Отримання одноразової допомоги у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом)

Нормативна база:

  1. ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".
  2. ЗУ "Про правовий режим воєнного стану".
  3. ЗУ від 29 липня 2022 року № 2489-IX "Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги".
  4. Постанова КМУ від 25.12.2013 №975 “Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві” https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/975-2013-%D0%B....
  5. Постанова КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%B....

Перш за все варто зазначити, що виплата допомоги здійснюється на підставі наказів: командирів (начальників) військових частин (військових навчальних закладів, установ, організацій).

А саме:

  • особовому складу військової частини;
  • керівнику вищого органу військового управління – командирам (начальникам) військових частин.

Зазначені накази за минулий місяць мають бути видані до 5 числа поточного місяця на підставі рапортів командирів підрозділів.

Підставою для видачі наказу є довідка про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва), в якій має бути зазначено:

  • військове звання, прізвище, ім’я, по батькові, рік народження військовослужбовця, який отримав поранення (контузію, травму, каліцтво), пов’язаного із захистом Батьківщини;
  • інформацію про поранення (контузію, травму, каліцтво) (дату отримання, вид, характер і локацію поранення (контузії, травми, каліцтва)), яка вносяться на підставі медичного висновку спеціаліста;
  • обставини, за яких було отримано поранення (контузію, травму, каліцтво) під час захисту Батьківщини, із зазначенням бойових (спеціальних) завдань, які виконував військовослужбовець під час отримання ним травм (поранення, контузії, каліцтва).
Наказом передбачений перелік випадків, відповідно до яких відомості не включаються до наказів про виплату винагороди перелік, яких зазначений у п. 19 Постанови Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

Перелік документів для отримання допомоги визначений у п. 11 Порядку, затвердженого постановою КМ України від 25.12.2013 №975, та зазначає, що необхідно подати:

  • заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
  • завірену копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв'язку інвалідності чи втрати працездатності.

До заяви додаються копії:

  1. Постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання.
  2. Документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження.
  3. Документа (відповідних сторінок за наявності), що посвідчує особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи і про реєстрацію місця проживання (за наявності).
  4. Документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою).

У разі наявності рішення суду, яке набрало законної сили, з питань призначення та виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовець, військовозобов’язаний та резервіст, або особа, звільнена з військової служби, якому (якій) виплачується одноразова грошова допомога у разі настання інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, подає уповноваженому органові документи, копії документів, зазначені в абзацах другому - восьмому цього пункту, та копію відповідного рішення суду.

Зазначені документи надаються до уповноваженого органу:

  • або за місцем проходження служби, тобто – до відповідного командира (начальника) військового формування;
  • або до уповноваженого структурного підрозділу ЗСУ, НГУ чи іншого військового формування (залежно від місця проходження служби), на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.

Керівник уповноваженого органу подає у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів розпорядникові бюджетних коштів висновок з долученими документами щодо виплати одноразової грошової допомоги.

Розпорядник бюджетних коштів у місячний строк після надходження всіх зазначених документів приймає рішення про призначення одноразової грошової допомоги або про відмову в її призначенні, або про повернення документів на доопрацювання (у разі, коли документи подано не в повному обсязі, потребують уточнення чи подано не за належністю) і надсилає зазначене рішення разом з документами уповноваженому органу для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, а в разі відмови чи повернення документів на доопрацювання - для письмового повідомлення заявника з обґрунтуванням мотивів відмови чи повернення документів на доопрацювання.


Рейтинг: 5 - 2 голосов

Автор статьи


Пуха Наталія ТендерОк

Адвокат, г. Ровно

Возраст: На проекте 4 года
Всего консультаций: 1841 Платных консультаций: 963

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

14 отзывов

Комментарии