Задайте питання юристу

837 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 травня 2024, питання №109592 400₴

Відстрочка від мобілізація, якщо є неповнолітня дитина, а дружина на ТОТ

Чи маю я право на відстрочку від мобілізації, якщо дружина поїхала на ТОТ (доглядає за своїми батьками), а наша неповнолітня дитина знаходиться зі мною? Якщо так, які документи для цього потрібні?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    Ви не матимете право на відстрочку.

    Законодавство про мобілізацію такої підстави не передбачає.

    Турчин Ярослав Олександрович
    16.8%

    ВІТАЮ ВАС, АНДРІЙ!

    Ні. Знаходження дружини на ТОТ не є підставою для відстрочки.

    Хіба що Ви визнаєте її безвісти зниклою через суд. Адже формально Ви дійсно не можете бути впевнені, що вона жива, залишившись на ТОТ.

    Я Вам кажу не про фактичний стан речей, а про формальну сторону.

    А просто повідомивши, що дружина на ТОТ, то вас просто посміються в обличчя в ТЦК.

    А то й взагалі поставлять галочку, що схильний до здачі в полон, бо дружина на ТОТ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Андрію!

    За таких умов Ви не матимете право на відстрочку. Для того Вам потрібно у судовому порядку встановлювати факт самостійного виховання дитини, що станом на зараз не є легкою справою, оскільки при тому прийдеться довести, що Ваша дружина не приймає жодної участі у житті дитини.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    4) жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    свідоцтво про народження дитини (дітей) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів:

    свідоцтво про смерть одного з батьків або рішення суду про оголошення одного із батьків померлим,

    або рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав,

    або рішення суду про визнання одного із батьків безвісти відсутнім,

    або вирок суду, за яким особа відбуває покарання у місцях позбавлення волі,

    або документи, які підтверджують, що особа самостійно виховує та утримує дитину (рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України)

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Чи маю я право на відстрочку від мобілізації, якщо дружина поїхала на ТОТ (доглядає за своїми батьками), а наша неповнолітня дитина знаходиться зі мною? Якщо так, які документи для цього потрібні?

    Ваша ситуація є кричущою, але Закон не регулює таких випадків, відповідно - юридично Ви підлягаєте мобілізації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    4) жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

    Вам потрібно терміново спробувати подати заяву до суду про встановлення юридичного факту самостійного виховання та утримання дитини. Якщо мати дитини на ТОТ, шанси на задоволення такої заяви є. Тільки за таких умов Ви зможете претендувати на відстрочку від мобілізації.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня, . враховуючи ваших підстави ви можете отримати відстрочку у разі наявності рішення суду про самостійне виховання дитини. Підстава для відстрочки звучить так.

    жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої (таких) дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України

    Ось судова практика з цього приводу

    https://opendatabot.ua/court/115735618-f48baefb87c...

    Дерій Владислав Олегович
    16.3%

    Доброго дня!

    На жаль, за Ваших умов Ви не матимете права на відстрочку, адже у Вас не буде доказів самостійного виховання дитини.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" :

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України".

    Підтвердженням цієї підстави для відстрочки є доведення, що мати не здійснює виховання дитини за певними обставинами.

    Такими обставинами є:

    • позбавлення батьківських прав матері за рішенням суду
    • смерть матері / визнання безвісно зниклою або визнання загиблою за рішенням суду
    • відбування покарання у місця позбавлення волі
    • рішення суду про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини(самоусунення матері від виховання) https://reyestr.court.gov.ua/Review/114323812

    Отже, Ви матимете право на відстрочку, якщо встановите факт самостійного виховання дитини або позбавите матір батьківських прав, або визнаєте матір безвісти відсутньою.

    Позбавлення батьківських прав досить довгий процес та має певні наслідки, тому спочатку потрібно спробувати у судовому порядку визнати самостійне виховання дитини.

    У постанові від 13.06.2018 за результатами розгляду справи №822/2446/17 Верховним Судом викладено позицію про те, що розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з позивачем, що передбачає обов`язок батька щодо утримання та виховання дитини, не доводять факт відсутності участі матері у вихованні дитини.

    Вагомим документом що підтверджує факт самостійного виховання - є рішення суду про встановлення юридичного факту, а саме здійснення самостійного виховання та утримання дитини.

    Ознайомтесь з рішенням суду по Вашому питанню https://reyestr.court.gov.ua/Review/111453168

    Якщо мати виїхала на ТОТ - шансів отримати позитивне рішення суду більше. Також Вам потрібно буде звернутися до органу опіки та піклування, щоб вони зафіксували відсутність матері у виховному процесі, також потрібно мати докази того, що дружина перетнула кордон, не проживає за зареєстрованим місцем проживання, Вам потрібно отримати довідку про те, що дитина знаходиться на Вашому утриманні утриманні, розлучитися та визнати місце проживання дитини разом з Вами. Сам судовий процес може зайняти досить тривалий час.

    Ще один варіант отримати відстрочку - в судовому порядку визнати дружину безвісти відсутньою/зниклою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, АНДРІЙ!

    Ні. Знаходження дружини на ТОТ не є підставою для відстрочки.

    Хіба що Ви визнаєте її безвісти зниклою через суд. Адже формально Ви дійсно не можете бути впевнені, що вона жива, залишившись на ТОТ.

    Я Вам кажу не про фактичний стан речей, а про формальну сторону.

    А просто повідомивши, що дружина на ТОТ, то вас просто посміються в обличчя в ТЦК.

    А то й взагалі поставлять галочку, що схильний до здачі в полон, бо дружина на ТОТ.

    ПЕРЕЛІК документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (затверджено Постановою КМУ від 16.03.2024 р. № 560)

    4) жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої (таких) дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України

    свідоцтво про народження дитини (дітей) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та один із документів:

    свідоцтво про смерть одного з батьків або рішення суду про оголошення одного із батьків померлим, або рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав, або рішення суду про визнання одного із батьків безвісти відсутнім, або вирок суду, за яким особа відбуває покарання у місцях позбавлення волі, або документи, які підтверджують, що особа самостійно виховує та утримує дитину (рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України).

    Тобто для Вас єдиний варіант - визнання дружини безвісти зниклою. Їй на ТОТ в принципі на це всеодно, бо вона 100 % вже отримала паспорт громадянки РФ, адже без цього документу ніхто нікому на ТОТ проживати не дозволяє.

    А просто сам факт, що дружина десь там на ТОТ, на жаль, для ТЦк і держави Україна значення не має.

    З повагою та розумінням,

    юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    За таких умов право на відстрочку Ви не матимете.

    До категорії осіб, які мають право на відстрочку відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” Ви не належите.

    Ви б мали на це право у разі надання свідоцтва про народження дитини (дітей) із зазначенням батьківства військовозобов’язаного та одного із документів: свідоцтво про смерть одного з батьків або рішення суду про оголошення одного із батьків померлим, або рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав, або рішення суду про визнання одного із батьків безвісти відсутнім, або вирок суду, за яким особа відбуває покарання у місцях позбавлення волі, або документи, які підтверджують, що особа самостійно виховує та утримує дитину (рішення суду про встановлення факту самостійного виховання дитини або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України