Як оскаржити кредитну історію про виконання грошових зобов’язань

60f7ba9a8a625.png

З метою врегулювання суспільних відносин, що виникають у сфері збору, оброблення, зберігання, захисту та використання інформації про виконання особами грошових зобов’язань, забезпеченням прав та інтересів суб’єктів кредитної історії прийнято Закон України «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

Як оскаржити кредитну історію?

Займається збором, зберіганням, обробкою і наданням кредитних історій Українське бюро кредитних історій. Інформація передається на добровільній основі і лише за наявності письмової згоди позичальника.

Особисто раджу всім ознайомитись зі своєю кредитною історією, оскільки трапляються випадки, коли люди випадково дізнаються, що відносно них існує боргове зобов'язання.

Що робити, коли дізнались про наявність боргу.

Спершу, треба перевірити на підставі якого правочину (договору) виник цей борг.

Для цього необхідно звернутись до донора інформації (фінансової установи чи колекторів) з проханням надіслати вам паперовий примірник договору споживчого кредитування та надати паперовий примірник розрахунку заборгованості за договором.

Отримавши ці примірники ви можете перевірити, чи дійсно ви укладали (підписували) ці правочини, зверніть увагу на ваші ідентифікаційні дані, які зазначені у цих договорах (контакти, місце проживання та реєстрація, місце роботи).

Якщо ви впевненні, що такого договору ви не укладали і коштів не отримували, раджу скористатись правовою допомогою. Потім звернутись із заявою до поліції та повідомити про шахрайські дії, які вчинені відносно вас із використанням ваших особистих персональних даних. Перед цим необхідно порадитись із адвокатом, щоб уникнути непорозумінь чи неприємностей.

Необхідно повідомити донора інформації (фінансову установу чи колектора) про те, що ви не укладали кредитних договорів і просити скасувати відповідну заборгованість. Нерідко трапляються випадки, коли після службової перевірки відділом безпеки, фінансові установи добровільно скасовують таку заборгованість, але для цього потрібні докази, що ви дійсно не вчиняли дій по отриманню кредиту. Одним із суттєвих доказів є невірність ваших персональних даних (контактів, місця проживання та реєстрації, місця роботи) зазначених в цих договорах.

Також треба пам'ятати, що відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій» інформація для формування кредитної історії надається користувачем до бюро лише в разі наявності письмової згоди юридичної або фізичної особи, яка уклала кредитний правочин з Користувачем.

Відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст.10 Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій» бюро вилучає з кредитної історії: інформацію, яка передбачена п.2 ч.1 ст.7 (відомості про грошове зобов`язання суб`єкта кредитної історії) у разі відсутності кредитного правочину, договору або визнання їх недійсними; всю інформацію, що міститься у кредитній історії, у разі відсутності письмової згоди суб`єкта кредитної історії на збір, зберігання, використання та поширення через бюро інформації про нього.

Якщо ви не давали згоди для формування кредитної історії, ви маєте право звернутись з письмовою заявою до Українського бюро кредитних історій про вилучення цієї інформації із кредитної історії на ваше ім`я.

У випадку відмови можете звернутись до суду. Позитивне рішення по справі буде залежати від того, які докази ви надасте суду.


Автор статьи


Неверчак Євген Борисович

Адвокат, г. Полтава

Возраст: 47 лет 24 года опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 15 Платных консультаций: 1

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

нет отзывов

Комментарии