Зменшення непомірних відсотків по кредиту 2024

Що робити, коли отримали позовну заяву про стягнення боргу по кредиту, а по справі нарахованонепомірно великі відсотки?

Обов’язково треба скористатись правом подання відзиву на позовну заяву. Тобто, одразу як отримали позовну заяву або дізнались,що справа в суді, необхідно подати відзив. У відзиві треба зазначити, чому утворився борг, чи є поважні причини через які припинили поверненнякредиту. Також слід надати суду своє заперечення з нарахування непомірно великих відсотків за користування кредитом.

В нашій клієнтці судом було зменшено суму заборгованості. Так постановою Київського апеляційного суду від 01.02.2024 по справі №754//4302/23 було зменшено суму боргу. В цій справі у квітні 2023 року ТОВ "ФК "Фінтраст Україна" звернулося в суд із позовом в якому просило стягнути з 82 527 грн 50 коп заборгованості. Рішенням Деснянського районного суду міста Києва від 22 травня 2023 року позов задоволено.

Апеляційний суд заначив, що розглянувши справу у відсутність відповідачки, яка взагалі не була обізнана про розгляд даної справи, суд допустив порушення процесуального принципу рівності сторін, що позбавило відповідача висунути свої заперечення і доводи проти заяви, поданої позивачем, в тому числі при розгляді справи судом першої інстанції, у зв`язку з чим вказане рішення суду відповідно до положень п. 3 ч. 3 ст. 376 ЦПК України підлягає скасуванню із ухвалення апеляційним судом нового судового рішення по суті спору.

Також апеляційний суд вказав, що стосується, рішення в частині заборгованість за відсотками в розмірі 45 600 грн, то воно не підлягали стягненню, оскільки були нараховані поза строком договору. Таким чином, нараховання процентів за користування кредитними коштами в сумі 45 600 грн є безпідставною та задоволенню не підлягають.

Разом з тим, відповідно до п. 18 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України, у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов`язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов`язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Установити, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

Відтак, позивачем не враховано вищевказаних перехідних положень ЦК України та протиправно здійснено розрахунок інфляційних втрат за період з березня 2022 року по лютий 2023 року та розрахунок 3 % річних за період з 21.02.2022 по 30.03.2023.

З цих підстав мою апеляційну скаргу, як представника відповідача задовольненочастково. Рішення Деснянського районного суду міста Києва від 22 травня 2023 року скасувано. Ухвалено по справі нове судове рішення, яким стягнуто лише тіло кредиту та судові витрати по справі. У задоволенні позовних вимог у іншій частині відмовлено.

65f01ea1476b3.jpg


Рейтинг: 4.3 - 3 голосов

Автор статьи


Неверчак Євген Борисович

Адвокат, г. Полтава

Возраст: 47 лет 24 года опыта На проекте 3 года
Всего консультаций: 15 Платных консультаций: 1

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

нет отзывов

Комментарии

Morris Sellers Morris Sellers
@ flappy bird, Зараз банки одночасно підвищують процентні ставки за кредитами, що викликає у багатьох розчарування. Нам потрібно приділяти більше уваги цій справі та забезпечити справедливість щодо користувачів кредитних карток.
0