Вручення повістки на вулиці

Предметом даної статті є актуальне на даний час війни та поширене, нажаль, питання вручення повістки чоловікам-військовозобов‘язаним на вулиці, ознайомлення з нормативною базою та надання правових інструментів у такому випадку.

Порядок складання та вручення повісток визначено "ПОЛОЖЕННЯ (м) про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%B...) (іншого нормативного акта з цього питання не існує, принаймні, мною на даний час не знайдено):

"56. У триденний строк після набрання чинності Указом Президента України про проведення призову громадян України на строкову військову службу військові комісари районних (міських) військових комісаріатів видають накази про проведення призову громадян України на строкову військову службу за формою згідно з додатком 16.

Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів районних (міських) військових комісаріатів за формою згідно з додатком 17. Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату...

Додаток 17 до Положення «РОЗПОРЯДЖЕННЯ № ___...Додаток: повістки ___ штук;...».

Таким чином: на виконання Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», наказу Генерального штабу ЗСУ керівник РТЦК та СП (військомат) має видати наказ про мобілацію військовозобов‘язаних осіб на військову службі під час мобілізації. Після цього, у разі призову певних, конкретних військовозобов‘язаних осіб керівник РТЦК та СП має видати розпорядження про оповіщення та явку цих осіб до РТЦК та СП; при цьому, додатком до цього розпорядження мають бути вже складені повістки відповідної кількості щодо осіб, вказаних у розпорядженні.

Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

"Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...

Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.".

Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n2571):

"Стаття 356. Самоправство

Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -...

Стаття 366. Службове підроблення

1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів -...

Стаття 426-1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, -...".

Вручення повістки на вулиці, на блок-посту, у громадських місцях шляхом складання повістки, внесення до неї персональних даних особи на місці вручення, застосування «голих» (з печаткою РТЦК та СП та підписом його керівника) повісток не має нічого спільного з наведеним Положенням та Конституцією України.

Відповідно до частини першої ст.19 Конституції України, яка стосується осіб приватного права (громадяни та юридичні особи), «ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачене законодавством» - оскільки наведеним Положенням не передбачено вручення повістки на вулиці, то особа не може бути примушена до її отримання і має право відмови від її отримання.

Відповідно до частини другої ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи (якими є РТЦК та СП та його керівник, інші військовослужбовці) «зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Даний припис Конституції України для осіб публічного права (органи державної влади та управління, їх посадові особи) має вираз спеціального дозвільного принципу: «Заборонено все, що прямо не дозволено законом» (на відміну від загального дозвільного принципу для осіб приватного права: «Дозволено все, що прямо не заборонено законом») – оскільки законом (законодавством) прямо не дозволено вручення повістки «на вулиці», значить заборонено.

Відповідно до ст.60 Конституції України «Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність» - в даному випадку з боку службовців РТЦК та СП мають місце явні ознаки декількох наведених вище кримінальних злочинів, передбачних Кримінальним кодексом України: Стаття 356. Самоправство; Стаття 366. Службове підроблення; Стаття 426-1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень. При цьому, кваліфікація цих злочинів у формі спричинення відповідного розміру шкоди не мають, як я вважаю, значення, оскільки відповідно до Конституції України достатньо явної, а не кваліфікованої ознаки злочину. Більш того, особа, військовозобов‘язаний не тільки має право, але й під страхом відповідальності за виконання явно злочинного наказу чи розпорядження зобов‘язаний від отримання повістки з порушенням порядку її вручення.

Що необхідно робити при врученні повістки на вулиці. Ні в якому разі, як я вважаю, не відмовлятись від її отримання, оскільки: по-перше, правопорушення не буде зафіксовано; по-друге, дії військовослужбовця, що вручає повістку, будуть сприйматись ним як правомірні; по-третє, особа несе ризик притягнення її до кримінальної відповідальності за ухилення від призову на військову службу по самому факту відмови в отриманні повістки, незалежно від її незаконної форми. Належним, як я вважаю, необхідно: попередити військовослужбовця, що вручає повістку, про своє право і намір викласти пояснення на корінці повістки та забезпечити, допомогти в реалізації цього права; витребувати у військовослужбовця, що вручає повістку, відомості, що посвідчують його особу (ім‘я, звання, місце служби, посада); на відривному корінці повістки, на його вільному від тексту місці скласти пояснення: де (місце), коли, ким вручена повістка; незаконність вручення повістки (складання «на коліні», відсутність (очевидно) розпорядження, використання «голої» повістки, порушення Конституції), своє право не виконувати повістку, оскарження вручення повістки. Якщо місця на корінці повістки недостатньо, при його завершенні викласти допис: «Продовження на окремому аркуші, що є невід‘ємною частиною корінця повістки». Далі, для забезпечення свого захисту від можливого інкримінування звинувачення проти себе (звернення до поліції, оголошення в розшук), подати на ім‘я керівника РТЦК та СП заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі в канцелярії РТЦК та СП або направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про незаконність врученої повістки, про своє право та обов‘язок не виконувати незаконну повістку, а також про її скасування.

Повертаючись до порядку оповіщення військовозобов‘язаних складанням розпорядження, мають місце отримання підприємством за місцем їх роботи самих розпоряджень, без доданих до розпорядження повісток або навіть без зазначення у розпорядженні імен (прізвище, ініціали) військовозобов‘язаних. В такому випадку незаконні дії мають місце як з боку РТЦК та СП, так і з боку адміністрації підприємства – розпорядження є документом для підприємства, але не для його працівника; документом для оповіщення та явки до РТЦК та СП є виключно повістка.

Насамкінець, незаконним є оповіщення та виклик до РТЦК та СП по телефону, в електронний спосіб, вручення повістки членам сім‘ї, сусідам. В такому разі факт вручення повістки відсутній і не несе, не може нести відповідальності військовозобов‘язаної особи.

© Крикун С.П., 2022


Рейтинг: 4.6 - 11 голосов

Автор статьи


Крикун Сергій Павлович

Юрист, г. Днепр

Возраст: 66 лет 30 лет опыта На проекте 4 года
Всего консультаций: 2847 Платных консультаций: 1516

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Защита пр...

48 отзывов

Комментарии