Відповіді на найпопулярніші питання з приводу медичного огляду осіб

Вітання всім!

У продовження попереднього посту розберемо найпопулярніші (як показує практика) останнім часом питання з приводу медичного огляду.

1. Чи можуть направити на повторний медичний огляд особу, яка була визнана непридатною до в/с з виключенням з обліку. Скільки діє такий висновок ВЛК?

Відповідь: ні, не можуть направляти на повторний медичний огляд, оскільки дана особа вже не є військовозобов’язаною. Незважаючи на активний процес перегляду довідок ВЛК та рішень МСЕК по ініціативі РНБО, в законодавстві відсутній механізм перегляду рішень про визнання особи непридатною до в/с з виключенням з обліку.

Довідка ВЛК або свідоцтво про хворобу, якими особу було визнано непридатною до в/с з виключенням з військового обліку, не має строку дії. Такі особи не підлягають повторному медичному переогляду.

2. Чому при застосуванні на ВЛК пункту статті, яка передбачає індивідуальну оцінку придатності до служби (коли вибір йде між придатний та обмежено придатний; як правило, порушення функцій ступеня «В») особа завжди визначається придатною, а не обмежено придатною?

Відповідь: на жаль, але це вимога законодавства, яку просто виконують лікарів ВЛК.

«…У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби"…» (пункт 20.4 Положення № 402).

3. Чи застосовується принцип сукупності хвороб при медичному огляді ВЛК?

Відповідь: на жаль, ні. Тобто особа може мати одну хворобу, згідно з якою вона підлягає визнанню обмежено придатною, або 5-7 хвороб, які також передбачають визнання її обмежено придатною. Тому і з 1, і з 7 хворобами особа матиме однакову придатність – обмежено придатний до в/с.

У свою чергу, кардинально протилежною є ситуація із медико-соціальною експертною комісією. При проходженні МСЕК може враховуватись сукупність хвороб для призначення тої чи іншої групи інвалідності. Але все, звичайно, індивідуально.

4. Не згодний з рішенням ВЛК, як оскаржити?

Відповідь: робив пост про порядок оскарження висновку ВЛК в своєму телеграм-каналі.

5. Чи можу я спрогнозувати висновок ВЛК (МСЕК)?

Відповідь: і так, і ні. Все залежить від складності хвороби та основного діагнозу. Наприклад, не потрібно медичних знань, аби віднести гіпертонічну хворобу до статті 39 Положення № 402.

Але таких випадків, коли точну назву хвороби можна знайти у певній статті – не так багато. Зачасту від допомоги фахових медичних працівників не обійтись.

Повідомляю, що маю можливості у співпраці з лікарями визначати потенційний висновок про придатність або шанси на отримання групи інвалідності. За час роботи вже було надано більше 40 консультацій з подібного питання.

‼️В деяких випадках, консультація була визначальною, коли у тісній співпраці з початкового рішення про придатність зараз вже претендуємо на отримання 3 групи інвалідності (якщо все вийде, обов’язково поділюсь кейсом).

7. Який строк проходження ВЛК?

Відповідь: Незважаючи на інформаційний вкид прес-служби Міністерства охорони здоров’я, про який робив огляд в телеграм каналі, на даний момент строки проходження ВЛК законодавством не визначені. Тим не менше, практика показує, що медичний огляд військовослужбовців не може бути розтягнутий на невизначений час.

7. Чи мають видати довідку ВЛК після медичного огляду?

Відповідь: так, при чому і для військовозобов’язаних, і для військовослужбовців.

Для військовозобов’язаних – "...Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд…» (пункт 3.8. Положення № 402).

Для військовослужбовців - «…постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд... (пункт 22.3 Положення № 402).

А якщо Вас цікавлять ті чи інші питання, Ви можете задати їх у коментарях під цим постом або шляхом створення заявки.


Рейтинг: 4.2 - 46 голосов

Автор статьи


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, г. Чернигов

Возраст: 6 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 18071 Платных консультаций: 3109

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

587 отзывов

Комментарии

Надежда Надежда
Я медсестра. Усіх медиків зараз погнали на комісію з воєнкомату. Питання, чи являється вага 143 кг причиною для визнання непридатності до війск.служби.? І ще, нервопатолог нарправляє на КТ хребта, бо в мене грижа, а обстеження 5 років назад. Але КТ платне, а в мене таких грошей немає. Чи можу я відмовитись?
0