Зміни після 18 травня у Закон України "про мобіліційну підготовку та мобілізацію"

Вас вітає Правозахисник Корнійчук Євген, хочу подякувати вам, якщо ви переглядаєте мій блог, ставите зірочки, коментуєте. У такому разі мій труд не марний.

Сьогодні хочу надити пояснення, по декількох пунктах підстав для відстрочки, після вступу у закону сили змін 18 травня.

Пункт перший

Пункт 9 ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ".

Звучить так: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

Даний пункт по факту складається з двох частин:

  1. Перша частина: Це догляд за своїми батьками, дружиною, дитиною. "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком)" У такому випадку, чоловік буде мати право на відстрочку, якщо здійснює постійний догляд за зазначеними особами. Головне, тут не береться до уваги присутність інших членів сім'ї.
  2. Друга частина: зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір'ю дружини, тут вже отримати відстрочку на багато складніше, тут вже йде до уваги присутність інших осіб (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд) тобто, для отримання відстрочки за доглядом батьків дружини, треба щоб по перше дружина сама потребувала постійного догляду абодружина визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою а також щоб у батьків дружини відсутні інші працездатні члени сім’ї, які зобов’язані ( діти, батьки батьків) та можуть здійснювати за ними догляд. По друге, якщо є ще діти, які не мають інвалідності або не перебувають на пенсії, чоловік у такому випадку не буде мати право на відстрочку. І Навпаки , якщо дружина сама потребує догляду та її рідний брат або сестра (діти батьків) бабуся, дідусь (батьки батьків) мають будь яку групу інвалідності або перебувають не пенсії вони вважаються не працездатними і чоловік буде мати право на відстрочку, відповідно ст.1 ЗУ "про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

І далі: непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Пункт два

Пункт 10 ст. 23 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

  • опікун особи, визнаної судом недієздатною;

Тут все просто, чоловік має право на відстрочку у разі наявності рішення суду про здійснення опіки над недієздатної особою.

Пункт три

Пункт 11 ст.,23 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

  • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

Чоловік має право на відстрочку, за наявності свідоцтва про шлюб та довідки МСЕК про першу або другу групу інвалідності жінки.

Пункт чотири

Пункт 12 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

Цей пункт звучить так: які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних

Чоловік буде мати право на відстрочку у разі наявності свідоцтва про шлюб, довідки МСЕК з третьою групою інвалідності та медичних висновків які підтверджують онкологічне захворювання, відсутність кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних захворювань.

Пункт п'ятий

Пункт 13 ст.23 Закону України "про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

Отож: які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

Чоловік буде мати право на відстрочку, у разі наявності інвалідності у когось з батьків першої другої групи інвалідності за умови, якщо в нього відсутні рідні брати , сестри або якщо вони самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

У разі наявності брата, який є військовозобов'язаним, особа з інвалідністю може самостійно обрати кому буде належати право на відстрочку ( для того вибору треба зробити нотаріально завірену заяву від особи з інвалідністю де вона вкаже кого воно обирає для надання права на відстрочку від мобілізації.

З повагою, ваш Правозахисник Корнійчук Євген.


Рейтинг: 4 - 49 голосов

Автор статьи


Корнійчук Євген Іванович

Юрист, г. Киев

Возраст: 32 года 9 лет опыта На проекте 4 года
Всего консультаций: 8471 Платных консультаций: 2102

Гражданское право, Трудовое право, Семейное право, Недвижимо...

541 отзыва

Комментарии