновок, що ви її вже не отримаєте?

    Якщо вам не видавали повістку на Закінчення відстрочки, як це часто роблять на практиці, вп німого робити не треба. О крім після 18 травня протягом 60 днів оновити свої дані.

    Це можна буде зробити через електронний кабінет, але як він буде працювати або чи. Уже він взагалі працювати покаже час.

    • Ігор Клієнт 29 днів тому

      Зараз я за кордоном відстрочка до липня скоріш за все я не повернуся до того часу. тому цікаво що буде після її закінчення. влк я пройшов коли подавався на відстрочку.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Вам нічого не загрожує, о крім адміністративного штрафу. Якщо у вас не має майна на території України, тоді взагалі не треба хвилюватися.

        • Ігор Клієнт 29 днів тому

          А у якому випадку мені світить не адміністративна а кримінальна відповідальність?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Якщо ви підпишете мобілізаційне розпорядження і не з'явитесь.

    Ігор Клієнт 29 днів тому

    Зараз я за кордоном відстрочка до липня скоріш за все я не повернуся до того часу. тому цікаво що буде після її закінчення. влк я пройшов коли подавався на відстрочку.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Якщо після ВЛК Вам не видали повістку або мобілізаційне розпорядження на дату закінчння відстрочки, то самостійно йти до ТЦК у Вас немає обов'язку.

    Проте, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набуде чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Якщо будете уточнювати свої дані через електронний кабінет військовозобов'язаного , то будьте готові отримати електронну повістку, адже згідно законопроєкту 10449 передбачається наявність у повістці електронного цифрового підпису посадової особи, яка сформувала повістку.

    Тому, КМУ може розробити механізм оповіщення, який включає надсилання електронних повісток до електронного кабінету військовозобов'язаного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ігор Клієнт 29 днів тому

      якщо я вже пройшов влк у лютому то наступна повістка я так розумію буде бойова?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо не буде підстав для відстрочки - то так. Проте, бойову повістку вручають безпосередньо в приміщенні ТЦК.

        Чому Ви думаєте, що не отримаєте відстрочку? Змінилась підстава чи не плануєте повертатись до України?

        • Ігор Клієнт 29 днів тому

          Повертатись поки не планую але проблем хотілось б уникнути. Тому цікава думка як краще поступити.

          При отриманні відстрочки повістки не отримав на день закінчення відстрочки.

          • Дерій Владислав Олегович

            Так як Ви стоїте на військовому обліку Ви маєте обов'язок уточнити дані протягом 60 днів. Пребуваючи за кордоном - Вам не вручать повістку, проте цілком можливо її отримати через електронний кабінет.

            Якщо Ви в цьому році оновлювали дані, то цілком можливо - що Вас не притягнуть до адміністративної відповідальності, якщо Ви не будете уточнювати дані.

            Раджу до липня не поспішати з уточненням даних, а зачекати поки наладиться робота реєстрів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Ігоре!

    Яку підставу для відстрочки Ви маєте станом на зараз? І чому вирішили, що втратите право на останню?

    Поки що до Вас є єдина вимога і це оновлення даних з 18 травня.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);".

    Щодо вручення повісток, то тепер останні можуть надсидатися засобами поштового зв'язку на адресу Вашого місяця реєстрації в Україні.

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату не пізніше ніж протягом наступного дня після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ігор Клієнт 29 днів тому
    відстрочка була на підставі догляду за інвалідом. Зараз я закордоном відстрочка до липня, скоріш за все до цього часу я не повернуся.
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      У зв'язку з тим, що ТЦК тепер має право вручати повістки на уточнення даних не тільки особисто, а й засобами поштового зв'язку, то у разі Вашого знаходження за кордоном, Ви все одно можете отримати останню й при тому навіть не потрібно забирати рекомендованого листа з пошти. В принципі сам факт надсилання Вам повістки, відповідно до вищезгаданної постанови, буде означати, що Ви таку повістку отримали.

      Звичайно Ви не зможете з'явитись за останньою, а тому цілком імовірне притягнення Вас до адмінистративної відповідальності без складання протоколу, якщо Ви не повидомите ТЦК упродовж 3 днів.

      ""Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, розгляд яких віднесено до компетенції територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України (у частині правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі Служби безпеки України), якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України підтвердних документів про отримання особою виклику".

      Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

      перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

      смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

      У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

      Після цього можливий штраф вже на суму від 17000 до 25500 грн (Президент підписав чьогодня відповідний Закон). Якщо штраф не сплатите - відкриття виконавчого провадження та стягнення штрафу з подальшим блокуванням рахунків.

      Щодо оформлення відстрочки, то тепер процедура виглядає наступним чином:

      58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

      59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

      60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

      На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

      Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

      У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

      У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку".

      Знаєте, після виходу цієї постанови, я навіть незнаю, що Вам порадити. Можу тільки сказати, що все ж таки мобілізаційне розпорядження поштою Вам не направлять, що виключає притягнення Вас до кримінальної відповідальності.

    Турчин Ярослав Олександрович
    16.7%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІГОРЕ!

    Для цілей військового обліку ВЛК проходять 1 раз на 5 років. Тобто Ваше ВЛК є чинним і Ви більш-менш спокійно можете спробувати оновити свої облікові дані через Електронний кабінет.

    Формально Вас можуть викликати до ТЦК, шляхом надсилання відповідного повідомлення в електронний кабінет.

    Це повідомлення не є повісткою і не породжує жодних обов"язків для Вас.

    Уряд України був зобов"язаний визначити Порядок військового обліку за межами України. Наразі мені не відомо, щоб Уряд своєчасно виконав свій обов"язок.

    Тому, поки що у реаліях ВІДСУТНОСТІ за межами України структур ТЦК та ВЛК, іншим чином встати на військовий облік Ви не можете.

    Звісно, побачивши, що Ви готові спілкуватися, ТЦК може намагатися здійснювати на Вас психологічний тиск, погрози депортацією, розшуком, штрафами та ін. чином, щоб Ви повернулися в Україну. Буцімто - Ви без дозволу воєнкома не мали права виїзду з України.

    Це все маячня повна. Оцініть свою ситуацію особисто та вирішіть чи взагалі є сенс нагадувати про себе?

    У Вас є майно, рахунки, доходи в Україні?! - Якщо ні, то ніякі штрафи чи інші можливі санкції Вам не страшні і Ви можете сміливо ризикнути та перевірити чи дійсно ТЦК буде здатне відмодерувати усіх військовозобов"язаних та засипати виконавчі служби постановами про штрафи.

    Оскільки усі ці речі мають сумнівну законність та суперечать Конституції України, то усі штрафи та інші санкції, які наприймали в ТЦК та СП рано чи пізно будуть скасовані та визнані незаконними.

    З повагою,

    юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Вітаю Вас!

    Закінчується відстрочка від мобілізації нову скоріш за все вже не отримаю що буде по закінченні цієї мене викличуть в тцк?

    За якою підставою Ви раніше мали право на відстрочку від мобілізації? Чому гадаєте, що наразі права на відстрочку у Вас вже не буде? ВЛК в умовах воєнного стану дійсний протягом 1-го року, а тому якщо Ви проходили більше року назад, ТЦК знову має Вас викликати на проходження ВЛК.

    Що стосується виклику до ТЦК, то це можливо лише у випадку вручення Вам повістки. Якщо до цього повістки Ви не отримували, Ви маєте право не з'являтися. Щодо уточнення даних, то Ви можете це зробити і перебувачи за кордоном.

    "...у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    16.7%

    Доброго дня.

    Якщо Ви не матимете права на відстрочку від мобілізації, будете придатним до військової служби за станом здоров'я згідно рішення ВЛК - Вас можуть мобілізувати.

    Іншого не дано.

    • Ігор Клієнт 24 дні тому

      А якщо я закордоном?

      • Богун Сергій Павлович

        Звідти Вас не дістануть


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України