Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з 16.01.2021 починають діяти зміни.

В України діє Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який встановлює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Даний Закон розповсюджує свою дію на всі сфери суспільного життя, а також на діяльність підприємств, установ та організацій усіх форм власності, окрім сфери приватного спілкування.

Крім того, 16.01.2021 набувають чинності зміни до вказаного Закону, які є важливими та обов’язковими.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, що обслуговують споживачів здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

Отже, починаючи з 16.01.2021 всі працівники при обслуговуванні, під час спілкування, наданні інформації про товар/послугу, умови обслуговування та інше в обов’язковому порядку спілкуються зі споживачами клієнтами/покупцями/відвідувачами тільки нашою солов’їною українською мовою. Виключення становлять випадки, коли споживач виявить бажання спілкуватися іншою мовою, але доступною для працівника, наприклад – російською.

Звертаємо вашу особливу увагу, що за порушення вимог Закону щодо застосування державної – української мови у сфері обслуговування споживачів, на суб’єктів господарювання, які не виконують вимоги Закону, накладаються штрафи (від 5100 до 6800 грн.) спеціально уповноваженим органом, який здійснює державний контроль за застосуванням державної мови та дотриманням визначених цим Законом вимог застосування державної мови, а саме - Уповноваженим із захисту державної мови.


Автор статьи


Вікулов Артем Леонідович

Адвокат, г. Киев

Возраст: 35 лет 11 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 5 Платных консультаций: 0

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

нет отзывов

Комментарии