РЕКОМЕНДАЦІЇ, ЩО НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ, КОЛИ ВАШЕ ПІДПРИЄМСТВО ПОТРАПИЛО В РИЗИКОВІ:

Хто такий ризиковий платник, як це дізнатись та чим це загрожує детально можна дізнатися ознайомившись зі змістом постанови КМУ від 11.12.2019 р. №1165 (критерії визначені в додатку 1) Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі Порядок).

Коротко та зрозуміло вкажу, що якщо ви отримали “статус ризиковий” очікуйте, що ваші податкові накладні/розрахунки коригування блокуватимуть.

У абз. 7 п. 6 Порядку зазначено, що комісія регіонального рівня розглядає питання виключення платника податку з переліку «ризикових» платників податку в разі: виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, і/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Отож, отримавши повідомлення у своєму електронному кабінеті рекомендуємо зробити наступні кроки:

Етап перший:

1. Проаналізувати, які показника фінансово господарської діяльності, співпраця з якими контрагентами, призвела до отримання зазначеного статусу.

2. Зробити та подати форму 20-ОПП (код форми — J1312002) інформацію про наявні фонди можна перевірити в Електронному кабінеті. У формі 20-ОПП подаються данні не тільки по власним об’єктам, а також по орендованим.

3. Підготувати пояснення щодо фінансово-господарської діяльності. Податківці радить скористатися підходом «звідки, хто, де, кому»: звідки отримано товар (послугу), сировину (тобто відносини з постачальниками), хто безпосередньо задіяний у господарській діяльності (тобто наявність трудових ресурсів та підрядників); де здійснюється господарська діяльність (тобто наявність виробничих ресурсів, обладнання, приміщень (інформація має бути споріднена із зазначеною у 20-ОПП); кому реалізовано товар/послугу (тобто відносини з покупцями).

4. Відсканувати документи, що підтверджують можливість здійснювати фінансово-господарську діяльність ( PDF-формат об'ємом не більше 2 МБ).

5. Зробити скановані копії звіту1-ДФ.

6. Надіслали пояснення та скановані копії документів до податкової в електронному вигляді (код форми — J1314901).

Етап другий (необов'язковий, але може бути досить ефективним):

Скористайтесь допомогою Ради бізнес-омбудсмена https://boi.org.ua.

Етап третій:

Отримали відмову, проаналізуйте підставу відмови і спробуйте подати скаргу саме у ДПС на рішення про відповідність платників ПДВ критеріям ризиковості. Постанова КМУ №1165 не передбачає можливість такого оскарження, але ст.56 ПКУ передбачає право на оскарження будь-якого рішення контролючого органу.

Етап четвертий:

Викладаєте всі важливі аргументи та підкріпляйте їх підтверджуючими документами, сплачуйте судовий збір та розпочинаємо процедуру адміноскарження.


Рейтинг: 5 - 1 голосов

Автор статьи


Пуха Наталія ТендерОк

Адвокат, г. Ровно

Возраст: На проекте 4 года
Всего консультаций: 1841 Платных консультаций: 963

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

14 отзывов

Комментарии