Актуально. Банківські кредити. Крадіжка коштів. Шахрайство

Напевно, більшість із нас, сьогодні мають кредитну або дебетну (зарплатну і т. д.) карту, якою користуємося для сплати за товари в магазинах та оплату послуг тощо.

Що робити, якщо коштами із картки фактично скористалися не ви, а невідомі особи, які шахрайським шляхом зняли їх з вашої карти аборозплатилися за товари в магазині чи інтернеті?

Чи повинні ви повертати кошти банку, якщо це були кредитні кошти та хто несе відповідальність за неправомірні дії з банківськими картками?

Алгоритм дій доволі простий:

  1. Якщо ви дізналися про незаконну транзакцію (операцію) по вашій банківській карті, негайно блокуйте її та повідомляйте банк про дану ситуацію.
  2. Негайно подайте заяву до поліції щодо вчинення шахрайський дій невідомими особами. Повинні зареєструвати заяву та відкрити кримінальне провадження протягом 24 годин, видати витяг з ЄРДР -обов’язково. Вас повинні визнати потерпілим по справі.
  3. Написати заяву до банку щодо незаконних операцій по вашій карті та зареєструвати під підпис у відділенні.

З практики, банк буде вимагати сплати коштів та відсотків за кредитною карткою саме вами, оскільки їм нецікаво хто і коли вкрав гроші з вашої картки.

Ви будете нести відповідальність за незаконне викрадення коштів з вашої картки, якщо буде доведено, що ваші дії чи бездіяльність призвели до втрати, незаконного використання ПІНу або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції.

Відповідальність за проведені банківські операції, а також порядок передбачений Постановою «Про затвердження Положення про порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів»від 29.07.2022№ 164

Посилання- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0164500-22/conv#n343

Якщо ви стали жертвою шахраїв, але зробили всі необхідні дії перелічені вище, будьте впевненими, що після повідомлення банку про крадіжку коштів з вашого кредитної картки, фактично ви не несите відповідальності за їх використання, а отже і повернення банку.

Якщо вкрали ваші особисті кошти з картки, то при дотриманні перелічених дій, саме банк буде зобов’язаний повернути вкрадені кошти, навіть якщо реального шахрая не знайдуть в рамках кримінального провадження.

З повагою, адвокат Комаса Олександр Володимирович.


Рейтинг: 4.5 - 4 голосов

Автор статьи


Комаса Александр Владимирович

Адвокат, г. Чернигов

Возраст: 34 года 11 лет опыта На проекте 2 года
Всего консультаций: 123 Платных консультаций: 22

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

2 отзывов

Комментарии