Кредити та служба в армії. Відповіді на всі питання

Доброго дня!

Багатьох військовослужбовців цікавить питання:

Чи потрібно сплачувати проценти за кредит, чи мають право нараховувати відсотки, під час проходження особою служби в армії? Та, що робити у такому випадку?

Відповідаючи на це питання слід зауважити, що раніше ст. 14 п.15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» було передбачено, що всім військовослужбовцям та резервістам у період дії особливого періоду, який і наразі триває, штрафні санкції, пеня, а також проценти за користування кредитом не нараховувалися.

Тобто цією пільгою могли скористатися усі військовослужбовці та військовозобов’язані під час проходження військової служби.

У новій редакції Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» таке право залишили лише для військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період та армійців, які проходять військову службу і є учасниками АТО/ООС.

Вищезазначеною пільгою вже не можуть скористатися строковики та військові, що проходять військову службу, але не виконували завдання на Сході України.

Однак, Рішенням Верховного Суду в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 30.05.2018 року (справа № 521/12726/16-ц) було визнано, що штрафні санкції та проценти за користування кредитом не підлягають стягненню з військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів.

Водночас Національний банк України в своєму листі від 05 листопада 2014 року № 18-112/64483 «Про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час АТО» надав роз’яснення, що для звільнення від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом мобілізовані позичальники повинні надати банку перелік документів, встановлений листом Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142 .

Такими документами є: військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюють службові відмітки, або довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів − витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

ОДНАК, під час розгляду таких справ у судовому порядку не всі суди приймають рішення на користь військовослужбовців з питань звільнення від сплати процентів та штрафних санкцій.

АЛЕ, Рішенням Верховного суду України від 11.12.2019 року (справа № 199/2418/15-ц) було відновлено право військовослужбовця на звільнення від сплати процентів та штрафних санкцій за отриманим кредитом. Колегія суддів у цій справі скасувала рішення апеляційного суду, не погодившись з відмовою військовослужбовцю у звільненні від стягнення процентів, штрафів та пені за кредитом. Верховним Судом не були взяті до уваги обґрунтування апеляційного суду, що від сплати нарахованих штрафів, пені та відсотків за користування кредитом звільняються лише мобілізовані позичальники.

Аналогічну правову позицію з питань звільнення військовослужбовців від сплати процентів, штрафів та пені за кредитами було викладено в постановах Верховного Суду від 21.02.2018 року у справі № 306/1157/15-ц та від 10.01.2019 року в справі № 327/353/16-ц.

Висновки Верховного Суду відповідно до частини 4 статті 263 Цивільного процесуального кодексу України мають бути враховані судами при виборі й застосуванні норм права під час спірних правовідносинах.

Крім того, військовослужбовець якому проценти вже були нраховані, може звернутися до банку з заявою про зарахування вже вирахуваних відсотків в "тіло кредиту" (Сторнування відсотків).

Дуже різна позиція судів щодо даного питання - якщо Ви не військовослужбовець, що підпадає під дію закону у новій редакції, то вирішувати вказане питання можна через суд. Є ПОЗИТИВНА ПРАКТИКА ВИРІШЕННЯ ТАКИХ СПРАВ СУДАМИ - я написав вище. Тут як подивиться суд. Крім того залежить від самого банку.

Подавати заяву до банку про припинення нарахування відсотків з посиланням на вищевказані норми однозначно треба. Після, в залежност від відповіді банку приймати подальше рішення.

Одним словом - раніше були всі військовослужбовці, зараз безумовно лише ті які я написав вище. Всі інші можуть пробувати через суд (позиція судів різна, але шанси досить непогані).

З повагою, Артем Охременко!


Рейтинг: 5 - 2 голосов

Автор статьи


Охременко Артем Вікторович

Юрист, г. Кропивницкий

Возраст: 35 лет 13 лет опыта На проекте 2 года
Всего консультаций: 72 Платных консультаций: 29

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Автомобил...

4 отзывов

Комментарии