Що робити якщо Ви придбали викрадену річ. Відповіді на всі питання

Придбання викраденої речі дуже розповсюджене явище.

У цій статті я дам відповіді на питання:

  • Що робити якщо Ви придбали викрадену річ?
  • Що робити якщо працівники поліції або власник вимагають повернення вказаної речі?
  • Чи маєте Ви право на компенсацію за викрадену річ (повернення її вартості?)

Що Вам необхідно зробити:

1. Необхідно мати документ, що підтверджує офіційне придбання вказаної речі (квитанція, чек, довідка тощо).

  • Якщо у Вас немає документу, що підтверджує придбання речі необхідно звернутися до продавця для отримання копії квитанції про придбання або довідки про придбання Вами у них вказаної речі.
  • Якщо знадобиться направити до продавця відповідний офіційний лист.

2. Необхідно знати:

  • Ви добросовісний набувач речі (фактично новий законний власник) - Ви здобули права на цю річ як власник, так як Ви отримали її у встановленому законом порядку - купили (фактично уклали договір купівлі-продажу).
  • Компенсацію за річ Ви отримаєте ЛИШЕ У ВИПАДКУ ВИЛУЧЕННЯ У ВАС ВКАЗАНОЇ РЕЧІ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ. (стаття 661 Цивільного Кодексу України).І ТІЛЬКИ ТАК У ІНШИХ ВИПАДКАХ ВИ НЕ ОТРИМАЄТЕ КОМПЕНСАЦІЮ.
  • Витребування вказаної речі може відбуватися двома способами – в рамках цивільного законодавства (через позов до суду) в рамках кримінального-процесуального (через заяву до органів поліції).

Законодавче підґрунтя щодо володіння річчю:

  • Стаття 330 Цивільного Кодексу України - Набуття добросовісним набувачем права власності на майно, відчужене особою, яка не мала на це права

1. Якщо майно відчужене особою, яка не мала на це права, добросовісний набувач набуває право власності на нього, якщо відповідно до статті 388 цього Кодексу майно не може бути витребуване у нього.

  • Стаття 388. Право власника на витребування майна від добросовісного набувача

1. Якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно:

1) було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння;

2) було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння;

3) вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

2. Майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

3. Якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

  • Стаття 660. Обов'язки покупця і продавця у разі пред'явлення третьою особою позову про витребування товару

1. Якщо третя особа на підставах, що виникли до продажу товару, пред'явить до покупця позов про витребування товару, покупець повинен повідомити про це продавця та подати клопотання про залучення його до участі у справі. Продавець повинен вступити у справу на стороні покупця.

2. Якщо покупець не повідомив продавця про пред'явлення третьою особою позову про витребування товару та не подав клопотання про залучення продавця до участі у справі, продавець не відповідає перед покупцем, якщо продавець доведе, що, взявши участь у справі, він міг би відвернути відібрання проданого товару у покупця.

3. Якщо продавець був залучений до участі у справі, але ухилився від участі в її розгляді, він не має права доводити неправильність ведення справи покупцем.

  • Стаття 661. Відповідальність продавця у разі відсудження товару у покупця

1. У разі вилучення за рішенням суду товару у покупця на користь третьої особи на підставах, що виникли до продажу товару, продавець має відшкодувати покупцеві завдані йому збитки, якщо покупець не знав або не міг знати про наявність цих підстав.

2. Правочин щодо звільнення продавця від відповідальності або щодо її обмеження у разі витребування товару у покупця третьою особою є нікчемним.

І. Дії у разі витребування речі в рамках цивільного законодавства:

1. Як вказано у цих статтях майно може бути витребувано у Вас -

ВИТРЕБУАННЯ МАЙНА ВІДБУВАЄТЬСЯ У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ (Цивільний кодекс). ЗА РІШЕННЯМ СУДУ.

2. Власник подає до суду позов для витребування майна з чужого володіння.

3. Отримавши повістку про виклик до суду, Ви, відповідно до ст. 660 Цивільного кодексу України повідомляєте продавця про це та подаєте до суду клопотання про залучення продавця до участі у справі.

4. Якщо Ви цього не зробите втратите право на компенсацію за річ.

5. Після вчинення всих цих дій, у відповідності до ст. 661 ЦК України, у разі вилучення у Вас речі - продаваць зобовязаний відшкодувати Вам збитки - вартість придбання товару.

Добровільно Ви не зобовязані повертати власнику вказану річ, так як Ви добросовісний набувач та це майно на законних підставах належить Вам.

ІІ. Дії у разі витребування речі в рамках Кримінального-процесуального законодавства:

А) У Вас можуть попросити добровільно віддати цю річ поліцейським.

Ваші дії:

  • Добровільно Ви не зобовязані повертати власнику вказану річ чи передавати її поліції, так як Ви добросовісний набувач та це майно на законних підставах належить Вам.
  • При цьому необхідно повідомити, що Ви передасте поліції майно лише за рішенням суду в рамках кримінального провадження - Ухвала про тимчаосовий доступ до речей і документів.

ЩОБ ВОНИ НЕ РОЗКАЗУВАЛИ ЗАБРАТИ У ВАС МАЙНО МОЖУТЬ ЛИШЕ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ.

Б) Якщо слідчий органів поліції вилучить у Вас телефон на підставі рішення суду - ухвала про тимчаосовий доступ до речей і документів.

Ваші дії:

  • Ви звертаєтесь до продавця з листом про компенсацію вартості товару у звязку з його вилученням на підставі рішення суду - у відповідності до ст. 661 ЦК України, у разі вилучення у Вас речі - продаваць зобовязаний відшкодувати Вам збитки - вартість придбання товару.

ГОЛОВНЕ ЗРОЗУМІТИ, ЩО ПОВЕРНУТИ ВИТРАЧЕНІ ГРОШОВІ КОШТИ ВИ МОЖЕТЕ ЛИШЕ У РАЗІ ВИЛУЧЕННЯ РЕЧІ У ВАС ЗА РІШЕННЯМ СУДУ.

В обох випадках (Цивільне чи Кримінальне-процесуальне законодавство): ВЛАСНИК чи ПРАЦІВНИКИ ПОЛІЦІЇ мають право вилучити у Вас річ ЛИШЕ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ.

У разі виникнення додаткових питань звертайтесь.

З повагою Охременко Артем!


Рейтинг: 4.8 - 13 голосов

Автор статьи


Охременко Артем Вікторович

Юрист, г. Кропивницкий

Возраст: 35 лет 13 лет опыта На проекте 2 года
Всего консультаций: 72 Платных консультаций: 29

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Автомобил...

4 отзывов

Комментарии