Законопроєкт 9566 пропонує дозволити чоловікам відмовитися від військової служби.

У Раді ініціатор законопроєкту 9566 пропонує дозволити чоловікам відмовитися від військової служби.

07 серпня 2023 року у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №9566, що вносить зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Даним законопроєктом пропонується мобілізувати лише «вмотивованих патріотів», а громадян, які не хочуть воювати, залучати до роботи на економіку держави. Якщо ж відповідний законопроєкт отримає ухвалення, військовозобов’язані матимуть змогу писати відмову від мобілізації з особистих або релігійних переконань.

На думку ініціатора законопроєкту «Слуги Народу» відповідні зміни підвищать мотивацію громадян до захисту країни та знімуть соціальну напруженість в населенні.

Зміни даним законопроєктом будуть стосуватися громадян, які не були ще призвані на військову службу та будуть залучені до виконання робіт, що мають оборонний характер.

В проєкті мова мовиться про те, що громадяни мають письмово подати заяву до ТЦК про відмову від мобілізації з особистих або релігійних переконань. Або ж в іншому випадку вони будуть призвані на військову службу в загальному порядку.

З громадянами, будуть укладати відповідні робочі контракти з оплатою не менше розміру мінімальної заробітної плати на підприємствах оборонного призначення за місцем проживання (або в інших регіонах за письмовою згодою), які подали письмову заяву про відмову від мобілізації з особистих або релігійних підстав.

В законопроєкті зокрема нічого не зазначено щодо зарахування до страхового і трудового стажу періоду виконання робіт оборонного характеру.

Також проєктом запроваджується обов’язок призовників, військовозобов'язаних і резервістів з’явитися протягом семи діб за місцем перебування на військовому обліку до ТЦК у разі оголошення загальної мобілізації для уточнення облікових даних.

Крім того, проєктом закону надаються повноваження Національній поліції доправляти порушників правил військового обліку. Також покладається обов’язок на ЖЕО, ОСББ або інші організації, які обслуговують житлові будинки, подавати до ТЦК відомості про призовників і військовозобов’язаних, та вручати призовникам і військовозобов’язаним повістки про виклик до ТЦК та СП і сприяти прибуттю за викликом.


Рейтинг: 4.1 - 7 голосов

Автор статьи


Богачевська Ольга Дмитрівна

Юрист, г. Днепр

Возраст: 28 лет 5 лет опыта На проекте 1 год
Всего консультаций: 565 Платных консультаций: 150

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

18 отзывов

Комментарии