Яким чином здійснюється збільшення розміру статутного капіталу ТОВ?

Збільшення розміру статутного капіталу Товариства може здійснюватись:

-За рахунок нерозподіленого прибутку Товариства;

-За рахунок додаткових вкладів учасників Товариства

-За рахунок додаткових вкладів третіх осіб.

При збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку Товариства, склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються. Збільшення відбувається шляхом прийняття Загальними зборами Товариства рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку, що оформлюється Протоколом загальних зборів учасників. Здійснення бухгалтерських проводок збільшення розміру статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку. Прийняття рішення Загальними зборами Товариства про затвердження збільшеного статутного капіталу та подача його на реєстрацію державному реєстратору (нотаріусу, що здійснює функції реєстратора).

Збільшення статутного капіталу Товариства за рахунок додаткових вкладів учасників здійснюється через прийняття рішення Загальними зборами учасників про збільшення розміру статутного капіталу в якому визначається коефіцієнт відношення суми збільшення до розміру частки кожного учасника у статутному капіталі на яку збільшується статутний капітал, джерела його формування, строк внесення учасниками додаткових вкладів та запланований розмір статутного капіталу.

Важливим є те, що додаткові вклади можуть вноситись не лише в грошовій формі, але й майном. При цьому законодавство не вимагає здійснення оцінки майна, що вноситься учасником до Статутного капіталу Товариства. Крім того, додаткові вклади можуть вноситися шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог між товариством та учасником та/або третьою особою. Таким чином, учасник, яким наприклад було надано поворотну фінансову допомогу Товариству, або було поставлено якість товари/надано послуги, має можливість здійснити зарахування зустрічних однорідних вимог з Товариством без необхідності внесення безпосередньо грошима свого додаткового вкладу.

Після внесення учасниками додаткових вкладів, Рішенням загальних зборів затверджується розмір фактично внесеного статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів учасників, що оформлюється шляхом підписання Загальними зборами учасників Товариства відповідного протоколу, справжність підписів на якому посвідчується нотаріально та цей протокол подається на реєстрацію Державному реєстратору (нотаріусу, що виконує функції реєстратора) для внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР.

Правильне оформлення процедури збільшення статутного капіталу вимагає фахового підходу та ретельного супроводження процесу на кожному етапі, підготовки текстів документів, правильного заповнення відповідних форм та своєчасної подачі їх на реєстрацію. Тож звертайтесь за супроводженням процесу збільшення розміру статутного капіталу до фахівців.


Автор статьи


Перепьолкіна Юлія Вячеславівна

Адвокат, г. Киев

Возраст: 43 года 5 лет опыта На проекте 1 месяц
Всего консультаций: 107 Платных консультаций: 0

Гражданское право, Семейное право, Недвижимость, Автомобильн...

1 отзыв

Комментарии