Зарахування стажу роботи в російській федерації та країнах СНД до страхового стажу для пенсії

З початку 2023 року громадяни України, які раніше працювали в російській федерації та інших країнах СНД та звернулися до органів ПФУ із заявою про призначення пенсії, або її перерахунок, стикнулися з ситуацією, що стаж роботи, набутий на території РФ після 1.01.1992 не було зараховано до їх страхового стажу для пенсії.

6517f8bf87bc7.jpg

Внаслідок такого незарахування страхового стажу часто виявляється недостатньо для призначення особі пенсії, крім того, це впливає на розмір пенсійної виплати.

Орган ПФУ посилається на те, що з 01.01.2023 російська федерація припинила участь в Угоді про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежності Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, а тому до страхового стажу зараховуються періоди роботи на території РСФСР тільки по 31.12.1991.

Такі дії органу ПФУ є протиправними з наступних підстав.

Основним законом, що регулює в Україні питання пенсійного забезпечення громадян, є закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Але за правилами частини другої статті 4 даного Закону, якщо міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені законодавством України про пенсійне забезпечення, то застосовуються норми міжнародного договору.

Тож при вирішенні питання зарахування до пільгового стажу періодів роботи, набутих на території російської федерації до 1.01.2023, слід керуватися Угодою між Урядом України і Урядом Російської Федерації про трудову діяльність і соціальний захист громадян України і росії, які працюють за межами кордонів своїх країн, від 14.01.1993 та Угодою про гарантії прав громадян держав-учасниць співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 (які були чинними на момент набуття спірного стажу роботи).

Згідно зі ст. 1 Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав в сфері пенсійного забезпечення від 13.03.1992 (далі - Угода), пенсійне забезпечення громадян держав-учасників цієї Угоди і членів їх сімей здійснюється по законодавству держави, на території якої вони проживають.

Ст. 5 Угоди визначено, що вона розповсюджує свою дію на всі види пенсійного забезпечення громадян, які встановлені чи будуть установлені законодавством держави-учасниць угод.

Ч. 2-3 ст. 6 Угоди передбачено, що для встановлення права на пенсію на пенсію, в тому числі пенсію на пільгових умовах і за вислугу років, громадянам держав-учасників угоди зараховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР до набрання сили вказаної угоди. Обчислення стажу здійснюється згідно з законодавством Сторони, на території якої відбувалась трудова діяльність.

Відтак, стаж, набутий на території будь-якої з держав-учасниць Угоди, враховується при встановленні права на пенсію. При цьому, обчислення стажу здійснюється згідно з законодавством сторони, на території якої відбувалась трудова діяльність, а пенсійне забезпечення громадян держав-учасниць проводиться по законодавству держави, на території якої вони проживають.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1328 від 29.11.2022 "Про вихід з Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення" постановлено вийти з Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, вчиненої 13 березня 1992 р. у м. Москві. Вказана постанова набрала чинності 02.12.2022 року.

Згідно ст.58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Отже, до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України № 1328 від 29.11.2022 року Україна, як держава - учасниця Угоди виконує зобов`язання, взяті згідно Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992, а тому припинення російською федерацією з 01.01.2023 участі в Угоді про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року, не стосуються періодів трудової діяльності осіб, що мали місце в період дії вказаної Угоди, тобто до 1.01.2023.

За наявності чинних у період роботи особи положень Угоди, що передбачали відповідне право, така особа не може нести негативні наслідки у вигляді відмови у зарахуванні спірного періоду роботи до страхового стажу.

Нажаль, добровільно органи ПФУ не зараховують період роботи на території РФ та інших країн СНД з 1.01.1992 і людина має звертатись за захистом свого порушеного права до суду. Судова практика по таких спорах наразі склалась на користь людини.


Рейтинг: 5 - 4 голосов

Автор статьи


Неверчак Євген Борисович

Адвокат, г. Полтава

Возраст: 47 лет 25 лет опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 15 Платных консультаций: 1

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

нет отзывов

Комментарии

Турчин Ярослав Александрович Турчин Ярослав Александрович

Юрист, г. Харьков, 15 лет опыта

Колего, що Ви хочете коли злочинна організація "ПФУ" вже 4 роки не визнає існування рішення Конституційного Суду України від 04.06.2019 № 2-р/2019 щодо неконституційності обмеження права громадян на вислугу років... тут вибачте стаж в самій Україні не хочуть визнавати.. а Ви про іноземний... Нажаль Угода СНД дуже недолуго прописана і в ній прямо не передбачено, що вона після її денонсації продовжує діяти в частині попередніх років. Навідміну від двосторонньої угоди РФ-України щодо документів про вищу освіту... в якій чітко про це зазначено. А так... дійсно необхідно буде виходити на практику Верховного Суду.. Хоча боюсь, що можливе рішення Верховного нам не дуже сподобається, адже суди наразі в більшості випадків обслуговують економічну доцільність Міністерства фінансів України.
0