Щодо перевірки поліцейськими військово-облікових документів

Незважаючи на те, що практикуємо переважно у сфері приватного та кримінального права, ми не оставили без уваги нещодавно прийнятий, підписаний та оприлюднений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (далі Закон № 3633-IX).

Проаналізувати в цілому весь Закон № 3633-IX досить важко, але, на наш погляд, можна поставити на обговорення деякі питання, які нам здаються спірними або цікавими.

Так, Законом №3633-IX внесені зміни, зокрема, до ч.6 ст.22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та ч.4 ст.20 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якими передбачено, що:

  • у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або у період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.
Відтак, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані за вимогою, зокрема, поліцейського, пред’являти військово-обліковий документ.

Тут варто нагадати, що в силу приписів ст.19 Конституції України поліцейський зобов’язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

А, відтак, приходимо до висновку про те, що поліцейський має право заявити вимогу про пред’явлення йому військово-облікового документу не будь-коли та будь-якому чоловіку у віці від 18 до 60 років на власний розсуд, виходячи з власних міркувань, а виключно на підставі та у випадках, які передбачені законами України.

У зв’язку з чим, на нашу думку, актуальним є питання щодо визначення переліку законодавчо встановлених підстав реалізації поліцейськими права заявити вимогу про надання йому для перевірки військово-облікових документів, оскільки вимога про пред’явлення таких документів за відсутності на то законних підстав буде вважатися безпідставною, а, відтак, незаконною.

Щодо законодавчо визначених підстав вимагати військово-облікові документи, слід звернути увагу на наступне.

Так, Законом №3633-IX стаття 32 Закону України «Про Національну поліцію» доповнена частиною другою, якою передбачено, що у період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.

Таким чином, окремі/спеціальні/самостійні підстави для перевірки поліцейськимвійськово-облікового документа Законом №3633-IX не встановлені/не визначені.

Отже, оскільки, з одного боку, спеціальні підстави для перевірки поліцейськимвійськово-облікового документа чинним законодавством не визначені, а, з іншого боку, за приписами ч.2 ст.32 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, то можна прийти до висновку про те, що поліцейський має право перевіряти військово-облікові документи з тих самих підстав, що і документи, які посвідчують особу.

В свою чергу, підстави перевірки поліцейським документів, що підтверджують особу, передбачені ч.1 ст.32 Закону України «Про Національну поліцію» та Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, який затверджено постановою КМ України від 29.12.2021 р. №1456.

Так, наприклад, відповідно до зазначених нормативних актів поліцейський має право вимагати для перевірки документи, що посвідчують особу, зокрема, у випадку, якщо: особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи, або самовільно залишила місце для утримання військовополонених; якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення; якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю; якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події.

Висновки:

  1. Самостійні (спеціальні) підстави для перевірки поліцейським у громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікових документів чинним законодавством не визначені (не встановлені);
  2. Поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, а така особа зобов’язана пред’явити військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує її особу – виключно з підстав та у випадку, про які мною зазначено вище;
  3. Висування поліцейським вимоги про пред’явлення йому для перевірки військово-облікового документа за відсутності для цього підстав – є неправомірним.

Тобто ситуація з правом поліцейського заявити вимогу про пред’явлення йому військово-облікового документа та обов’язком громадянина пред’явити такий документ, певною мірою схожа з ситуацією, яка добре відома всім водіям: поліцейський має право вимагати у водія пред’явлення відповідних документів тільки у випадку порушення таким водієм ПДР (спочатку докази порушення правил дорожнього руху, а вже потім документи).


Рейтинг: 4.3 - 15 голосов

Автор статьи


Сімейко Артур Миколайович

Адвокат, г. Киев

Возраст: 56 лет 26 лет опыта На проекте 1 месяц
Всего консультаций: 0 Платных консультаций: 0

Гражданское право, Недвижимость, Наследство, Уголовное право...

нет отзывов

Комментарии