ЗАБЛОКОВАНІ ЗАРПЛАТНІ КОШТИ ДЕРЖАВНИМ ВИКОНАВЦЕМ? ЯКІ ВАРІАНТИ ДІЙ?

Сайт адвоката

Що робити, якщо кошти на твоїй заробітній картці заблоковані державним виконавцем?

Верховний Суд зробив висновок у справі щодо обмеження звернення стягнення на кошти зарплати, які перебувають на рахунку боржника. Він міститься у постанова Великої Палати ВС від 20.04.2022 р. у справі № 756/8815/20. Закон України "Про виконавче провадження" не містить прямої вказівки на заборону накладення арешту на грошові кошти боржника, які є його заробітньою платою. Тому першим своїм кроком державний/приватний виконавець накладає арешти на все майно та на всі банківські рахунки. Накладення арешту на рахунок, з якого боржник отримує заробітну плату є неправомірними діями виконавців, а тому радимо звертатися до суду із скаргою на виконавця.

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤОднак, ми пропонуємо наступний алгоритм дій боржника:

1. Звертається із заявою до державного/ приватного виконавця щодо визначення поточного рахунку для здійснення видаткових операції, долучає довідку з банку. Виконавець, коли отримає таку заяву від боржника, повинен протягом двох робочих днів винести постанову про визначення поточного рахунку фізичної особи – боржника у банку для здійснення видаткових операцій на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця, не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня. Дану постанову не пізніше наступного дня виконавець направляє до банку, в якому відкритий рахунок. Після цього постанова приймається банком до виконання і кошти станом на 01.04.2024 р. в сумі 16000 грн. розблоковуються, а решта (якщо є) залишається під арештом та списуються на погашення заборгованості.

2. Одночасно звертається із заявою до державного/ приватного виконавця про скасування постанови про накладення арешту в частині рахунку, на яку боржник отримує заробітню плату, долучивши довідку з банку, що пітдтверджує, що саме на цей рахунок боржник отримує заробітню плату. Як правило державні виконавці відмовляють боржнику. Однак, дана відмова є підставою для зверення до суду;

3. Звертається до суду зі скаргою про визнання дій виконавця неправомірними та зобов’язати скасувати арешт із заробітньої плати.

4. Отримати ухвалу суду із позитивним рішенням! Щодо правильного оформлення скарги та отримання позитивного результату, боржнику слід звернутись до кваліфікованого адвоката, який швидко виконає здавання. Наша команда має позитивну практику у швидкому вирішенні даного питання.

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ~ barrister's office MK ~


Рейтинг: 5 - 1 голосов

Автор статьи


Кирилець Марина Олександрівна

Адвокат, г. Киев

Возраст: 35 лет 14 лет опыта На проекте 18 дней
Всего консультаций: 0 Платных консультаций: 0

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

нет отзывов

Комментарии