Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 сентября 2024, вопрос №120070 350₴

Бронежилет після висновку ВЛК за статею 64Б

Чи маю я право бути звільнений повністю від носіння бронежилету, якщо я пройшов влк й отримав статтю 64б Але в висновку влк нема розʼяснення щодо моїх обмежешь.
Сам скаржусь на постійні болі в спині навіть без носіння бронежилету.

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Євгене!

    Чи маю я право бути звільнений повністю від носіння бронежилету, якщо я пройшов влк й отримав статтю 64б Але в висновку влк нема розʼяснення щодо моїх обмежешь.Сам скаржусь на постійні болі в спині навіть без носіння бронежилету.

    Почнемо з того, що Ви визнані придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони. Це вже передбачає суттєві обмеження, зокрема Ви маєте право НЕ проходити військову службу в бойових бригадах, ДШВ і так далі.

    Яку посаду Ви обіймаєте зараз?

    Справа в тому, що питання носіння бронежилету для "обмежено" придатних чинним законодавством не врегульовано. Більше схиляюся до того, що навіть з такою статтею та обмеженнями від носіння бронежилету буде складно відмовитися. Можливо треба підшукати таку посаду, яка цього не передбачає або передбачає доволі обмежену кількість разів. Це все залежить від Вас та командування військової частини.

    Якщо Ви проходите службу у зоні бойових дій або зоні, наближеній до бойової, все ж носіння бронежилету є обов'язковим.

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НОСІННЯ БРОНЕЖИЛЕТУ НЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТУПІНЮ ПРИДАТНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваоборони України20.11.2017 № 606(у редакції наказу Міністерстваоборони Українивід 30 червня 2020 року № 238)

    "Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1502-17#Text

    I. Загальні положення

    1. Ці Правила визначають порядок носіння військової форми одягу відповідно до наказу Міністерства оборони України від 18 липня 2017 року № 370 "Про затвердження Зразків військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців та ліцеїстів військових ліцеїв", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 серпня 2017 року за № 1047/30915 (далі - наказ "Про затвердження Зразків"), військовослужбовцями Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту (далі - військовослужбовці) та ліцеїстами військових ліцеїв (далі - ліцеїсти).

    4. Встановлено такі види військової форми одягу:

    польова (службова морська);

    5. Військова форма одягу призначена для носіння:

    5) польова (службова морська) - під час виконання бойових (навчально-бойових) завдань, проведення навчань, маневрів, навчальних занять (польових або на військовій техніці), на бойових чергуваннях (чергуваннях) та вахті під час несення служби у добовому наряді (зі зброєю), у період ліквідації аварій та катастроф, надзвичайних ситуацій;

    7. Форма одягу оголошується на період конкретних заходів командиром військової частини або старшим начальником відповідно до вимог цих Правил з урахуванням особливостей виконання службових завдань.

    11. Військовослужбовці носять форму одягу відповідно до виду, окремого роду військ (сил) ЗСУ, встановлену для військової частини, де вони проходять військову службу, військового звання, а також залежно від завдання, що виконується, відповідно до пункту 5 цього розділу.

    5. Спорядження і зброя

    Польове спорядження кожен військовослужбовець носить (розміщує) в індивідуальному порядку.

    ххх

    Військова служба пов'язана з досить великою ймовірністю появи після демобілізації різних дегенеративних захворювань органів руху, в першу чергу через фізичні навантаження. 30% відхилень, виявлених під час скринінгових обстежень у літніх військовослужбовців, належать до категорії захворювань хребта та суглобів.

    Сьогодні бронежилети різних класів забезпечують захист від куль пістолетів і автоматів по всій поверхні захисного спорядження, а також від бронебійних набоїв карабінів, автоматів, гвинтівок і кулеметів. Засоби особистого захисту, загальна вага яких може досягати 10–20 кг, впливає на бойову активність солдата в бою. Згодом такі навантаження призводять до проблем зі здоров’ям.

    В Україні немає чітких інструкцій щодо ваги броні та допустимого строку її носіння, тому можна орієнтуватись на загальні рекомендації. Вони стосуються фізично витривалих чоловіків, які носять жилети при температурі від -22 до +18 градусів та відносній вологості 60%:

    • дo З кг — 24 години максимально;
    • З–7 кг — 12 годин;
    • 7–9 кг — 9 годин;
    • 9–12 кг — 5 годин;
    • 12–16 кг — 2 години;
    • 16–2З кг — 1 година.

    Якщо температура та вологість вищі, цей час буде меншим. Після закінчення терміну безперервного носіння рекомендується зняти жилет та відпочити. Якщо цього не зробити, втома суттєво знизить швидкість та рухливість, що може стати критичним у зоні бойових дій.

    ххх

    Засоби індивідуального захисту «Бронежилет модульний» та «Шолом бойовий балістичний», які входять до переліку предметів бойового обмундирування та екіпірування військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту (бойовий єдиний комплект (БЄК) повинні відповідати вимогам державних та військових стандартів: ДСТУ 8782:2018 "Засоби індивідуального захисту. Бронежилети. Класифікація. Загальні технічні умови", ВСТ 01.301.010 – 2015 (01), ВСТ 01.301.003 – 2020, ВСТ 01.301.007, ДСТУ 8835:2019 "Засоби індивідуального захисту. Шоломи кулезахисні. Класифікація. Загальні технічні умови".

    Є Інструкція про порядок носіння бронежилетів (Наказ ГШ 327 від 25.08.2015 р.), але його у відкритому доступі немає.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA