Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 09 мая 2024, вопрос №108252 550₴

Сплата податків українського ФОП в Німеччині

На початку 2022 року довелося закрити український ФОП через війну. Після переїзду до Німеччини отримав 24 параграф і став на jobcenter. Коли жив в Україні, то мав український ФОП і жив тільки на ці кошти. Після переїзду довелося чекати пів року на відновлення своєї діяльності(розробник програмного забезпечення). Зараз маю можливість відновити діяльність, але не знаю які варіанти є для оформлення. Чи є варіант відновити український ФОП і сплачувати податки тільки в Україну, або є тільки варіант відкривати діяльність в Німеччині? Якщо в Німеччині, то яка форма потрібна для програміста або smm менеджера?

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович
    27.3%

    Доброго дня.

    Все залежить від Вашого резиденства.

    Згідно з пп. 291.5.7 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп фізичні та юридичні особи — нерезиденти. Водночас нерезиденти — це фізособи, які не є резидентами України (пп. “в” пп. 14.1.122 ПКУ).

    Таким чином, ФОП-єдинник, який ухвалив рішення про набуття статусу резидента країни перебування (іноземної держави), не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

    Підпунктом 163.2.2 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування нерезидента є доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

    Відповідно до пп. 170.10.1 ПКУ доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів.

    Отже, дохід, отриманий фізособою-нерезидентом з джерела його походження в Україні, обкладається податком на доходи за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами р. IV Кодексу для нерезидентів), а також з урахуванням положень міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.

    • Віталій Клиент 10 дней назад

      Дуже дякую. А можете тоді пояснити с приводу резиденства? воно ж не автоматично набувається? І наприклад які форми ФОП можна обрати в Україні щоб сплачувати податки саме туди?

      • Богун Сергій Павлович

        Згідно Угоди між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на дохід і майно. Згідно з нею резидентом договірної держави є особа, яка за законодавством цієї держави підлягає оподаткуванню в ній на підставі певних географічних критеріїв (місця проживання, постійного місця перебування, місця розташування керівного органу тощо). Ці критерії можуть створити ситуацію, коли особа буде вважатися резидентом у кожній з договірних держав. Потенційна можливість такого становища передбачена вже самою Угодою (ч. 2 ст. 4). Справді, з одного боку, український біженець вважається резидентом України в силу п. 14.1.213 підп. “в”) ПК, оскільки має місце проживання в Україні в розумінні ч. 1, ч. 30 ЦК. З іншого боку, особа, яка має в Німеччині місце проживання (Wohnsitz) або в основному проживає в Німеччині зобов’язана сплачувати в Німеччині податки в силу § 1 Abs. 1 EstG. Щоб вирішити таку суперечність, Угода оперує терміном “постійне житло” (ständige Wohnstätte). Особа вважатиметься в такому випадку резидентом тієї держави, де вона має згадуване «постійне житло».

        За німецькими уявленнями житло є «постійним», якщо воно може використовуватися безперервно завдяки тривалому правовому становищу і фактично використовується регулярно. При цьому, з одного боку, ні постійне фізичне проживання, ні мінімальний рівень користування не є передумовою для визначення житла як «постійного»; з іншого боку, центр життєвих інтересів відповідного платника податків не обов’язково повинен перебувати в «постійному житлі» (визначення згідно з позицією Вищого федерального суду Німеччини з податкових та митних справ).

        Поняття «постійного житла» ПК України не містить, а оперує лише терміном “постійне місце проживання”, не даючи йому визначення. А ЦК України дає визначення лише поняттю «житло» (ст. 379) та поняттю «місце проживання» (ст. 30). Житлом особи є житлові приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них. А місцем проживання особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

        Центр життєвих інтересів розділено, так би мовити, розпорошено. У такому випадку, згідно підп. “б” ч. 2 ст. 4 Угоди, особа буде вважатися резидентом тієї держави, де вона в основному проживає (нім. – там, де її gewöhnlicher Aufenthalt). «Звичайне місце проживання» (gewöhnlicher Aufenthalt) у ФРН означає, що особа перебуває в Німеччині за певних обставин, які вказують на те, що вона перебуває там не лише тимчасово.

      • Богун Сергій Павлович

        Українське законодавство дозволяє своїм громадянам самостійно визначити основне місце проживання на території України та залишитися податковим резидентом України. Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому ПК, або її реєстрація як самозайнятої особи.

        Якщо особа зареєстрована як ФОП в Україні, вона може бути резидентом і в іншій країні, зокрема, зі спливом 183 днів постійного перебування.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13.6%

    Доброго дня, Віталію!

    Після подачі заяви про закриття ФОП, Вам було потрібно обов’язково подати ліквідаційний звіт і виплатити останні податкові платежі. Чи зробили Ви відповідні дії?

    Щодо повторного відкриття ФОП, то вибір системи ЄП доступний тільки 1 раз на календарний рік. Таким чином, якщо ви закрили ФОП у 2022 році і подали ліквідаційний звіт, то станом на зараз вже маєте право на відкриття ФОП на спрощеній системі оподакування.

    Відкрити ФОП можливо дистанційно, скориставшись для цього автоматичною реєстрацією ФОП на порталі ДІЯ: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Покрокова інструкція для відкриття ФОП на порталі ДІЯ:

    https://www.youtube.com/watch?v=sFqBqTfbibo

    Фізична особа має сплачувати податки в Україні, якщо підпадає хоча б під один із критеріїв:

    - наявність тісних особистих чи економічних зв'язків (центр життєвих інтересів) в Україні;

    - перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом податкового року;

    - місце постійного проживання в Україні членів сім'ї;

    - місце реєстрації фізособи, як суб'єкта підприємницької діяльності (ФОП).

    Отже, невідповідність цим критеріям дозволяє змінити податковий резидентський статус та розглянути іншу країну як місце сплати податків.

    Якщо Ви перебуваєте в Німеччині, й надалі плануєте проживати там та працювати, то є ризик визнання Вас податковим резидентом Німеччини з покладенням обов’язку щодо сплати податку саме в Німеччині.

    Отримати статус податкового резидента можна фактично в будь-якій державі, для цього не потрібно мати її паспорт і громадянство. Достатньо прожити в країні необхідну кількість днів — для більшості держав йдеться про 183 дні за останній рік (пів року).

    Податкове резидентство автоматично настає після завершення необхідного терміну перебування в країні та дотримання певних умов, наприклад, місця реєстрації, отримання доходу з місцевого джерела тощо (умови можуть бути індивідуальними у різних випадках). У класичному розумінні статус податкового резидента оформити не можна. Щоб отримати формальну довідку про це, варто звертатися до податкових органів відповідної країни, які, своєю чергою, перевіряють, чи відповідає особа статусу податкового резидента.

    Ще одним важливим аспектом є питання уникнення подвійного оподаткування. Україна має підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування більш ніж із 180 країнами світу https://ips.ligazakon.net/document/view/SH00087?u...

    Якщо громадянин України визнається резидентом України, але платив податки в іншій державі - сплачені податки можуть бути зараховані в Україні. Так само і у випадку зі сплатою податків в Україні.

    Отже, податковим резидентом України є фізична особа-підприємець, яка зареєстрована приватним підприємцем в Україні; отримує доходи від здійснення своєї підприємницької діяльності на відкриті рахунки в банківських установах України для ведення підприємницької діяльності; декларує та сплачує податки в Україні.

    При цьому, якщо особа зареєстрована як ФОП в Україні, вона може бути резидентом і в іншій країні, зокрема, зі спливом 183 днів постійного перебування. Тому Ви маєте високу ймовірність отримати статус «подвійного податкового резидента», що створює ризик подвійного оподаткування, коли обидві країни вважають, що мають право оподатковувати весь дохід особи.

    У такому випадку на допомогу можуть прийти вищезгадані угоди про уникнення подвійного оподаткування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    45.5%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВІТАЛІЙ!

    Ви можете дистанційно відкрити ФОП в Україні і працювати з нього.

    Але, існує загроза виникнення факту подвійного резидентства...

    В українців, які виїхали за кордон, може виникнути обов’язок платити податки в державі постійного проживання навіть без зміни громадянства чи отримання будь-якого іншого статусу.

    Відтак може виникнути обов’язок сплачувати там податки навіть з отриманих в Україні доходів, з яких уже сплачені податки до українського бюджету.

    Статус податкового резидента потрібен у разі перебування у певній країні протягом тривалого періоду (у більшості країн ЄС це 6 місяців або понад 183 днів).

    Після отримання статусу податкового резидента, українці за кордоном повинні сплачувати податки до місцевих бюджетів, навіть якщо такі податки вже сплачені в Україні. Це окремий ризик також і для українського бізнесу, який перевіз за кордон весь колектив або його частину. Адже діяльність такого підприємства може сприйматися як створення постійного представництва, отже компанія повинна буде сплачувати додаткові податки тій країні, куди відбулась релокація.

    В той же час, у України з багатьма країнами є угода про уникнення подвійного оподаткування.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/276_001#Text (Текст Угоди за посиланням).

    Угода між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно

    ( Угоду ратифіковано Законом N 449/95-ВР ( 449/95-ВР )

    від 22.11.95 )

    Для розв'язання проблеми подвійного оподаткування Україна 19 серпня 2022 року приєдналась до багатосторонньої угоди про автоматичний обмін податковою інформацією (CRS). У майбутньому українська податкова в автоматичному режимі надсилатиме всю інформацію про українців, які є податковими резидентами інших країн. Але щоб CRS запрацювала в штатному режимі, уряду та Верховній Раді необхідно завершити імплементацію низки документів у цій сфері, на що потрібен звісно деякий час.

    ПРОТЕ, я б рекомендував не зв"язуватися з цим усім, не ставати податковим резидентом іноземної країни, бо потім дуже довго будете з Україною та Німеччиною питання вирішувати. Особливо враховуючи фактор мобілізаційної істерії та фактор різності податків в Українського ФОП і у Німеччині за якими в Німеччині доведеться ДОПЛАЧУВАТИ Вам податки після сплати в Україні, адже у них підприємницька діяльність не настільки пільгова і спрощена + фактор соціальних внесків у пенсійні фонди в Німеччині не заморожено як в Україні.

    Отже, щоб не бути податковим резидентом Німеччини Вам достатньо раз на пів року виїздити на відпочинок з зони шенгену. Якщо що - Великобританія, Болгарія, Румунія, Кіпр - не є зоною Шенгену (Болгарія і Румунія лише морське і авісполучення шенген) і теж підходить у певних випадках)))

    Якщо не брати гроші у Німеччині по тимчасовому захисту (як роблю я), то взагалі не проблема виїздиш коли хочеш - приїздиш теж коли хочеш.. Можна подорожувати і працювати дистанційно, очікуючи поки в країні наведуть лад. Потурбуйтесь про наявність для цього двох закордонних паспортів, які на відміну від країн ЄС в Україні видають без запитань - "А Вам навіщо?" і "Докажіть, що багато подорожуєте".

    Тимчасовий захист дає Вам право до 1 місяця на рік бути не в Німеччині.

    Цього достатньо, щоб перервати 183-денний період і не набути статусу податкового резидента Німеччини.

    Якщо ж захочете гратися в подвійне резидентство та уникнення податків - це вже інша тема.

    В побуті німці називають індивідуальну підприємницьку діяльність - "Selbstständig". Дослівно у нас це "Самозайнята особа".

    Хоча ЄС нас і повчає, але формати ведення податкової звітності в Польші і Німеччині дуже складні. Тож без професійного бухгалтера, який буде вести Ваші справи Вам не впоратися. Навіть я живучи вже більше 3 роки в Німеччині не до кінця все вивчив.

    Плюс не думайте, що у них кумівства та вирішення питань як у нас кажуть менше. Так само багато питань вирішуються по знайомству та "по-свійськи".

    Приватний підприємець "Einzelunternehmer" - найпоширеніша в Німеччині форма ведення бізнесу для підприємців без найманих працівників.

    Розрізняють два типи приватних підприємців "Selbstständig" i "Gewerbetreibende". "Selbstständig" ще також називають "Freibe" - вільні працівники. До якого типу якою підприємець ставиться в кожному конкретному випадку вирішує податкова. Але, як правило, "вільні працівники" (самозайняті особи) - це висококваліфіковані підприємці, які мають вищу освіту і працюють за його напрямом. Наприклад, юристи, адвокати, нотаріуси, лікарі, архітектори, податкові консультанти, програмісти, тощо.

    Однак, маю зазначити, що за практикою в Німеччині, програмісти які пишуть програми, а не займаються репетиторською чи іншою діяльністю - отримують статус "Gewerbetreibende", оскільки ІТ-бізнес вважається високоприбутковим, а не самозайнятістю.

    Хоч і розказують як в Німеччині класно перші два роки підприємницьку діяльність вести і пільги по податкам, я би не рекомендував гратися в ці ігри. Бо якщо перші 2 роки Вас і не будуть чіпати, то потім Ви дізнаєтесь, що в нас в Україні у порівнянні з омріяною Європою ще все навіть дуже добре... особливо до "реформ" і схематозів до 2011 року було.

    Отже, рекомендую українцям до вирішення ситуації в Україні - не набувати зайвого резидентства країн ЄС по можливості. Бо потім його здихатися буде дуже складно. А в Європі податкові гріхи - це злочини гірші за вбивство, власне як і в США. Тому відповідальність набагато серйозніша ніж фінансові санкції Податкової України.

    Так само і з іноземними банківськими картками. Не рекомендую. Українські картки за не таку значну комісію дають змогу отримувати в Європі та здійснювати усі потрібні платежі. І жодних проблем. При цьому український фінмоніторинг - це янголи у порівнянні з фінмоніторинговою системою Центробанку Німеччини (Бундесбанку) та ЄЦБ (Європейського центрального банку).

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.6%

    Вітаю Вас!

    Фізична особа, яка має місце проживання в Україні є її резидентом (пп.14.1.213 (в) п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України).

    Податковий резидент України - це статус, який визначає, чи підпадає фізична особа під оподаткування в Україні згідно з податковим законодавством країни. Якщо дуже спростити, це обов’язок особи сплачувати податки в Україні, подавати податкову звітність (якщо це необхідно).

    Особа, вважається податковим резидентом України, якщо:

    • вона є громадянином України;
    • вона має місце постійного проживання в Україні, незалежно від наявності місця проживання в іноземній державі;
    • має місце постійного проживання як в Україні, так і в іноземній державі, вона вважається резидентом України, якщо має тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні — це означає, що на території України у особи проживає сім’я, особа може бути зареєстрованою як ФОП та/або відкрити свій власний бізнес (відкрити фірму як ТОВ), особа має у власності житло, транспортний засіб, т.д.

    Особа стає податковим резидентом іншої держави автоматично після спливу конкретно визначеного терміну (у багатьох країнах це 6 місяців) проживання (працевлаштування, відкриття власної справи, відкрити індивідуального підприємця - ФОП) в іншій державі. Відтак, особа має сплачувати місцеві податки до бюджету цієї держави.

    Податкове резидентство в кожній країні визначається відповідно до внутрішнього податкового законодавства. Відтак, можна звернутися до місцевої податкової цієї держави із запитом за яких умов особа стає податковим резидентом в цій країні та коли їй потрібно сплачувати податки, скільки та куди.

    Ви маєте право відкрити ФОП, але будь-який отриманий дохід за кордоном українська податкова буде вважати іноземним доходом ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ, тобто, потрібно до 01 травня подати до української податкової Декларацію про майновий стан та доходи, до 01 серпня сплатити наступні податки, а саме: ПДФО - 18% та військовий збір — 1,5% від суми отриманого іноземного доходу за один календарний рік.

    Не зважаючи чи будете ви працювати як фізична особа та/або відкриєте в цій державі ФОП - потрібно буде сплатити місцеві податки до такої держави, а в Україні відзвітуватися за отриманий іноземний дохід. Додатково, сплачувати за українського ФОПа податки та подавати звітність в Україні.

    Але у даній ситуації ми можемо говорити про уникнення подвійного оподаткування.

    Декларування доходів та зарахування податків, сплачених за кордоном, здійснюється також шляхом подачі декларації про майновий стан і доходи. Для підтвердження права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, фізичним особам-резидентам потрібно отримати довідку від державного органу країни, де зазначається сума сплаченого податку та збору, а також об'єкт оподаткування.

    Після цього цю довідку потрібно легалізувати у закордонній дипломатичній установі України саме в цій країні, якщо немає виключень у законодавстві (наприклад, якщо Україна уклала угода про правову допомогу з цією державою на підставі якої додаткове засвідчення документів не потрібне).

    https://visitukraine.today/uk/blog/3736/double-tax...

    Отже:

    1. якщо український ФОП виявляє бажання надалі провадити діяльність як український ФОП перебуваючи в іншій державі є обов’язок сплати податки, подати звітність до української податкової;
    2. якщо відкрили місцевий ФОП, працевлаштувались на роботу в державі перебування є обов’язок сплачувати місцеві податки, а в Україні звітувати за це як за отриманий іноземний дохід фізичної особи;
    3. якщо закрити український ФОП, отриманий дохід в іншій державі буде вважатися як отриманий фізичною особою іноземний дохід в Україні, про який потрібно відзвітуватися в Україні;
    4. якщо особа отримує документ в місцевій податковій про сплату податків в державі перебування та подає до української податкової, це дозволяє зменшити сплату ставки ПДФО, однак, залишається обов’язок сплати військового збору 1,5% від річної суми отриманого доходу в державі перебування.

    https://dou.ua/forums/topic/48166/

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви маєте зареєстроване місце проживання в Україні та не оформляли ПМП за кордоном - Ви вважаєтесь резидентом України. Тому можете спокійно відкрити ФОП та підприємницький рахунок онлайн.

    Проте, перебувають за кордоном вже понад 183 дні іноземний податковий орган може визначити Вас податковим резидентом своєї країни.

    Інформація щодо доходу, який Ви отримуюте на підприємницький рахунок у вітчизняних банках для іноземних податкових органів поки що не доступна. Щоб нарахувати на ці доходи свої податки їм потрібно отримати таку інформацію з України. Проте на цьому напрямку нещодавно відбулися важливі зміни, які можуть ускладнити життя українським підприємцям.

    20 березня 2023 р. Україна ухвалила Закон про автоматичний обмін податковою інформацією. Автоматичний обмін податковою інформацією передбачає, що фінансові установи країн-учасниць CRS збирають інформацію щодо особистих рахунків фізосіб та корпоративних рахунків компаній (КІК), і передають цю інформацію до податкової служби своєї країни.

    Якщо Ви хочете вважатись податковим резиденом лише України, то найпростішим способом не потрапити під податковий контроль іншої країни є переїзд. Наприклад, якщо змінювати країну свого тимчасового перебування кожні пів року, то іноземні податкові органи не зможуть претендувати на стягнення з неї податків.

    Але варіант з переїздами підходить далеко не всім. Відтак, для того, аби відстояти своє українське податкове резидентство потрібно вступати у суперечку з податковими органами приймаючої країни. Для цього можна підготуватися заздалегідь та вже збирати докази наявності центру економічних інтересів в Україні.

    Серед них можуть бути:

    • довідка про сплату податків в Україні;
    • сертифікат податкового резидента України;
    • актуальне місце реєстрації (прописка) в Україні;
    • докази про наявність працюючого ФОПа, зареєстрованого в Україні (документи щодо реєстрації ФОПа та податкові декларації);
    • довідки про наявність актуальних рахунків в українських банках;

    Залежно від приймаючої країни, пакета цих документів може бути достатньо для того, аби не сплачувати податки за підсумками 2023 року. Однак надалі уникати сплати податків у країні свого проживання буде складніше.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України