Розблокування податкових накладних

Останнім часом почастішали випадки зупинення реєстрації податкових накладних. Чи може підприємство самостійно підготувати та подати до контролюючого органу пояснення та додані до нього первинні документи для реєстрації податкової накладної?

Так, підприємство може самостійно підготувати та подати контролюючому органу первинні документи разом з поясненням, проте важливим є повнота та коректність зібраних документів, адже вони будуть основною для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної. Тому пакет документів до пояснення має бути ретельно підготовленим не лише бухгалтером, але й фахівцем в галузі права (юристом, адвокатом), що є запорукою високої вірогідності реєстрації податкової накладної без звернення до суду. Пояснення для контролюючого органу також має бути написане логічно, зрозуміло з описом змісту господарської діяльності підприємства та змісту господарської операції за якою була зупинена реєстрація податкової накладної, з посиланням на первинні документи, що до нього додаються, а також на норми чинного податкового законодавства.

Крім того, у випадку відмови контролюючим органом в реєстрації податкової накладної, в майбутньому, пояснення та подані разом з ним документи стануть основою для майбутньої позовної заяви щодо визнання незаконним та скасування Рішення про відмову в реєстрації податкової накладної. Те саме стосується підготовки скарги на Рішення про відмову в реєстрації податкової накладної та документів до неї. Матеріали скарги також будуть долучені до матеріалів адміністративного позову щодо оскарження рішення контролюючого органу.

Чим більш повно будуть зібрані документи та обґрунтовано буде складено пояснення на реєстрацію податкової накладної та скарга на рішення про відмову в реєстрації податкової накладної, тим більш вірогідним буде позитивне рішення суду за результатом розгляду справи. Тому, раджу звертатись за допомогою при підготовці пояснення, скарги на рішення контролюючого органу та підбору документів до них, до адвоката.


Автор статті


Перепьолкіна Юлія Вячеславівна

Адвокат, м. Київ

Вік: 43 роки 6 років досвіду На проекті 2 місяця
Всього консультацій: 110 Платних консультацій: 0

Цивільне право, Сімейне право, Нерухомість, Автомобільне пра...

1 відгук

Коментарі