ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПРАВИЛ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ. + 1 КАТЕГОРІЯ ОСІБ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА ВИЇЗД.

Кабінетом Міністрів України 11 серпня 2023 року прийнято постанову № 840 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zminy-do-punktu-2supsmall6smallsup-a840), якою внесено зміни до пункту 2-6 Правил, зокрема замінено в другому реченні слова «визначених в абзацах другому-восьмому» словами «визначених в абзацах другому і третьому».

На перший погляд складно розібратись, конкретно які зміни все ж було прийнято. Пояснюю їх суть...

Минула редакція пункту 2-6 Правил передбачала, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширювалася на осіб, визначених в абзацах другому-восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також пункті 2-14 цих Правил.

Ось як раз до абзаців другого-восьмого належали такі категорії осіб:

Абзац другий – здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Абзац третій – наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти.

Абзаци четвертий-восьмий - жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з певного числа осіб.

Після прийнятих КМУ змін пункт 2-6 виглядатиме наступним чином:

«…у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзаці другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також пункті 2-14 цих Правил…»

Буквально це означає, що особи, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з певного числа осіб, мають право на перетин кордону відповідно до пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону.

Який саме перелік документів потрібно мати на кордоні на даний час невідомо. Чекаємо з приводу цього офіційних роз’яснень Державної прикордонної служби України.


Рейтинг: 4.4 - 13 голосов

Автор статьи


Кирда Вячеслав Володимирович

Юрист, г. Чернигов

Возраст: 6 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 18094 Платных консультаций: 3114

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

588 отзывов

Комментарии