Відстрочка від мобілізації на підставі а.11 ст 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Доброго дня, Вас вітає Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, у дані статті, хочу розкрити дуже актуальне питання, з якими до мене звертаються клієнти. Дане питання полягає у тому, як отримати відстрочку від мобілізації на підставі а.11 ст 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Даний абзац передбачає: Особи які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

Якщо с початку все зрозуміло "Особи які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи" То у зв'язку зі змінами в даний абзац було додано таке речення: " За умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати"

І тут вже виникають питання. Які це особи?

Які це особи?

Відповідно до Законодавства Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного

Тобто діти повинні піклуватися про батьків, а батьки про дітей. Жінка за чоловіком, чоловік за Жінкою.

Хто такі працездатні особи?

Працездатні особи це особи, які не досягли пенсійного віку та не мають інвалідності, а також особи які не визнанні судом не дієздатними.

Відповідно до статті 202 Сімейного кодексу України право на утримання виникає за умови, якщо батьки:

  • є непрацездатними.

Непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону (абзац сімнадцятий статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Як підтвердити їх відстуність?

Розглянемо це на таких прикладах:

Чоловік має дружину у якої є батько з 2 групою інвалідності.

У такому разі, чоловік для отримання відстрочки повинен підтвердити непрацездатність дружини та жінки батька. Це можу бути таким чином: Наприклад мати дружини пенсіонерка, а дружина знаходиться у декретній відпусці. У такому випадку чоловік буде мати право на відстрочку, а ось, якщо дружина та її мати працездатна, у такому випадку чоловік не має право на відстрочку.

Як можно отримати відстрочку, якщо всеж таки є працездатна особа у сім'ї, яка за законом повинна здійснювати догляд.

У такому випадку, я рекомендую своїм клієнтам скористуватися а.10 ст 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

Для цього треба щоб особа з інвалідністю звернулась до сімейного лікаря і отримала направлення на ЛКК у разі встановлення потреби у постіному догляді, комісія ЛКК видасть довідку форми 080-4/о про потребу постіного догляду.

Для отримання відстрочки, чоловіку треба буде надати у ТЦК такі документи:

  1. Свідоцтво про народження дружини.
  2. Свідоцтво про шлюб.
  3. Довідка ЛКК встановленої форми про потребу постіного догляду.

Цих докуметів буде цілком достатньо.

Хочу зазначити, що кожна ситуація індивідуальна, тому раджу не шкодувати кошти і звернутися за роз'ясненням по вашій ситуації до спеціаліста.


Рейтинг: 4.1 - 108 голосов

Автор статьи


Корнійчук Євген Іванович

Юрист, г. Киев

Возраст: 31 год 8 лет опыта На проекте 4 года
Всего консультаций: 7786 Платных консультаций: 1432

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

499 отзывов

Комментарии