Відстрочка від мобілізації

Категорії осіб, які мають право отримати відстрочку під час мобілізації передбачені статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Для зручності була проаналізована стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та підготовлений для вас нескладний для розуміння перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

Хто має право на відстрочку під час мобілізації?

Перелік категорій:

  1. Працівники, які заброньовані за державними органами підприємствами, установами, організаціями.
  2. Особи з інвалідністю.
  3. Особи, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я (до 6 місяців).
  4. Особи, які самостійно виховують дитину.
  5. Особи, які виховують дитину з інвалідністю або тяжкохвору дитину, якій не встановлено інвалідність.
  6. Особи, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, батьками (своїми чи одного з подружжя).
  7. Особи, у яких на утриманні повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи.
  8. Особи, у яких на утриманні діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування.
  9. Особи, у яких на утриманні 3 та більше дітей.
  10. Особи, які мають дружину (чоловіка) або батьків (своїх чи одного з подружжя) з І або ІІ групою інвалідності.
  11. Опікуни осіб з інвалідністю або недієздатних осіб.
  12. Особи, які мають неповнолітню дитину, якщо один із подружжя проходить військову службу.
  13. Працівники військового управління та правоохоронних органів.
  14. Студенти, аспіранти, докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формою.
  15. Наукові та науково-педагогічні працівники, які працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.
  16. Особи, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час участі в АТО (військовослужбовці, добровольці тощо).

Наведений мною перелік є спрощеним та не охоплює усіх життєвих ситуацій та можливих обставин. Кожен конкретний випадок потрібно детально аналізувати на відповідність статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», щоб зрозуміти чи можливо отримати відстрочку від призову під час мобілізації.

Як реалізувати своє право на відстрочку під час мобілізаціі?

Якщо ви не підлягаєте призову під час мобілізації відповідно до закону це ще не означає, що у вас автоматично є відстрочка.

Щоб отримати відстрочку від призову під час мобілізації за наявності для цього умов, вам потрібно подати заяву про відстрочку та додати до неї документи, які підтверджують, що ви дійсно не підлягаєте призову. Таку заяву потрібно подати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) за місцем військового обліку або призову. Ви можете подати заяву про відстрочку при отриманні повістки або ж коли потрібно отримати відмітку у військово-облікових документах для виїзду за кордон.

Варто пам’ятати, що отримати відстрочку від призову на підставі статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» можна лише до моменту набуття статусу військовослужбовця. Після зарахування до особового складу військової частини ви не зможете подати заяву про відстрочку, навіть якщо у вас є для цього підстави

Рейтинг: 3.8 - 32 голосов

Автор статьи


Корнійчук Євген Іванович

Юрист, г. Киев

Возраст: 31 год 8 лет опыта На проекте 4 года
Всего консультаций: 7766 Платных консультаций: 1427

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

499 отзывов

Комментарии

Крикун Сергій  Павлович Крикун Сергій Павлович

Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

По-перше, перелік підстав для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації прямо визначено статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - тобто перелік є виключним і не передбачає розширеному тлумаченню та застосуванню. Дана стаття 23 Закону містить підставу: "інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках", але для цього має бути інший закон, що надає право на відстрочку. По-друге, якраз, навпаки, оскільки право на відстрочку передбачене законом України, то звільнення від призову, відстрочка є автоматичною; стаття 23 Закону має назву: "
Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації", а абзац перший частини першої передачає: "
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...". Не може бути, щоб право, передбачене законом України, потребувало рішення, дозволу правозастосовчого органу, в даному випадку надання чи ненадання відстрочки з боку РТЦК та СП. РТЦК та СП, як правозастосовчий орган зобов'язаний застосувати та виконати Закон, оформити, за необхідності відстрочку від призову військовозобов'язаному - наприклад, при врученні повістки без відомостей РТЦК та СП про право військовозобов'язаного на відстрочку.
4
Корнійчук Євген Іванович Корнійчук Євген Іванович

Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

Шановний Сергій Павлович, хочу подякувати вам за ваш коментар, увагу та час! Мені джуе приємно, що ви щіро поділилися зі мною своїм багатим досвідом. Дякую.
0