​Особа з інвалідністю: відношення до військової служби

У даному пості у форматі питання-відповідь спробую розібрати актуальну станом на сьогодні інформацію про відношення осіб з інвалідністю до військової служби.

Питання: Чи можу мобілізувати особу з інвалідністю (будь-якої групи)?

Відповідь: так, можуть, але лише за її власною згодою (частина друга статті 23 Закону України "Про МПтМ"). Проходити службу така особа має за місцем проживання.

Примусова мобілізація осіб з інвалідністю чинним законодавством заборонена (абзац третій частини першої статті 23 Закону України "Про МПтМ").

Питання: Якщо я маю інвалідністю III групи та хочу оформити відстрочку, як це зробити?

Відповідь: очевидно, що без походу до ТЦК та проходження медичного огляду ВЛК - ніяк. Але до походу наполегливо рекомендую подати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки поштовим зв'язком. У заяві обов'язково вкажіть про своє бажання скористатися законодавчим правом на відстрочку на підставі наявності групи інвалідності.

За потреби готовий надати зразок такої заяви.

Питання: якщо я маю інвалідністю та проходжу військову службу, чи можу я звільнитися на підставі цього?

Відповідь: на жаль, ні. Звільнення можливо лише на підставі висновку ВЛК про визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку. Навіть наявність групи інвалідності та статус обмежено придатного не надає такого права.

Детально розписав даний момент у телеграм-каналі.

Питання: маю інвалідність II групи, але йти до ТЦК оформлювати відстрочку не виникає жодного бажання. Що робити?

Відповідь: перш за все, це Ваше рішення. Якщо, отримавши групу інвалідності, Ви не були виключені з військового обліку за рішення ВЛК - Ви продовжуєте бути військовозобов'язаним. Відповідно на Вас поширюються всі вимоги мобілізаційного законодавства аналогічно особі, яка не має жодного права на відстрочку.

До того ж, в певний час ми можемо дійти до моменту, коли виїзд за кордон буде дозволений виключно за наявності довідки про відстрочку з ТЦК.

Тому моя думка однозначна - проходити ВЛК та оформлювати відстрочки особам з інвалідністю - варто.

Питання: чи залишається право на відстрочку для осіб з інвалідністю в законопроєкті 10449?

Відповідь: так, залишається, при чому для будь-якої групи. На даний момент пройдено лише перше читання але гадаю, що змін до даної норми друге читання не привнесе.

Цікавою є тільки норма щодо:

"громадяни України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року підлягають переогляду на придатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період"

Шановні підписники! Прошу, наведіть власні думки щодо вищезазначеного абзацу, а потім я проведу розбір його розбір з власного бачення.

Питання: чи мають особи з інвалідністю право на перетин кордону?

Відповідь: так, мають таке право. При чому для перетинання кордону достатньо мати лише відповідне посвідчення. Втім, інколи прикордонники можуть вимагати відстрочку з ТЦК та СП або висновок ВЛК про виключення з обліку за станом здоров'я. Саме тому і раджу по можливості відвідувати ТЦК.

Важливо! Питання виїзду за кордон законопроєкт 10449 ніяким чином не регулює. Це повноваження КМУ, для цього є постанова КМУ № 57.

Рейтинг: 4.4 - 37 голосов

Автор статьи


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, г. Чернигов

Возраст: 6 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 18059 Платных консультаций: 3106

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

587 отзывов

Комментарии